stopni C, 45 minut) 1 mini sałata (ja kupuję w Lidlu), lub dowolny mix sałat Na sos: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka orzeszków pini świeżo zmielony pieprz sól Ugotowanego buraka kroimy w plasterki Upieczoną pierś drobiową kroimy w plastry Sałatę mini kroimy w paski Na talerz wykładamy najpierw sałatę, następnie wokół talerza układamy plastry(...)buraka Na buraku układamy mięso Na środku plastry ziemniaka układamy w kopczyk Natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy orzeszki pini i przyprawy. Całość blendujemy na jednolitą masę i polewamy mięso Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepis na spaghetti z pesto bazyliowym. Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :) SKŁADNIKI 350g makaronu spaghetti pęczek bazylii (standardowa doniczka marketowa :)) 4 łyżki orzeszków piniowych (mogą być też pestki z dyni) 2 ząbki czosnku tarty parmezan 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Obrywamy(...)listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy. Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjecukru pudru mielone migdały 1 jajko lub żółtko Masa brzoskiniowo-morelowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie suszonych moreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem(...)łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki. Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam
Ciasteczkowy Potwórpozostało już tylko wspomnienie, ale za to jakie smakowite... Mam nadzieję, że zauroczy Was również swoim smakiem. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki spodu: - 150g pełnoziarnistych herbatników - 50g masła - 50g orzeszków ziemnych Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masą wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki
Smaczne Zdrowedodała gruby szczypior z cebulki dymki ) 1/4 szklanki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanych liści kolendry ( tego składnika nie mieliśmy, więc został zastąpiony szczyptą mielonej kolendry ) 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych Filety natrzeć sosem rybnym i piaprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż zrobią się złociste z obu stron. Zajmuje to około 5 minut. Odsączyć(...)następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi orzeszkami ziemnymi Podajemy z ryżem Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Smażona ryba z koperkiem i pomidorami - przepis Ani i Krzyśka /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDawno na blogu nie było muffin na słodko. Dzisiaj to nadrabiam. Będzie mega fistaszkowo i nie aż tak słodko. Polecam. Muffiny są puszyste, delikatne w smaku z orzeszkami w środku. Szybkie do zrobienia. I jak na muffiny przystało - zawsze wychodzą :) Polecam. 'muffiny z masłem orzechowym' Składniki (na 12 tradycyjnej wielkości muffinek): * ciasto: - 200g mąki pszenej - 150g cukru - 2 jajka - 200g(...)masła orzechowego - 180ml mleka - 80g masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem
CookYourselfłyżki masła orzechowego 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Masło orzechowe 100 g orzechów ziemnych (bez soli) 4-5 łyżek oleju szczypta soli Orzeszki, sól i jedną łyżeczkę oleju wymieszać ze sobą następnie wyłożyć na dużą blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i piec 10-12 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu(...)wymieszać. Orzeszki przestudzić, zmiksować w blenderze, powoli wlewając resztę oleju. W zależności od konsystencji należy dodać mniej lub więcej oleju. Uwaga: Nie zużyjecie całości tego "masła", więc dodajcie 1-2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i macie gotowe, o niebo lepsze niż sklepowe, domowe, masło orzechowe. Pasztet Fasolę ugotować, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną
Delicious TitbitsCzęsto zastanawiam się jak odkryto niektóre połączenia składników. Takie pesto alla genovese na przykład. Jak ktoś wpadł na pomysł, żeby utrzeć bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek i to wszystko zalać oliwą? To jest dla mnie właśnie magia kuchni. Łączenie różnych składników, czasem kilka porażek... albo porażający sukces ;) Trzymając się składników powyżej z proporcjami poniżej otrzymacie klasyczne pesto z Genui. Moje(...)pesto jest trochę przerobione. Używam go również do zapiekania, więc zastąpiłam część bazylii pietruszką (żeby nie gorzkniała w wysokiej temperaturze), a orzeszki pinii - słonecznikiem (ze względu na dostępność i ekonomię;). Składniki na 200-250 ml: 1 szklanka lekko uciśniętych listków bazylii (ok. 30 g) 1 szklanka listków natki pietruszki (ok. 25 g) 60 g drobno startego parmezanu (może być również
Pełny talerzbędzie dostępny na stronie ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl. Lista składników: 350 g mąki ½ kostki drożdży ½ łyżeczki cukru sól 2 małe posiekane cebule 300 g mielonej jagnięciny 4 łyżki orzeszków pinii szczypta cynamonu i mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki papryki pieprz 1 żółtko 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią Opis wykonania: Mąkę mieszamy z ½ łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone(...)letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży. Dodajemy orzeszki pinii i przyprawy, smażymy jeszcze 4 minuty. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i skrapiamy wodą. Żółtko mieszamy z łyżką wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Ciasto
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany 30% płatki migdałowe kolorowe orzeszki do dekoracji syrop wiśniowy bądź malinowy 1. Na samym początku czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski. 2. Śmietanę podgrzać w małym rondelu (prawie do wrzenia!), a następnie wlać(...)nigdzie nie było widać ciasta biszkoptowego. 6. Jeżeli uważacie, że jeż ma za szeroki pyszczek - to za pomocą noża wytnijcie nadmiar ciasta. Na sam koniec udekorować płatkami migdałowymi, a orzeszkami zrobić oczka, nosek i pyszczek jeża. Przygotowane ciasto schłodzić
UgotowaćKolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję . Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki(...)jajko 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki cukru pudru ozdoby lukier (przygotowany z 1 białka i 1 szklanki cukru pudru) kolorowe perełki kolorowy cukier kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko i za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy składniki delikatnie połączą się ze sobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni
Ugotowaćjakie babeczki chodzi znajdziecie poniżej w opisie przygotowanie :)) czekolada mleczna i deserowa po 1 pasku około 20 g razem 50-75 g miękkiego masła Do dekoracji 2 garstki ziemnych orzeszków płynny miód czekolada deserowa 30 g odrobina mleka- około 2-4 łyżki Przygotowanie: 1. Babeczki skruszyć na piasek (można użyć blendera, widelca bądź użyć dłoni) dodać do nich odrobinę miękkiego(...)Gotową masę nakładać na warstwę kajmakową. 6. Rozpuścić czekoladę deserową w garnuszku z małą ilością mleka. Jeszcze ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch sernika. 7. Na ciepłą czekoladę położyć orzeszki ziemne. 7. Polać płynnym miodem, bądź opcjonalnie rozpuszczonym na małym ogniu kajmakiem. Chłodzenie: Gdy czekolada ostygnie. Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Po czym przełożyć do lodówki. Podawać
KreatywnePinycukrem pudrem ubić, dodać masło orzechowe i wymieszać. Krem podzielić na 3 części, 2 na przełożenie tortu, jedna na wierzch i boki. Dodatkowo: 2/3 szklanki konfitury wiśniowej garść orzeszków ziemnych do dekoracji pół szklanki soku żurawinowego Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczem. Posmarować konfiturą, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu(...)częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami i posiekanymi orzechami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarneziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarne