Są dni kiedy za co bym się nie wzięła to nic dobrego z tego nie wyniknie. Macie tak czasami ? I nawet ciężko wytłumaczyć dlaczego tak się
Smaczna PyzaWszystkim czytelnikom bloga, znajomym i nieznajomym, gościom częstym i jednorazowym, blogerom i osobom, z którymi w jakikolwiek sposób współpracuje, ludziom życzliwym i hejterom
Smaczna PyzaNa świątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w
Smaczna PyzaKrążkownica wrębiasta Discina ancilis - kolejny wiosenny grzyb jadalny. Mało znany bo o tej porze roku niewiele osób szuka już grzybów i je zbiera. Ale wytrawni grzybiarze
Smaczna PyzaSchiacciata to toskański, płaski chleb. To wypiek bardzo podobny do chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi ziołami, winogronami albo
Smaczna PyzaPiestrzenica olbrzymia Gyromitra gigas - nieco kontrowersyjny, wiosenny grzyb. Prawdopodobnie jest jadalna, ale możliwe też, że zawiera jednak małe ilości gyromytryny. Poza tym jest często mylona z
Smaczna PyzaMogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego
Smaczna PyzaTeraz się już chmurzy, ale rano była piękna pogoda i po późnym śniadaniu wzięłam plecak, aparat i poszłam na wycieczkę . Anużka w kieszeni bo a nuż
Smaczna PyzaOdwiedziłam kolejne smaczne miejsce dzięki portalowi Uroda i Zdrowie - tym razem była to Restauracja Oliwka na warszawskim Ursynowie. Niepozorny lokal mieści się przy Al. KEN 36
Smaczna PyzaTzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale
Smaczna PyzaDzisiaj opowiem Wam o wizycie we włoskiej restauracji Navona mieszczącej się przy ul. Bitwy Warszawskiej 1920r. nr 19 na warszawskiej Ochocie, w okolicach Dworca Zachodniego. Navona
Smaczna PyzaSezon grzybowy rozkręca się i to wcale nie powoli. Dzieje się e temacie a od różnych znajomych płyną wieści czego i ile nazbierali. Ja nie bardzo
Smaczna PyzaWczoraj na obiad były gołąbki, ale nie takie zwyczajne. Kupiłam piękny, duży pęczek botwinki z zamiarem ugotowania pysznej wiosennej zupy. Oczyszczając ją zwróciłam baczniejszą uwagę na
Smaczna PyzaTakie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "
Smaczna PyzaKarkówka z grilla - moje ulubione mięso z rusztu. Dobrze zamarynowane odpowiednio wcześniej a potem starannie upieczone jest przepyszne. Do karkówki dla mnie obowiązkowo Tzatziki i kromka
Smaczna Pyza