przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:104/934)

Kakaowe ze śliwkami 192

Często robię to ciasto, bo moim domownikom, bardzo smakuje.Można takie ciasto przygotować z różnymi owocamiKakaowe ze śliwkami  SKŁADNIKI:CIASTOżółtka jaj -5 sztkakao - 3 łyżkimąka -500 gcukier kryształ -3 łyżkimargaryna -1 kostproszek do pieczenia - 2 łyżeczkitłuszcz do formyMASA BUDYNIOWAbiałka jaj -5 sztolej -0,5 szklbudynie czekoladowe - 2 opakcukier -250 gsól - szczyptaDODATKOWOśliwkiPRZYGOTOWANIE:CIASTO KRUCHE Do miski wsypać mąkę(...)proszkiem i kakao. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciastoCiasto podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 25 x 36 cm. i zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych otworach. Śliwki umyć, wypestkować. MASA BUDYNIOWA Ubić pianę z cukrem

Kuchnia Danusi
Jabłecznik z makiem 212

ochotę na pyszne ciasto ucierane z jabłkami?, puszyste i pyszne! Wysokiej jakości tortownicę, oraz duży wybór foremek do wypieków znajdziecie na stronie homemart.pl. Składniki na tortownicę 26 - 28 cm: 1 kg kwaskowatych jabłek 1-2 łyżki soku z cytryny Składniki na ciasto ucierane: 3 jaja 13 dag masła 13 dag cukru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy maślanej, przez cały czas ucierając. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki.4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku jabłkowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać masę makową i w pierwszej

Apetyczna babeczka
Parówki w szlafrokach 139

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przyrządzać wiele ciekawych potraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego(...)opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć, a z pozostałego ciasta zrobiłam PODUSZECZKI Z NUTELLĄ. TUTAJ znajdziecie moje pozostałe przepisy z użyciem gotowego ciasta francuskiego (na słodko oraz na słono). Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 10 parówek): 10 chudych parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 5 plasterków sera 1 łyżka sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie

My Culinary Art
Brioszka dyniowa 191

purèe z dyni*20 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka2 jajka100 g miekkiego masła80 gr cukruOtarta skórka z cytryny dodatkowo: żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniemPrzygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka(...)pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie masło i  ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ciepłe purèe z dyni i znowu dobrze wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk.  Umieszczamy je w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 172

przeciągu jednego wieczora wniknął jak kamfora więc musicie mnie zrozumieć, no musiałam zrobić następny. Zresztą zróbcie go sami w domu to przekonacie się jak bardzo są smaczne. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, drożdżówki własnego wyrobu itp. nie ma pyszniejszego ciasta według mnie, no może sernik mógłby powalczyć o pierwsze miejsce. Uwielbiam zapas drożdżowego gdy roznosi się po domu, nic tylko kubek(...)mleka w garść i zajadać się pysznym świeżym ciastem. Pamiętam, że babcia mnie strasznie ganiała żebym nie jadała ciepłego ciasta bo będzie mnie bolał brzuch. Dziś mam 28 lat i zawsze podjadam ciepłe ciasta prosto z pieca, za  bardzo mnie ciekawi jak mi wyszły i za mało mam silnej woli żeby powstrzymać się przed zjedzeniem tak pięknie pachnącego ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Panforte - włoski piernik 578

Dzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech, a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym(...)syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy

Chilli Czosnek i Oliwa
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 223

Rozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak kojące działanie babcinego ciasta. Wstaje, otrzepuje się i podąża za wspomnieniami.Tak dawno nie pachniało w moim małym mieszkanku ciastem drożdżowym! Naprawdę lubię ten zapach kojarzący się z dzieciństwem, uśmiechem babci i chwilami beztroskiej zabawy. Czasem(...)najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość). Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam

W kuchni Karmel-itki
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 209

trzeba wtedy piec domowe bułeczki lub jakiś chlebek. Ale żeby zabrakło mi mąki? Tego jeszcze nie miałam, było tyle co kot napłakał, akurat do posypania stolnicy ! Chciałam upiec jakieś ciasto bo zadzwonili znajomi, że jadą do mnie na kawę, a kawa bez czegoś słodkiego jest nie do pomyślenia. Była więc chwilowa panika, ale zaraz sobie przypomniałam, że przecież otrzymałam paczuszkę(...)karoten.Wszystkie te produkty używa się podczas tradycyjnego pieczenia, a sodę i proszek do pieczenia każdy prawie stosuje. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić! Wiecie, że umiem piec ciasta/ tarty i przygotowywać desery, ale to byłą sytuacja podbramkowa (brak czasu na bieganie po sklepach), więc bez zastanowienia skorzystałam z tego produktu.  Postanowiłam przygotować nie tradycyjną tartę tylko moje popisowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 237

starłam na tarce nie szatkowałam jak poleca siostra Aniela oraz dodałam dużo więcej cynamonu ponieważ go uwielbiam.. Ciasto.jest.zarówno.w.przygotowaniu.jak.i.w smaku podobne do ciasto kruchego które, już  było  podstawą do placka z malinami i budyniem. Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek(...)użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie: Masa jabłkowa: jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać..Tak.przygotowane.jabłka.zdjąć.z.ognia.dodać.bułkę.tartą,.cynamon.wymieszać. Odstawić

RAROSSA
Karpatka 396

Karpatka kiedyś częściej gościła u mnie w domu na stole. Od jakiegoś czasu z chęci wypróbowania innych ciast, pojawia się rzadziej. :) Aczkolwiek doczekała się publikacji na blogu, bo na to niewątpliwie zasługuje. :) Najczęściej karpatkę podaje się oprószoną cukrem pudrem. Ja jednak preferuję wersję "dużej eklerki" tj polaną polewą czekoladową w postaci "esów-floresów". Uwielbiam połączenie smaku polewy czekoladowej z kremem(...)karpatkowym... Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, krem wtedy nabiera odpowiedniej tekstury. KarpatkaPRZEPIStemperatura pieczenia: 200°C | czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 5 jajek 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pomiąć) Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 3/4 szkl. cukru (w tym 2 opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy) 2 czubate łyżki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kopiec kreta 685

Jest to ciasto, które prawie każdy z nas zna za pośrednictwem Dr Oetkera, który oferuje tzw. produkt z proszku. Wiadomo jednak nie od dziś, że o wiele lepsza będzie wersja przygotowana przez nas w domowy sposób. Tym razem mam porównanie, więc śmiało mogę powiedzieć, że biszkopt z proszku jest nijaki. Na wielu blogach można zauważyć próby zrobienia tego ciasta samemu(...)wersji proszkowej, a smak o niebo lepszy. Tym razem zainspirowałam się przepisem zamieszczonym na blogu Kasi. Podczas pieczenia wprowadziłam jednak swoje modyfikacje. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki

Fabryka pomysłów
Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową 967

drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)powideł śliwkowych Polewa: 200ml śmietanki kremówki 36% 140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu Dodatkowo: złoty barwnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka przełożyć miód, olej, masło, cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem

Mała Cukierenka
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 201

mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  łyżka przyprawy korzennej do piernika(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe   Ciasto piernikowe przygotować tak, jak biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa piernikowa, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 229

pierogi były hitem ubiegłorocznych Świąt. Niewątpliwą zaletą jest idealne, bardzo elastyczne ciasto pierogowe. Kapustę z grzybami większość z nas przygotowuje tradycyjnie na Święta. Warto pójść krok dalej i przygotować z nią pyszne, domowe pierogi. U nas w Święta pierogi będą na pewno i to w dużej ilości..., bo w ubiegłym roku 25-ego było dorabianie ciasta i klejenie pierogów. Wszystkim(...)było po nich śladu, za to wszyscy mieli na nie apetyt. Tak więc w nasze Święta obok karpia królują pierogi. na szczęście przygotowanie ich to czysta przyjemność. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750        (pszennej ok.500g choć osobiście nie przygotowywałam) - 315g (ml) gorącej wody - 1/2 łyżeczki soli, daję himalajską - 30g masła klarowanego  (w wersji wegańskiej olej

Smaczne Zdrowe
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego 175

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego to drobny wypiek z ciasta parzonego w kształcie dużych „groszków”. Groszek ptysiowy robię od lat i przeważnie podaję go do zupy, zastępuję nim grzanki do kremowych zup, nabierają wtedy wyjątkowego smaku. A specjalnie przygotowuję go dla mojego syna na Wigilię Bożego Narodzenia jako dodatek do barszczu wigilijnego , gdyż on nie jada uszek z grzybami. Groszek(...)ptysiowy nie jest pracochłonny i nie jest trudno go przygotować samodzielnie w domu. A ciasto parzone robi się bardzo łatwo, taki domowy groszek ptysiowy można również przygotować jako produkt uboczny przy okazji pieczenia ptysi , eklerków , czy karpatki . Można go też zrobić w czasie, gdy gotujemy zupę. Groszek można przygotować w większej ilości i szczelnie zamknąć w słoju, a potem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania