 Pizza z chorizo i mascarpone 240
Pizza z chorizo i mascarpone 240Cześć ! Mam dziś dla Was obłędną pizzę. Przyznaję, że chciałam połączyć chorizo z figami ale na to jeszcze będzie czas. Figi zostały zjedzone przed upieczeniem pizzy. Ich słodycz świetnie zagrałaby z ostrą kiełbasą chorizo. Znalazłam coś innego dla zrównoważenia smaków i ostrości chorizo – mascarpone. Pomysł genialny więc odrazu musiałam się z nim z Wami podzielić Skorzystałam z przepisu(...)ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną
Moja pasja smaku Slow pizza z cukini 233
Slow pizza z cukini 233Pizza na spodzie z cukinii, mozzarelli, jajka i otrębów. Chyba każdy student wie, że im bliżej sesji tym więcej czasu na sprzątanie, bieganie, gotowanie i tym mniej czasu na naukę. To mój początek przygody z taką formą zaliczeń, ale już wiem, że gotować to ja uwielbiam :D No i uwielbiam jeść. Ostatnio cały czas mam ochotę na te złe, fastfoodowe(...)rzeczy, ale wszystko da się zastąpić. Spokojnie! Tak jak i wczoraj. Pizza, bo o niej mowa. Sama nie wiem, czy ją lubię, czy nie ale czasami mam wielką ochotę! A pizza bez wyrzutów sumienia? Tak jest! Zapraszam po przepis! Dobra, przyznaję pizza jest dość pracochłonna. Zrobiłam dwie (wszystkie składniki x2) Jedną zjadłam od razu, drugą zostawiłam na noc- powiem
fitolarun.blogspot.com Pizza i mini-calzone z kabanosami 219
Pizza i mini-calzone z kabanosami 219Święta, święta i po świętach :) Smakołyki się pokończyły więc nastał czas na recykling resztek wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce - pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki - sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza :) Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna nagrodą - koszem piknikowym ! ) powstały mini(...)calzone z kabanosami ! Serwowane koniecznie z lekko ostrym sosem pomidorowym ! Ciasto: ( na dwie pizze ok 25 cm i 11 szt. mini-calzone ) 25 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 500 g maki pszennej Farsz do mini-calzone: 2 kabanosy wieprzowe
Atlas Smaków Pizza owsiana z karczochami, salami i czarnymi oliwkami 203
Pizza owsiana z karczochami, salami i czarnymi oliwkami 203jest tu ktoś, kto nie lubi pizzy? Pytam serio :) Wydaje mi się, że pizza jest jednym z niewielu dań, które lubią wszyscy. Nigdy nie spotkałam osoby, która by powiedziała "Pizza? Nie...dziękuję, nie lubię". Jeśli więc ktoś z Was nie lubi tego włoskiego specjału-dajcie znać :) Razem z K. należymy zdecydowanie do pizzożerców i jadamy ją dosyć często. Czasem zamawiamy(...)domowym zaciszu w hurtowych ilościach i jemy potem przez kilka dni pod rząd. Eksperymentujemy z różnymi smakami i dodatkami i zawsze jest pysznie. Ponieważ powszechnie wiadomo, że pizza jest niezdrowa, staram się wymyślać jej zdrowsze wersje. Ostatnio dużą popularnością w naszym domu cieszy się pizza na owsianym, wyjątkowo kruchym i chrupiącym spodzie, o której wspominałam już tutaj . Koniecznie
Zawsze głodna! Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!) 39806
Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!) 39806Puszyste, chrupiące, pyszne ciasto do pizzy, które robi się w iście ekspresowym tempie i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Niemożliwe? Możliwe! Przepis na takie właśnie ciasto funkcjonuje w moim domu od przeszło ponad dwudziestu lat i pochodzi od pewnego włoskiego kucharza, którego imienia moja mama niestety nie pamięta. Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłam. Nie trzeba wcale czekać(...)wcześniej tak by w momencie położenia ciasta na blachę były w zasięgu ręki - chyba że lubicie grubszy spód, wtedy można chwilę poczekać po wyłożeniu ciasta na blaszkę. Pyszna domowa pizza w mniej niż 30 minut? Tak! Polecam! Składniki na 2 duże pizze: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 60 ml oliwy lub oleju 7 g suszonych drożdży (opakowanie
maniapieczenia Pizza – najlepsza domowa 211
Pizza – najlepsza domowa 211wielu przetestowanych przepisów ten jeden przetrwał wszystkie próby. Smaczna pizza na cienkim cieście, bez zakalca, bez zbędnych wynalazków i nadmiaru dodatków. Po prostu akuratna. Ketchup chowa się na jej widok głęboko w lodówce. Jest zupełnie zbędny. Proporcje składników wystarczą na 1 dużą pizzę przygotowaną na brytfance „półce” (oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę(...)oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny. Przygotowanie pizzy: Kolejność składników wydaje się banalną sprawą, jednak wpływa na to czy pizza i dodatki są fajnie upieczone, czy uduszone na zakalcowatym mokrym cieście. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką
Trzeci talerz Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 198
Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 198lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nasze Panie Organizatorki wymyśliły taki motyw przewodni wyzwania w lutym. Mi w to graj! W mojej kuchni dominuje pizza z samym serem, więc i taką postanowiłam zrobić :) W poprzednim mieszkaniu używałam wolnostojącego piecyka. Niestety - pizza z niego nie była wybitna. Przypadkiem kiedyś trafiłam na przepis na pizzę z patelni na innym blogu i zagościła(...)ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu! Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 230
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 230niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał(...)Brulee, ale Pani z obsługi poradziła sernik. I może to bardzo nieskromne z mojej strony, ale... ja robię lepszy! Naprawdę! I ciut za mało sosu malinowego, który był pyszny! Pizza Pizz próbowaliśmy parę (w końcu stołowaliśmy się w Trattorii przez 3 dni ;)) i każda była wyś-mie-ni-ta! Taka, jaką lubimy: na cienkim cieście, z wyważoną liczbą składników
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu! Pizza z grzybami. Gotuję z dzieckiem. 236
Pizza z grzybami. Gotuję z dzieckiem. 236Kolejna pizza, którą można przygotować wespół z dzieckiem. Można skorzystać z gotowego sosu pomidorowego, ale najlepiej przygotować go samodzielnie z 3 pomidorów. Potrzebne nam będzie: ciasto na pizzę (można przygotować je samodzielnie : z 200 g mąki, 4 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wody), 200 g pieczarek (lub innych grzybów), 4 pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, pietruszka(...)startego sera. Przepis: Przygotowujemy sos pomidorowy z 3 pomidorów. Gotować je na małym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku i odstawić na bok. Rozłożyć ciasto na pizzę. Przykryć je drobno pokrojonymi grzybami. Na wierzchu rozprowadzić sos pomidorowy z 3 pomidorów. Rozłożyć plasterki czwartego pomidora. Przyprawić ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki. Posypać z wierzchu drobno startym
MODA NA BIO Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 180
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 180wspominałam, ale Dell'Opera ma 3 placówki, dwie we Własdysławowie i jedną w Chłapowie. Tym razem ani rybka, ani nic słodkiego. Każdy bar, restauracja czy właśnie karczma, słynie z pizzy - przynajmniej tak im się wydaje. Uznaliśmy, że dla naszych żołądków i dla naszego portfela najlepiej będzie zjeść ten 'włoski' smakołyk. Zamówiliśmy 'hawajską mając nadzieję, że będzie taka jak zwykle, czyli(...)ananasem, było jednak inaczej. Za 14,5 zł dostaliśmy 32 cm pizze z kurczakiem, bananem, brzoskwinią i ananasem posypaną curry. Hmm NIE lubię curry. Ale pizza w połączeniu z tymi wszystkimi smakami była caiem niezła, no i ciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się
Słodkie Przyjemności Pinsa z mozzarella 141
