przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:112/934)

Chleb piwny 173

mieszamy wraz z zakwasem i levain aż wszystkie składniki  połączą się  ze sobą - odstawiamy na 20 minut  przykryte po tym czasie dwa razy przemieszamy całe ciasto i odstawiamy na kolejne 20 minut po tym czasie powtarzamy czynność ze przemieszaniem i po raz kolejny odstawiamy na 20 minut po tym czasie mieszamy 2-2,5 minuty(...)rozwiązać siatkę glutenową.- odstawiamy na wstępną fermentację na 2 godziny  po 1 godzinie delikatnie składamy (najlepiej zmoczyć dłoń i ciasto z jednej strony złożyć na drugą )- po dwóch godzinach wykładamy ciasto na dobrze  omączony blat składamy ciasto za pomocą łopatki (ciasto jest dość luźne ) do środka, po czym dzielimy ciasto na pół i formujemy okrągły lub prostokątny chleb

Basia w kuchni
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 294

dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki. A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa). SKŁADNIKI:/FARSZ:- Szpinak świeży, 1/3 opakowania,- Pieczarki, 1/2 opakowania,- Papryka Czerwona, 1 mała- Papryka Żółta, 1 mała,- Ser Żółty, 400 g,- Wędlina(...)oregano, chilli" Piątnica, na smak,- Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.- Pieprz czarny,- Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju,/Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy./CIASTO:SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oleju,- 1 łyżka masła,SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE:Mąka

Wypisz Wymaluj
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 163

pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki do ciasta wcześniej, niż było to w oryginalnym przepisie, by śliwkowe drożdże mogły dłużej uczestniczyć w wyrastaniu ciasta.Chlebki wyszły cudne, zaś malusie kromusie na jeden kęs - są rewelacyjne...Wpis znalazł się(...)mąki żytniej razowej225 g mąki żytniej chlebowej240 g ciepłej wody20 g cukru10 g soli8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwekodrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta.  Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników.Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć

Grahamka, weka i kajzerka
Zupa Wonton 340

kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai, nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania(...)zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :)BULION Z PIEROŻKAMI WONTONCiasto wonton (72 krążki*):1 jajko1/3 szklanki wody2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliFarsz (do 18 pierożków):odrobina oleju200 g wieprzowiny mielonej2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane1 ząbek czosnku, starty na tarce1/2 łyżki świeżo startego imbiru1 łyżka sosu sojowegoZupa:1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego1 łyżeczka cukru

Tajskie smaki
Szarlotka pod chmurką 250

zielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco pachniało w domu tą przyprawą.A więc dzisiaj w menu...Szarlotka pod chmurkąSkładniki na kruche ciasto:1 szklanka mąki tortowej1 szklanka(...)mąki żytniej 20003 łyżki cukru pudru1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)łyżeczka olejku śmietankowego (aromat)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki zimnego masła (100 g)Przygotowanie kruchego ciasta:Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka.Składniki na nadzienie jabłkowe:4 duże, polskie jabłka

Eat Shrimps
Ptysie 153

już nie jeden raz. Wychodzą i z porcji podwójnej i z tej podstawowej. Lekkie jak piórko, chrupiące przy nagryzieniu, a następnie rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto parzone, które użyłam na domowe:PtysieCiasto parzone:80 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki tortowej (450) lub luksusowej (500)4 żółtka jaj L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zagotowujemy w garnuszku(...)wodę z masłem. Gdy roztwór zacznie wrzeć dosypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto jest gotowe, gdy z łatwością odchodzi od ścianek garnka. Uważaj, aby ciasta nie przypalić i aby nie pozostały żadne grudki. Odłóż ciasto do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie i jednocześnie trochę odpocznie dodaj 4 żółtka i zmiksuj ciasto do jednolitej konsystencji

Eat Shrimps
Sernik z jabłkami 911

warstw sernika zawiera cynamon, więc jest to wypiek dla zagorzałych wielbicieli tej przyprawy. Z racji, że jestem amatorką zarówno wszelkich serników, jak i jabłeczników, takie połączenia tych obu ciast w jednym bardzo przypadło mi do gustu.Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik z jabłkami Składniki:ciasto kruche130g mąki pszennej70g masła70g cukru pudru2 żółtka1 łyżeczka cynamonuszczypta solimasa jabłkowa380g startych jabłek(...)proszkusok wyciśnięty z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonu masa serowa550g gęstego twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego100g cukru2 jajka1 i 1/2 łyżki budyniu śmietankowego b/c w proszku1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać z cukrem i cynamonem, dodać sól, zimne masło i żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut- tortownicę wyłożyć

Smakołyki Bereniki
Przepis na idealne pierogi..... 427

mnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje(...)użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale łyżkami, aby uniknąć poparzenia. Farsz, jaki chcecie, u mnie kasza gryczana i mięso Składniki -kasza gryczana w woreczkach -mięso – szynka płuca i serce cebula pieprz ziołowy Skworcu sól bulionetka Składniki na ciasto -mąka pszenna -wrzatek -olej -sol Najpierw przygotujemy farsz

