Korniszonki z pepperoni 212Małe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki
Maminek kulinarny
Kołaczyki ze śliwkami 195Do późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami.Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto
Maminek kulinarny
Sałatka z grzybami 195Sezon grzybowy w pełni. Warto więc wykorzystać trochę grzybków do przygotowaniasałatki w zalewie octowej. Najpierw należy wybrać się do lasu
Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 267Proponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu.Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego. Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10
Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 251Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone.Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek.
Maminek kulinarny
Wędzonki domowe 224Wędzonki domowe nie wymagają rekomendacji i nie są trudne w wykonaniu.Jedyny problem to wędzarnia.My skorzystaliśmy z konstrukcji Zdzisia, zbudowanej w jednym z zakątków
Maminek kulinarny
Dżemik różany 213Wyjątkowy dżemik na wyjątkowe okazje.Wymaga niezwykłej cierpliwości, ale warto.Aby otrzymać 2 słoiczki dżemiku musimy mieć ok. 1 kg dojrzałych i twardychowoców dzikiej róży ( to
Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 219Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak.Składniki:-6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60
Maminek kulinarny
Ciasteczka miodowe 205Ciasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem, że nie zostaną wcześniej zjedzone.Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego. Składniki:-45
Maminek kulinarny
Guacamole 166Składniki:dojrzałe awokado2 łyżki soku z limonkiząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka sosu tabasco2 łyżki posiekanej cebulkisólPrzygotowanie:Rozgniatamy widelcem awokado z sokiem z limonki i czosnkiem. Dodajemy
Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z tuńczyka 208Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) około 140g1 jajko ugotowane na twardoząbek czosnku, drobno posiekanyłyżka drobno posiekanej cebuliłyżka majonezu lub gęstego
Smakowity Blog Kulinarny
Krem ze szparagów 189Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion
Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki kokosowe 211Składniki:280g mąki pszennej30g wiórków kokosowych150g cukrucukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka200ml mleka kokosowego90g jogurtu naturalnego85g masła, stopionegoPrzygotowanie:Formę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami.Mąkę
Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne z cukinii 263Sezon na cukinię właśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne
Smakowity Blog Kulinarny
Risotto waniliowe z owocami 186Składniki:1 szklanka ryżu Arborio1 łyżka masła2 szklanki mleka2 łyżki cukru1 laska wanilii2 łyżki serka mascarponeOwoce (maliny, Borówki) Przygotowanie:Na głębokiej patelni lub w garnku
Smakowity Blog Kulinarny