gotowac 20 minutzmiksowac na gladki krem.Teraz dodac glowki szparagow i gotowac okolo 4 minut.doprawic sokiem z cytryny,bialym pieprzem i ewentualnie sola.Wymieszac ze smietanapodawac posypana koperkiem i uprazonymi orzeszkami pini (uprazyc na patelni bez tluszczu) UWAGI: smak zupy mozna wzbogacic dodatkiem bialego wina.Zamiast smietany mozna dodac smietanke kokosowa.Moze sie zdarzyc,ze wywar z obierek i ogonkow ma gorzki posmak.Jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiacymi piniami smakuje wybornie.Gdy ja zgrillujesz i posypiesz tylko sola bedzie rownie znakomita.Skladniki:2 cukinie2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzeczki skorki z cytrynyPrzygotowanie:orzeszki lekko zbrazowic na patelni bez tluszczucukinie pokroic w 1-cm talarkipatelnie grillowa posmarowac olejemgrillowac cukinie po 2-3 minuty z kazdej stronygotowe przybrac orzeszkami piniowymi i starta skorka z cytryny.Mozna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kapustne w medycynie ludowej to panaceum na wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj.W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.Składniki:500 g czerwonej kapusty5 łyżek oliwy(...)oleju4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych1-2 łyżki cukru4 łyżki octu balsamicznegosól,pieprzszczypiorekWykonanie:kapustę obrać ze zwiędłych liści ,przekroić na pół,cienko poszatkowaćna dużej patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minutdoprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minutyna koniec doprawić solą i pieprzemsałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę marchew. Dodać przyprawy i dusić wszystko około 10-15 minut. Dodać obraną paprykę. Następnie dolać gorącego bulionu i gotować wszystko aż marchewka będzie miękka. Zmiksować. Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plSkładniki na około 25 pralinek:20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe(...)orzechami i odrobiną rumu. Masę marcepanową lekko ocieplić, żeby była bardziej miękka (ja włożyłam na 60 sek. do kuchenki mikrofalowej przy mocy 150W) a następnie ugnieść z orzeszkami i rumem. Formować małe kuleczki (fot.1).Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie maczać w niej kulki marcepanowe (fot.2). Odkładać na papier do pieczenia lub kratkę do pralinek. Przed całkowitym zastygnięciem
Świat Ciastakażdym sklepie.Zachwyca nie tylko smakiem , ale i wyglądem.Czyż nie cieknie Wam ślinka już na samą myśl?! Delikatny waniliowy ser przełożony herbatnikami i pokryty słodkim karmelem z chrupiącymi ziemnymi orzeszkami – niebo w gębie!Polecam!SKŁADNIKI:( forma keksówka )* ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * kostka do pieczenia Kasia – 80 g * cukier – 150 g * jajko(...)budyń waniliowy – 1 opDODATKOWO :* herbatniki – ok. 25 szt * orzeszki ziemne – 100 g * cukier – 3/4 szkl * kostka do pieczenia Kasia – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepis na formę – keksówkę.Na dużą podwajamy składniki.Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.Białka ubijamy
Ostra na Słodkohumoru, na pogodę i niepogodę. Czekolada dobra na wszystko!Składniki:(12 muffinek)160 g masła200 g cukru200 g gorzkiej czekolady200 g mlecznej czekolady200 g mąki2 łyżki kakao4 jajka100 g orzeszków ziemnychPrzygotowanie:Do garnuszka wkładamy masło i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masło zacznie się roztapiać dodajemy cukier, podgrzewamy mieszając. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy(...)się rozpuści. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. W misce mieszamy mąkę i kakao. Dodajemy czekoladową masę, wszystko razem mieszamy i przelewamy do foremek na muffiny. Na wierzchu posypujemy orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut
Smakowity Blog KulinarnyTrochę koloru na talerzu przyda się w ten pochmurny dzień.składniki:1/2 główki sałaty lodowej450 g piersi z kurczaka (3 nieduże pojedyńcze piersi)1 mały granat1 duża pomarańcza50 g orzeszków piniowych Piątnicasól,pieprzolejsok z cytrynyPojedyncze piersi rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową z odrobinką oleju i ugrillować mięsko. Sałatę porwać(...)małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać pestki granatu. Pomarańczę obrać i wykroić cząstki, cząstki przekroić na pół i dodać do sałatki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzone mięsko pokroić na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, skropić olejem oraz odrobiną soku z cytryny, ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem
