robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 marchewka, 1 pietruszka sól, pieprz(...)bułka tarta ( opcjonalnie) odrobina oleju do foremki Sposób przyrządzenia: W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił tłuszcz i kolejno dodawać: mięso drobno pokrojone, wątróbkę, warzywa oraz sól i pieprz. Smażyć ok. 10 min mieszając raz na jakiś czas. Następnie zalać wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut
pieprzny smaczekwielu ludzi, a na pewno dzieci! Ja ją bardzo lubię i dosyć często też przygotowuje. Według tego przepisu myślę wątróbkę podaje wiele osób, mam racje? Składniki; 30 dag drobiowej wątróbki kilka łyżek oleju 3 cebule sól, pieprz, przyprawa meksykańska Wątróbkę dokładnie umyć, oczyścić z białych błonek. Osuszyć ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnie
Radość kipiąca uśmiechem.Jest to sposób na przygotowanie zwykłej kaszanki w bardziej elegancki sposób ;)Składanki na 2 porcje:4 kaszanki z kaszy gryczanejpół kilo wątróbki drobiowej albo wieprzowej (jeśli kaszanka ma w sobie dużo wątróbki - możemy zrezygnować z dodatkowej porcji podrobów)2 duże cebulesólgałka muszkatołowapieprzmusztardaolej do smażeniaCebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju i zalewamy odrobiną wody i smażymy aż woda
Bon Appetit Małgorzatyszczególnie małe dynie hokkaido.Są fantastyczne bo można je podawać w wersji na słodko, wytrawnie lub ostro. Tym razem upiekłam kawałki dyni na ostro jako dodatek do smażonej wątróbki drobiowej. Dodatkowo upiekłam z nią 2 spore ziemniaki ( bo wątróbki było tyle co ,,kot napłakał" ) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikeksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki 2 liście laurowe gałka muszkatołowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 jajka
My Culinary Artugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy(...)pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy
NA MOIM TALERZUspędzanego w PL od jednej z koleżanek. Będę często do niego wracać, bo to wspaniała przekąska lub ... zakąska na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Składniki: 15 szt wątróbek drobiowych 15 cienkich plasterków boczku sól pieprz majeranek olej Wykonanie:Wątróbki oczyszczamy z ew. błon, myjemy, osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron kawałki wątróbki, lekko je rumieniąc. Następnie
Walijskie Pichcenieprawda na blogu był już przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami…. No właśnie, bo miał to być przepis na wątróbkę z dodatkiem jabłek, ale po jego napisaniu stwierdziłam, że gwiazdą dania są jabłka i to im poświęcony jest w zasadzie cały wpis. Jabłka są po prostu rewelacyjne. Delikatnie podsmażone na maśle jabłko tworzy pyszną delikatną skorupkę, a całość cząstki
Mieszam w GarnkuSkładniki: 450 g wątróbki drobiowej 1,5 cebuli pieprz, sól 80 g masła lub margaryny Wątróbkę płuczemy pod zimną wodą na durszlaku, odcinamy białe niepotrzebne części i kroimy w kawałki. Wrzucamy na rozgrzany olej (około 1 łyżki) i obsmażamy razem z cebulą pokrojoną w półksiężyce, kiedy już mięso nie będzie czerwone dodajemy masło, doprawiamy pieprzem, kiedy się roztopi dusimy wątróbkę
Moje-pitraszeniewielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce
e-PrzepisyKulinarneNietypowe klopsiki bo z dodatkiem spore ilości wątróbki drobiowej. Jestem pewien, ze przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nie tylko wątróbki, ale także małych kotlecików
Milion SmakówTrzech Króli też można. Nic aby jeść :-) Składniki:700 g mięsa ( wieprzowo- drobiowego w proporcjach pół na pół)4 łyżki ( takie z czubkiem) kaszy jaglanej 100 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 60 g suszonej żurawiny 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por1 cebulaziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprzpół łyżeczki
pieprzny smaczekdzieciństwa....jadało się ją albo z chlebem albo z ziemniakami. I dlatego ostatnio przygotowałam ów wątróbkę, którą pamiętałam jak jadłam za dzieciaka :) Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 jabłka 2 cebule około 3 łyżki mąki sól pieprz
Amatorka kuchennawątróbka pokrojona na małe kawałki, z dużą ilością cebuli (czasem 1:1), gdyż wtedy ma lepszy smak, nie jest taka sucha i szybciej się ją smaży. Składniki: ½ kg wątróbek drobiowych 2 duże cebule (lub więcej) Ok. 30 – 50g margaryny Sól Pieczywo Wątróbki myjemy, okrawamy z żył etc. i kroimy na drobniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w plastry. Na patelnie
Smakowy RajZapraszam na przepyszny ryż z wątróbką wieprzową- w drugim przepisie znajdziecie wątróbkę drobiową- tutaj . Przygotowując tą potrawę musimy pamiętać by nie solić przed smażeniem wątróbki- inaczej będzie twarda i niesmaczna. Co o wątróbce :Wątroba wieprzowa zawiera blisko dwa razy więcej żelaza niż inne wątróbki oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wołowa jest równie bogata w witaminę
Smaki Edyty