Letnia zupa z odrobiną pikanterii 219Ta zupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna. Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10
Moniki Smakołyki
Polędwiczki pieprzowo - sezamowe z owocami w syropie z agawy 223Jeśli lubicie owoce i polędwiczki wieprzowe to proponuję moje danie grillowe. Nie byłam pewna połączenia takiego, pieprzowo – słodkiego, ale gdy smaki się połączyły to miło mnie
Moniki Smakołyki
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 270Tarta z warzywnymi dodatkami zaskoczy Was pięknymi kolorami. Zabawa przy jej przygotowaniu była znakomita, a uczta wyśmienita. Chociaż moje dzieci po kilka lat
Moniki Smakołyki
OSIĄGNIĘCIA 207PÓŁFINAŁ KONKURSU GRILLUJ I GOTUJ Z CHARLIEM 14.06.2014 Warszawa Udział w pierwszym etapie konkursu „Grilluj i Gotuj z Charliem” w Osadzie Firleje. Należało przygotować na grillach
Moniki Smakołyki
Grillowana wątróbka z indyka na cukinii z młodymi ziemniakami i czosnkiem 248Wątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod
Moniki Smakołyki
Grillowane warzywa z kurczakiem chili 246Lato, Słońce wakacje – idealny czas na grillowanie. Spotkania w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie
Moniki Smakołyki
Grillowany batat z cebulą czerwoną i sercami z kurczaka w serze camembert 232Grillowany batat z czerwoną cebulą jest delikatny i słodki, a w połączeniu z czosnkowo – cytrynowymi sercami daje nowe smakowe połączenie. Ser camembert swoją kremowością dopełnia
Moniki Smakołyki
Pietruszkowy kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii 220Składniki: 2 porcje ¾ szklanki kuskusu, 150 g wątróbki z indyka, 1 mała cukinia, 2 małe cebule, 250 ml bulionu drobiowego, 300 ml mleka, 4 łyżki
Moniki Smakołyki
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 215Przygotowując tarte, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje. Dzieci chętnie nam pomogą i same zdecydują jakie warzywa się w nich znajdą. Składniki: Składniki na ciasto kruche
Moniki Smakołyki
LODY 190Lody kojarzą mi się z wakacjami i z dziecinnych lat wspomnieniami.Teraz lody mamy smakowe, delikatne, śmietankowe, owocowe, kawowe, balonowe……….smerfowe. Od smaków, wzorów i kolorów można
Moniki Smakołyki
Dorsz pod zieloną kołderką 223Składniki: 200 g dorsza surowego, pęczek zielonej pietruszki, 6 szt. oliwek zielonych, 10 dek sera żółtego gouda, 1 łyżkę kapary, pieprz kolorowy do smaku, 4 listki
Moniki Smakołyki
Spaghetti owinięte cukinią 222Składniki: ½ op. spaghetti pełne ziarno, średnia cukinia, 300g pieczarek, 1 mała cebula, 100 ml wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, olej rzepakowy, kapary, sól
Moniki Smakołyki
Zielone kopytka smażone z pietruszką i czosnkiem 186Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków, 150 g mąki pszennej, 1 łyżka kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, pęczek natki pietruszki, 5 małych korzeni pietruszki, 6
Moniki Smakołyki
Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami 212Składniki: Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki
Moniki Smakołyki
Pomidorowy łosoś z talarkami 228Polecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy . Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego
Moniki Smakołyki