Monia miesza i gotujesuszone pomidorki, pocięte w paski40 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki10 g przecieru z pomidorów200 ml octu z czerwonego winagałązka rozmarynu10 g cukru brązowego Muscovado10 g rodzynek sułtańskich5 g orzeszków Pini posiekane pistacje do posypanieoliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 40-50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy naszego królika i smażymy z każdej strony na brązowy kolor(...)octu przestanie być rażący.3. Na patelnię wykładamy kawałki królika, zalewamy wywarem, dodajemy gałązkę rozmarynu i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego
My Culinary Artkoktajlowych (jeszcze lepsze będą tygrysie)250 g groszku cukrowego1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być z puszki)2-3 papryczki chili, posiekane1 dymka, posiekana3 ząbki czosnku, posiekane4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych4 jajkasok z 1 limonkiłyżka otartego imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry, posiekanej (można użyć również(...)środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć, a po chwili dokładnie wymieszać z makaronem. Smażyć wszystko jeszcze przez 3 minuty. Wyłączyć ogień i dodać orzeszki ziemne, kolendrę oraz szczypiorek. Wymieszać i podawać natychmiast. Gotowy makaron można posypać kiełkami, szczypiorkiem, czy kolendrą. Smacznego
Food Squarepora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki(...)ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym.Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku użycia ciemnego danie będzie miało znacznie ciemniejszy kolor.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasmaku,rukola,pomidorki koktajlowe,cebulka dymka.Pesto:2 garści listków świeżej bazylii,1 mały ząbek czosnku,sok cytryny do smaku,15 g sera żółtego,60 ml oleju rzepakowego,1 łyżeczka orzeszków piniowych,pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku.Przygotowanie:Pesto: listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku
Moniki Smakołykiwrzody żołądka, likwiduje zgagę i wzdęcia.Pomaga przyswajać żelazo, jest moczopędna i przeciwszkorbutowa. Szybkie w przygotowaniu.- 3 duże garście rukoli - 1 duża garść świeżej natki pietruszki- 1 garść orzeszków pini lub innych- niecała szklanki oliwy z oliwek- 3-4 ząbki czosnku- opcjonalnie garść startego parmezanu- sól- szczypta peperoncino lub pieprzu cayenneRukolę i natkę pietruszki bez łodyg, umyj, osusz(...)pokrój na mniejsze kawałki.Wrzuć do miksera lub miski, dodaj obrany czosnek, orzeszki, ser,szczyptę soli i oliwę z oliwek.Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeżeli robisz w mikserze, to pietruszkę z rukolą dodawaj stopniowo podczas miksowania.Posmakuj, jeżeli trzeba dosól i to wszystko jeżeli chodzi o sos.Wstaw wodę na makaron, osól . Gdy zacznie wrzeć , wrzuć makaron i osól
Pasje JolkiCarrot snackSkładniki.10 dag marchwi2 jajka50 ml oliwy z oliwek1/2 łyżeczki soli15 dag maki pszennej2 łyżeczki proszku1 łyżka orzeszków ziemnych wiórki1 łyżka parmezanu startego1 łyżka natki pietruszkipieprzNadzienie.20 dag twarogu50 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka chrzanupieprz białyPrzybranie.1 marchew ugotowanakiełki rzodkiewkiWykonanie.Obraną marchewkę drobno zetrzeć.Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać
Kulinarny karnet Christopheradaniem zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. Kluseczki rozpływają się w ustach, są bardzo aromatyczne i przepyszne. Podałam je z podsmażonymi na maśle klarowanym pomidorkami koktajlowymi i posypką z orzeszków ziemnych. Obłędne połączenie!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy kuskus- 1 serek Arla Apetina TAPAS- suszona lawenda- 3 łyżki mąki ryżowej- sól- 3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych + na posypkę(...)łyżeczki oliwy. Czas gotowania to około 5-6 minut.Na maśle podsmaż pomidorki, oprósz solą. Gorące kluseczki wyłóż na talerz, polej masłem klarowanym, ułóż pomidorki i posyp posiekanymi orzeszkami!Pysznie!Pięknie i kolorowo!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNI