Ryż smażony po chińsku 377Ryż smażony po chińsku...Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie
Gospodyni Miejska
Ziemniaki jak z ogniska 589Ziemniaki jak z ogniska....Chrupiąca skórka. Miękkie wnętrze.I smak...... ziemniaków pieczonych w ognisku.Smacznego! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 czubate łyżki mąki pszennej
Gospodyni Miejska
Sałatka z pomidorów i zielonej papryki 338Sałatka z pomidorów i zielonej papryki...Kosteczki soczystych pomidorów.Chrupiąca, zielona papryka.Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką.Polane olejem i oprószone słodką papryką.Pyszny dodatek do
Gospodyni Miejska
Kalafior duszony w śmietanie 339Kalafior duszony w śmietanie...Miękkie, białe różyczki kalafiora.Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną.Doprawione dużą ilością pieprzu i solą.Podawane na ciepło.Prosty i pyszny dodatek do obiadu.Smacznego
Gospodyni Miejska
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 250serwowany z pesto z czosnku niedźwiedziego na razowej grzancew towarzystwie pikantnej sałatki truskawkowo-arbuzowejZgłoszenie w konkursie (II miejsce) Składniki:Schab 4 plastry (grubość ok
SzczyptaSmaQ
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 225Kiedy za oknem spada temperatura i słońca jak na lekarstwo warto sięgnąć po krajowy czosnek, uważany za naturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe
SzczyptaSmaQ
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 257Jesień dynią stoi...Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette
SzczyptaSmaQ
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 204Miło jest rozpocząć weekend porannym spacerem po lesie. Kojąca cisza, orzeźwiające, świeże powietrze, wszechobecny, antybakteryjny zapach igliwia. Przy okazji można zebrać trochę dzikich owoców, lub aromatycznych
SzczyptaSmaQ
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 283Porcja dla mięsożerców. Serowo-limonkowe puree z selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie
SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 224Już kilka tysięcy lat temu chińscy uczeni odkryli jak ważną rolę dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej ma odpowiednia dieta, tworząc teorię żywieniową, znaną jako kuchnia
SzczyptaSmaQ
Kaszotto z grzybami i dynią 261Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam
SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 253Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika
SzczyptaSmaQ
Pan ziemniak na bogato 350Smak gotowanego ziemniaka w skorupce to smak mojego dzieciństwa, kiedy mama gotowała ziemniaki dla kur ja przybiegałam i wyjadałam je. Jakie to było pyszne:)Dziś pragnę
Basia w kuchni
Wykwintny gulasz - Quiche 349Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci
Basia w kuchni
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 266Zupa nic smak dzieciństwa mojego m. :) ale czy tak naprawdę zupa nic, czy aksamitna zupa z bogatym smakiem. Jak dla mnie to drugie smakuję mi jak
Basia w kuchni