Makaron z kapustą i pieczarkami 285Wprawdzie to danie raczej świąteczne, ale u mnie w domu chętnie jada się je też poza okresem świątecznym. A, że w beczce w garażu stoi jeszcze
Kulinarne przygody Gatity
Domowa ćwikła 186Domowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową
Kulinarne przygody Gatity
Sos tatarski 220Sos tatarski Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych pół słoika marynowanych pieczarek majonez sól, pieprz Wykonanie: Jajka, ogórki i pieczarki ścieramy
Kulinarne przygody Gatity
Magiczne ciasto w wersji kokosowej 268Tym razem upiekłam magiczne ciasto w wersji kokosowej. Do mleka dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej były zalane wódeczką, bo córka robiła na nich kokosówkę :-) Magiczne ciasto
Kulinarne przygody Gatity
Klasyk, czyli ruskie pierogi 292Ruskie pierogi, ulubione danie mojej rodzinki ! Moja wersja to przewaga białego sera nad ziemniakami. Odmian tego farszu jest pewnie tyle ile kucharek... Wiem, że np.
Kulinarne przygody Gatity
Kremowa zupa porowa 244Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą do zrobienia zupę z porami i
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka: buraczki i feta 296Przywołuję wiosnę kolorami ! Słodkawe pieczone buraki i słona feta, do tego sos czosnkowy... A na koniec grubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego. Sałatka: buraczki i feta
Kulinarne przygody Gatity
Ruskie krokiety 237Nazwałam je ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do ruskich pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda
Kulinarne przygody Gatity
Tagliatelle z sosem śmietanowym 324Młodsze dziecię zażyczyło sobie makaronowe wstążki z sosem śmietanowym. Szybki przegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron
Kulinarne przygody Gatity
Pierogi ze szpinakiem i fetą 269Pierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok
Kulinarne przygody Gatity
Ser a la Koryciński 214Jakiś czas temu utknęłam na tej cudnej stronce i zdobywałam wiedzę na temat produkcji i wędzenia własnych wędlin. Przy okazji odkryłam, że zrobienie własnego
Kulinarne przygody Gatity
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 216Czasami przychodzi nam ochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc
Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna galaretka z kurczakiem 314Oto i dalszy ciąg odchudzania naszych dań ! Tym razem lekka i posiadająca małą ilość kalorii pierś z kurczaka w galaretce. Wiosenna galaretka z kurczakiem
Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 225To nasza rodzinna wariacja na temat hamurgera :-) Tak na prawdę kolejność układania składników jest sprawą osobistą i każdy może układać swoje według gustu i
Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z rzymskiego garnka 211Do tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na
Kulinarne przygody Gatity