KREM: 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej 6 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Krem podpatrzony na blogu: Mała cukierenka - zapraszam :) DODATKOWO: Paczka herbatników Galaretka gruszkowa lub cytrynowa Dżem jabłkowy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: 1. Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. 3. Następnie nie zmniejszając
Marcepanowa kuchniawariant go interesuje. Poprosił także, aby napisać tak, żeby dziecko zrozumiało. Domyślam się, że nie dziecko będzie gotować, tylko dorosły, który próbuje swoich sił w kuchni.😉 paczka flaków ( około kg) kurczak 1,2 - 1,5 kg 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego łyżka ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy opalona cebula marchew pietruszka kawałek pora 1/4 selera łyżka
Dieta moja pasjaWitajcie w sobotni poranek, chociaż pewnie, gdy skończę pisać ten post przerywany piciem kawy i podjadaniem pączków, będzie już południe. Mam nadzieję, że jesteście zdrowi i orkan Friederike nie wyrządził u Was szkód. Ostatnio oglądałam filmik na youtube o dziewczynie, która jadąc z Kolonii do Belina( normalnie 4 godziny w ice), dotarła do domu dopiero po 31 godzinach. Ponieważ tory
dolcevitainmykitchenGniazdka to tuż za pączkami, pozycja obowiązkowa jeśli chodzi o tłusty czwartek Są bardzo delikatne, kruche i wbrew pozorom, nie tak bardzo pracochłonne Artykuł Gniazdka – przepis pochodzi z serwisu
NiePieprz.plubijamy mikserem schłodzoną śmietankę razem z cukrem pudrem do momentu, aż masa będzie sztywna. Torciki: Z biszkoptu wycinamy kółka o średnicy około 10 cm, za pomocą wykrawacza, np. do pączków lub szklanki. Powinno wyjść 9 kółek na 3 torciki. Na pierwszym blacie rozsmarowuje odrobinę masy śmietanowej, a następnie robimy rozetki z nadzienia malinowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, na którym również
Kuchnia MagdaLenyzmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek zaraz po zrobieniu ciasta ;) Składniki: (blacha kwadratowa 25 na 25 cm) * około 5-6 większych paczek herbatników * 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku * 500 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru Na krem budyniowy: (przepis tutaj) * 2 budynie waniliowe bez cukru
Zrób to smaczniewiórków kokosowych 0,5 litra mleka 0,5 kostki miękkiego masła 3 łyżki cukru Ponadto: 2 galaretki (świetnie sprawdzą się takie o smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych) 3 paczki herbatników czekolada deserowa + kilka łyżek mleka rozpuszczone w kąpieli wodnej orzechy włoskie na posypkę Najpierw należy upiec biszkopt. Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dosypywać przesianą mąkę
Simply Foodczekolady 3 kieliszki wódki (50 ml) 125 ml mocnej kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek Krem 1 L śmietany kremówki 30% / 36 % 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki cukru Dodatkowo duża paczka okrągłych biszkoptów kakao do obsypania Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wodę, następnie nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę
W Moim Magicznym Domuróżnego rodzaju sałatki. Są to jednak dania, które mogą się znudzić. Ostatnio przygotowując się wieczorem do pracy zauważyłam, że lodówka jest kompletnie pusta. Zostały tylko ziemniaki, a w zamrażarce paczka zielonego groszku. Połączenie ziemniak-groszek od razu podsunęło mi skojarzenie z kuchnią indyjską i kotlecikami Aloo Tikka . Okazało się, że na swoją szufladę z przyprawami mogłam liczyć i kotleciki wyszły
Poezja smakuDonaty - pączki z dziurką, ale nie tradycyjnie smażone, tylko z piekarnika. Mniej tłusta wersja, ale również smaczna. Powiem szczerze, że ja osobiście wolę te smażone :) Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakują. Nie ma co sobie żałować w końcu mamy karnawał :) Składniki: 500 g. maki 5 żółtek ( białka zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany
Agusiowe smakołykiPiegusek – babka z białek W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) 1 szklanka
Blog z Apetytemorzechów. Zawsze kupuję mnóstwo bakalii na święta. Potem poniewiera się tu i ówdzie jakaś otwarta paczuszka, z której połowa zawartości wysypała się na półkę…Dzisiaj wszystkie otwarte paczki znalazły swoje przeznaczenie w pysznym i wilgotnym cieście. Ciasto figowe to taki przyjemny wypiek…Piekę je na przeróżne sposoby. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na ciasto z figami . Ciasto figowe
codojedzeniaUwielbiam chrust! Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły. Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Chrust (faworki) Składniki
PatiGotujepomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan) Pobierz listę zakupów Zanim ruszycie
Niedzielny kucharzktórego wykroić 20 kawałków ciasta. Z każdej części uformować kulkę, którą należy lekko spłaszczyć, a na środek ciasta przełożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Zlepić rogi pączków. Łączeniami układać do dołu. Paczki ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia (około 30 minut). Do garnka wlać olej i rozgrzać go. Pączki smażyć partiami (na średnim ogniu). Usmażone pączki przełożyć na papier
Ugotować