Pinsa z mozzarella 141Dzisiaj wpis nietypowy bo z gotowym produktem kuchni włoskiej, który niedawno odkryłam w sklepie. To pinsa, czyli pierwowzór pizzy, kompletnie nieznana poza granicami Rzymu. Pinsa pochodzi jeszcze z czasów starożytnego Rzymu, czyli jest starsza od znanej nam tak dobrze włoskiej pizzy. Nazwa pochodzi od słowa "pinsere" czyli "zgniatanie", "mielenie". Robi się ją z trzech(...)rodzajów mąki: pszennej, sojowej, ryżowej. Jest bardziej chrupiąca, mniej kaloryczna, lekkostrawna, podawana na raz. Dużo mniejsza od pizzy, ma kształt owalny lub prostokątny. Jeśli chodzi o dodatki to są one podobne do tych, jakie dodaje się do pizzy. Zazwyczaj do pinsy używa się mozzarelli, pomidorów, grzybów, kiełbasy lokalnej, szynki, mortadeli z pistacjami, fig, parmezanu, gorgonzoli. A czym różni się
Bernika - moj kulinarny pamietnik Kalafiorowy spód do pizzy 117
Kalafiorowy spód do pizzy 117Lubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca. Już jakiś czas temu okryłam kalafiorowy spód do ciasta i od tamtego dnia nie robię już innej pizzy. Ten spód jest idealny dla dbających o linię, gdy jemy za mało warzyw lub gdy chcemy(...)warzywa przemycić do jadłospisu np. dzieciom (ale jemy pizzę, taki paradoks!). Jeżeli macie ochotę to zamiast kalafiora możecie wykorzystać również brokuła. Do przygotowania pizzy potrzebujemy: Kalafiorowy spód: – 200 g surowego kalafiora – 4 łyżki płatków jaglanych lub innych (ewentualnie można dodać mąkę) – 2 jajka – sól, pieprz – zioła i inne przyprawy (wg uznania; ja wykorzystałam oregano, koperek
Szybko Tanio Smacznie Pizzerki na spodzie z ciasta dyniowego 280
Pizzerki na spodzie z ciasta dyniowego 280Zjedzenie od czasu do czasu domowej roboty pizzy może być jak najbardziej zdrową alternatywą fast food’ów. Takie ciasto nie zawiera ulepszaczy, dodatków smakowych, glutaminianu sodu. Przygotowując, je z dodatkiem mąki razowej, kukurydzianej czy gryczanej to kolejna zdrowsza opcja. Nawet niezbyt umiejętnie ale własnoręcznie przyrządzone ciasto, będzie lepsze od pizzy mrożonej. Polecam pizzerki na spodzie z dodatkiem musu, przygotowanego(...)tłuste wędliny kolorowymi warzywami (warto użyć surowych typu: rukola, szpinak, świeże zioła tuż po wyjęciu z pieca ),wybierz mozzarelle lub inny dobrej jakości ser, ale zmniejsz jego ilość na pizzy. Grubość ciasta również można ograniczyć Te kilka trików sprawi, że to danie zyska statut zdrowszego jedzenia. Myślę, że takie odchudzenie posiłków na wiosnę, może być całkiem przyjemne. Składniki na ciasto
Kierunekuchnia Halloweenowe mini pizze "pająki" 223
Halloweenowe mini pizze "pająki" 223Prosta halloweenowa przekąska - spajderinki - mini pizze "pająki". Imprezowy finger food rozbawi dzieci, zapewniam i na twarzach dorosłych zagości uśmiech! Trochę z nimi zabawy, szczególnie przy układaniu pajęczych odnóży, taka zabawa dla cierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Do pizzy polecam drakula drink (przepis tutaj ), pyszny i zdrowy(...)podsmażyć na małej patelni mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości środek pizzetek ugnieść pakcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli piec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 12 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli pająki ułożysz wcześniej "rozjadą"się podczas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! DOMOWA PIZZA NA SUCHYCH DROŻDŻACH 227
DOMOWA PIZZA NA SUCHYCH DROŻDŻACH 227znam osoby która by nie jadła nigdy pizzy. Ja osobiście kocham pizze , te z mięsem, warzywami ,owocami i serami. Dziś skupiłam się głównie na cieście. Jest wielu przeciwników jak i zwolenników pizzy na cienkim jak i grubym cieście. Tym razem zrobiłam pizzę na grubym cieście na bazie suchych drożdży:) Dziś dodatki do pizzy są dowolne :) Polecam spróbować ja jestem bardzo
Gotowanie Patki