przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:37/934)

Ciasto jabłkowa fantazja 1381

jabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia.        Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do soku można dodać cukier, jeżeli jabłka były mało słodkie. Ciasto należy przepołowić na pół i wylać na jedną połówkę tężejącą galaretkę z jabłkami, przykryć drugą połówką ciasta.   Żelatynę z masy kremowej rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku. Kr emówkę ubijamy

Jadło i czytadło
Ciasto z bitą śmietaną,mascarpone i truskawkami 157

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami , a teraz jest czas na truskawki, a więc i ciasto z ich udziałem. Biszkopt się pięknie upiekł, masa ubiła, a truskawki były nawet  słodkie...zatem polecam. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę(...)sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki.  Prostokątną blachę, posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na   180  o  C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć spodem do góry

Gosia gotuje
Mini tarty z ciasta francuskiego i kurek 263

przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska na imprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g  kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki(...)ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek  listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto wyjać z zamrażarki i odczekać 10-15 minut, aż lekko się rozmrozi, rozwinąć i przekroić na 8 prostokatnych części. Każdy kawałek naciąć centymetr od brzegu, tworząc w nim kolejny prostokąt. Tak przygotowane

Gosia gotuje
Cytrynowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 192

Mięciutkie, wilgotne ciasto jogurtowe z nutką cytrynową z dowolnymi, ulubionymi owocami sezonowymi lub z puszki. U mnie były to brzoskwinie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu owoców z syropu, aby ciasto nie namokło. Szybko, prosto, pysznie! :) Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 jajko 400 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej sok i skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody(...)szklanka cukru pudru dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z  syropu) Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki. Blaszka powinna mieć wymiary 22x33 lub zbliżone.   Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, i wymieszać razem z sodą i cukrem. W misce umieścić olej

Chocolate Muffin Blog
Ciasto "Żądło" 371

Składniki: Ciasto 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 40 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa  100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć(...)odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, olej i miód. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia.  Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą

O kuchni z uczuciem
Łosoś w cieście francuskim 120

wszystkich, którzy lubią CIASTO FRANCUSKIE - dziś proponuję je z dodatkiem łososia... CIASTO FRANCUSKIE Z PYSZNYM FARSZEM SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego łosoś wędzony kilka usmażonych, doprawionych pieczarek, kurek lub innych grzybów kilka pomidorów suszonych, różyczki z brokułów, zblanszowane w osolonej wodzie, pieprz, vegeta, odrobina czosnku, WYKONANIE: Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra i dół. Ciasto rozwinąć z rolki(...)środku miejsce do nałożenia nadzienia.  Dobrze jest robić to od razu na macie do pieczenia czy tam papierze czy w formie, bo odpada potem przenoszenie  topiącego się ciasta. Na środku ułożyć łososia, posypać pieprzem i innymi przyprawami wg. uznania, Na to pieczarki, brokuły i pomidory, czosnek. Zawinąć, zakładając paski ukośnie na siebie, na przemian, jak na zdjęciu

Kuchnia Beaty
Ciasto drożdżowe 101

Witam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna(...)drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z łyżką cukru, z jajek i żółtek utrzeć pulchną masę z dodatkiem cukru, margarynę rozpuścić, połączyć z ciepłym mlekiem i pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki, wyłożyć na dużą blachę, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 min. KRUSZONKA: 1/2 kostki margaryny Kasi

Kuchnia Beaty
Ciasto- Piegusek. 375

Piegusek to ciasto dzieciństwa moich dzieci. Bardzo dawno go nie robiłam, dziś robię je na życzenie mojej córki, która zatęskniła za jego smakiem. Jest , to dość szybkie i proste ciasto, jednak bardzo smaczne. Nie jest trudne w przygotowaniu, myślę że poradzą sobie z nim nawet początkujące Panie domu-zachęcam! Przepis zaczerpnęłam z internetu, ponieważ mój gdzieś przepadł, ma trochę inny(...)koniec ubijania żółtka   Do puszystego kogla – mogla przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mak, wodę i olej.   Wszystko delikatnie mieszamy by piana nie opadła a ciasto pozostało puszyste. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 45 min w 180 st - ciasto sprawdzamy patyczkiem

Kuchnia Beaty
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 137

swoim żywiole :) Wczoraj miałam przed sobą wielki wewnętrzny dylemat - zamrozić żurawinę czy wykorzystać ją w jakimś wypieku. Jak myślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie(...)Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę gęste, ale takie ma być :)Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia- u mnie 15 x 15.Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzamy patyczkiem.Wierzch posypujemy

Słodkie Przyjemności
Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym 111

Połączenie słodyczy i wytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność szparagów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki:Kruchy spód:150 g masła lekko solonego250 g mąki pszennej 150 g maki kukurydzianej3 jaja1/3 łyżeczki solidodatkowo10 szparagów białych/zielonych/fioletowychSposób przygotowania:Szparagi(...)przekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości.Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na blat, a następnie cienko rozwałkowujemy.Każdy ze szparagów zawijamy w ciasto

Słodkie Przyjemności
Ciasto z nektarynkami 121

Zdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie(...)sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy.Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym.Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki.Ciasto

Słodkie Przyjemności
Jesienne ciasto orzechowe 151

Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną -  nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty, kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle(...)przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe."Składniki:5 jajłyżka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu goździkowegołyżka ekstraktu cynamonowego200 g cukru60 g orzechów laskowych250 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane kruche ciasto - bez glutenu 164

naprawdę nie szkodzi w niewielkich ilościach? Ja z mąki pszennej korzystać (chyba?) mogę, ale dla tych którzy nie mają tej sposobności mam super prosty przepis na kruche ciasto idealne na ciasteczka, blaty do ciast czy na Wielkanocne mazurki. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chłodzenie już trochę więcej. Ale dla takiego smaku, warto poczekać!Składniki:300 g mąki kukurydzianej150(...)mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ulubiony ekstrakt i całość szybko zagniatamy.Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte

Słodkie Przyjemności
Ciasto nutella 411

już widziałam, w tym roku totalnie nie jestem przygotowana na mróz, a Wy? Jeżeli tak jak ja, potrzebujecie mocnego kopa, to poczęstujcie się tym mega czekoladowym ciastem. Któregoś razu siedząc na kanapie w trakcie oglądania telewizji przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia ciasta, które smakiem miało przypominać czekoladowy krem kanapkowy. Wydaje mi się jednak, że wyszło mi coś dużo, dużo(...)mąkę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło na przemian z wymieszanymi suchymi składnikami.Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki, które dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 35 minut – pieczemy do suchego patyczka.Ostudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy smarujemy

Słodkie Przyjemności
Ciasto francuskie - świderki z serem 174

Bardzo dobra przekąska do barszczyku i nie tylko. Szybka, wystarczy mieć w zapasie ciasto francuskie i trochę  żółtego sera.SKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj) olej do smarowania blachy2 łyżki ketchupuWYKONANIEPłat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał.Ciasto kroimy na pasy

W kuchennym oknie Ewy