pomidory. Olejem z zalewy smarujemy również blachę do pieczenia. Układamy na blaszce piersi kurczka i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Ryż gotujemy na sypko , zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem możemy pokroic piersi kurczaka w plasterki ( wygląda bardzo efektownie ) Smacznego
Słodkości i nie tylkoSkładniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Przygotowac galaretkę według przepisu na opakowaniu Żelatynę rozpuścic w 6 łyżkach wrzątku. Dodac łyżkę serka homogenizowanego , zamieszac a następnie połączyc z resztą serków. W tortownicy ułożyc warstwę biszkoptów. Wyłożyc na nie częśc masy
Słodkości i nie tylkoPrzyjaciółka" Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka 150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy ( wg przepisu na opakowaniu ) Sposób przygotowania: Przygotuj rozczyn : w miseczce pokrusz drożdże , dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka , by rozczyn miał gęstośc śmietany ( ok. 4 łyżki ) Wymieszaj
Słodkości i nie tylkokategorii "pysznych" . Królewiec to połączenie ciasta kruchego miodowego z biszkoptem , które łączy pyszna masa budyniowa. Przygotowanie ciasta niestety zajmuje sporo czasu , gdyż każdy blat trzeba piec oddzielnie. Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej
Słodkości i nie tylkoPyszna propozycja na syty obiad. Pierwszy raz jadłam w takim wydaniu i nie ostatni. Polecam wypróbowac przepis bo naprawdę warto. Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki ok 2 szkl. mleka gałka muszkatałowa sól i pieprz olej Sposób wykonania
Słodkości i nie tylkoNastępnie usunąc folię oraz fasolę i piec jeszcze ok. 10 - 15 minut . Ciasto ostudzic w formie. Z 300 ml mleka , cukru oraz 1 opakowania budyniu ugotowac gęsta masę. (W przepisie należy połączyc masę z 2 żółtkami , ale ja ten składnik ominęłam.) Krem należy zmiksowac ze 100 g pokrojonego na kawałki masła.Składniki utrzec na gładką masę . Tak przygoptowany krem rozsmarowac
Słodkości i nie tylkoblachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch
Słodkości i nie tylkoJedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Ciasto miodowe z orzechami przekłądane masą budyniową.Wspaniała gratka dla smakoszy, dodatkowo dla niecierpliwych, ponieważ przepis ten na miodowe ciasto jest już wspaniałe do jedzenia na drugi dzień. Zazwyczaj taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku. Składniki: Ciasto: - 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej - 3/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody
Słodkości i nie tylkoPrzepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo
Słodkości i nie tylkoniego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :) Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki
Słodkości i nie tylkoNastępny przepis znaleziony w zeszycie sprzed lat . Makowiec nie jest takim trudnym ciastem do zrobienia jakim mi się kiedyś wydawał. Wystarczy tylko dobre nastawienie i dalej pójdzie gładko :). Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :) Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm Ciasto: 100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól
Słodkości i nie tylkodaję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik) . Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku zielony) Ja użyłam barwników spożywczych
Słodkości i nie tylkosię spodobała praca nad pierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru
Słodkości i nie tylkoPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady
Słodkości i nie tylkoorzechami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i układamy w blaszce wszystkie 3 roladki , które pieczemy w temp. 195 C przez 15- 20 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki. Krem budyniowy: Z mleka odlać 1 szklankę , zmiksować z 3 jajkami oraz resztą mąki pszennej ( 80 g ) i 80 g mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko zagotować
Słodkości i nie tylko