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka wschodnia 160

jest zwykła szarlotka!,napakowana bakaliami!, przepis znaleziony na kilku starych pożółkłych kartkach… pokusiłam się o wypróbowanie... było pysznie... Składniki na ciasto: 45 dag mąki krupczatki   15 dag cukru pudru 5 żółtek / 15 dag oliwy Składniki nadzienia :   1,2 jabłek, preferuje szarą renetę 20 dag orzechów laskowych 15 dag moreli suszonych lub świeżych 10 dag rodzynek(...)suszonych lub świeżych   Wykonanie ; Z podanych składników wyrobić ciasto – będzie sypkie,  byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy dno blaszki ciastem i lekko ugniatamy i tak do samej góry, ciasto na 4 warstwy jest sypane – wiec trzeba równo podzielić, aby wystarczyło do końca. Bakalie kroimy, jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki. Przygotowujemy blaszkę (25 cm x25 cm )– wykładamy papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
Fale Dunaju z jabłkami 117

Uwielbiam robić nowe przepisy ! Fale Dunaju miałam okazje skosztować , ale nigdy sama tego ciasta nie robiłam …więc trzeba było spróbować.  Ciasto; 1 kostka margaryny  25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej  6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka   2 łyżeczki kakao Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem(...)pieczenia i dalej ucierać dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części.Z białek ubić pianę .Do 1 części ciasta dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać. Przygotowanie do pieczenia;Potrzebujemy 1 kg jabłek … Do foremki wlać jasne ciasto. Na jasne delikatnie wlać ciemne ciasto.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.Jabłka układać na wierzchu, lekko wciskając w ciasto. Piecz

Apetyczna babeczka
Czebureki 655

baraniną lub w wołowiną, a u mnie jest w wersji wieprzowej, chociaż i wersja kapuściana dla wegetarian występuje. Składniki dla 15-18 sztuk, dla 4-5 osób:Ciasto: 4 do 4 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki octu 1 i 1/2 szklanki wody  1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajo 1. Wodę gotujemy z solą i olejem(...)wrzącej wody wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki,  intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa. 2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki

Apetyczna babeczka
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 216

Drożdżowy chleb na poolish  z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej chlebowej 5 g soli 2 g świeżych drożdży 220-240 ml ciepłej wody 200 g rodzynek 20 g gorzkiego kakao Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn(...)sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie. Rozpuszczone drożdże mieszamy z poolish, a następnie dodajemy suche składniki, dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, potem 4 minuty na drugim.  Misę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Etapy wyrabiania i odstawiania ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Apple pie- amerykańska szarlotka! 173

Apple pie to wspaniała i przepyszna szarlotka, największą sztuką jest wykonanie idealnego ciasta kruchego, szarlotkę możecie zrobić na kilka sposobów, ja przygotowałam ją z jednego dużego okręgu którego boki zawinęłam. Możecie też wyciąć dwa blaty jeden na spód, drugi na górę.  Środek wypełniają jabłka, jabłka powinny być najwyższej jakości, najlepiej jakaś starsza odmiana i oczywiście kwaskowate, z dodatkiem cynamonu(...)kardamonu! Obłędne! ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze

SMYKWKUCHNI
Japoniec 148

nazwą z moich notatkach znalazłam kilka przepisów na ciasto ucierane z makiem. Ostatnio tak dobrze mi szły moje wariacje z przepisami, że i tym razem postanowiłam swobodnie trzymać się wytycznych przepisów. Moja wersja japońca okazała się całkiem ciekawa. Przede wszystkim dodałam do ciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów. Mój łasuch(...)ocenił ciasto jako ciekawe, zatem obyło się tym razem bez euforii nad wypiekiem ale przynajmniej zostało zjedzone ze smakiem:) Chociaż z drugiej strony to w sumie duże wyróżnienie gdyż mój łasuch nie przepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc z przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy.  Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Włoskie bułeczki ziołowe 136

bardzo aromatyczne - pachną ziołami i koprem włoskim.  Kształt i wielkość bułeczek zależy od naszej wyobraźni - możemy je wyciąć miseczką jeżeli wolimy większe, lub też użyć foremki do ciasta i uzyskać serduszka czy gwiazdki. Wycięte szklanką będą raczej mini - w sam raz na małe kanapeczki, czy miniburgery.  Jeszcze mała uwaga dotycząca nazwy dania. Zdecydowałam się nie nazywać tych bułeczek(...)taka nazwa byłaby myląca. Mi te bułeczki bardziej kojarzą się z brytyjskimi słodkimi bułeczkami o nazwie scones, ponieważ w podobny sposób wykrawa się je szklanką z grubo rozwałkowanego ciasta (jeżeli oglądacie programy Jamiego lub Nigelli, powinniście kojarzyć o czym mówię). Tak czy siak, zdecydowałam się nazwać je po prostu włoskimi bułeczkami.  Włoskie bułeczki ziołowe na 6-8 niewielkich bułeczekczas

Chilli Czosnek i Oliwa