przepis - 33114 przepisów (strona:304/2208)

Tęczowy deser z persymoną. 176

Khaki, kaki, szaron, persymona to wspaniały, pomarańczowy owoc z czterema listkami ,podobny do pomidora, z wyglądu, nie w smaku.Owoc słodki, trąci smakiem gruszki ,z dużą zawartością

Kulinarny karnet Christophera
Prosty drożdżowy przekładaniec. 182

Drożdżowy przekładaniec. Ciasto 50 dkg. mąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy

Kulinarny karnet Christophera
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 173

Na 4 porcje: 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki  tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka  ziela angielskiego 2

Kulinarny karnet Christophera
Mus pomarańczowy. 333

Ponieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie

Kulinarny karnet Christophera
Jaja 100-letnie. 198

Nie jest to prima aprilis,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100.Ja podaję

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis ze szparagami. 239

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Phyllo na słodko i wytrawnie. 169

Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku

Kulinarny karnet Christophera
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 518

W dawnych czasach ,kiedy dni stawały się krótsze ,wieczory dłuższe, pracy mniej , a TV jeszcze nie było ,ludzie zbierali się w jednym domu, aby gawędzić ,śpiewać

Kulinarny karnet Christophera
Karp w galarecie klarowanej. 224

Karp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 475

Tapas - niewielka przekąska. Według Wikipedi pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczany specjał. 258

Christopher potatoes.  Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 173

Appetizers carnival. Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł  6-go stycznia ,Świętem Trzech Króli ,a zakończy

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 190

W Anglii odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika. Obchodzony jest  w dniu obchodzonego w Polsce tradycyjnego Śledzika. Organizowane są biegi z patelniami. Zwyczaj ten zapoczątkowała

Kulinarny karnet Christophera
Japońskie kule na patykach. 438

Japanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz  2 paski papryki 2 paski ogórka

Kulinarny karnet Christophera
Przekładaniec z krewetkami. 173

Salad with shrimps. Składniki. 6 szt krewetek 6 dag ryż basmati  i dziki 0,5 szt. awokado 0,5 szt. grapefruit liście szpinaku 1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera