Żeberka w przyprawie korzennej w sosie czekoladowo- chili 189Lubię mięso :) a że czas już prawie zimowy i święta nadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście
Basia w kuchni
Była sobie kurka w polencie. 174Kaszka kukurydziana u nas nie jest tak wykorzystywana do dań jak np. we Włoszech słynna "polenta"włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej
Basia w kuchni
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 281Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie
Basia w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 211Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to
Basia w kuchni
Makaron chili z królewskimi krewetkami w rozmarynowej oliwie 246Makaronowego szaleństwa ciąg dalszy jest to wariacja ostrzejsza. Zrobiłam już jedną porcję z dwoma stronkami chili, ale to nie dało takiej ostrości jak bym oczekiwała. Kolejną
Basia w kuchni
Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym 235Makarony na słodko uwielbiane przez dzieci, a gdy do tego makaron jeszcze ma smak jednych z ulubionych przypraw to uśmiech i zadowolenie na twarzy dziecka murowane
Basia w kuchni
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 250Danie to od dawna krążyło mi po głowie, składałam go w myślach , rozmyślałam co ... jak.... aż poukładałam sobie to w jedną całość. Uwielbiam tworzyć danie tak
Basia w kuchni
Zupa gulaszowa 243Zupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca
Basia w kuchni
Makaron cytrynowy z łososiem oraz nutą tymianku 206Moje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaron cytrynowy (klik) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami
Basia w kuchni
Tradycyjny kapuśnaik 235Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu
Basia w kuchni
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 248Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki
Truskawkowa Fiesta
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 298Dzisiaj proponuję Wam przyrządzenie potrawy bardzo popularnej aczkolwiek nie jest ona wcale taka łatwa do przygotowania, jak na początku może się wydawać. Aby osiągnąć prawdziwie oryginalny
SMYKWKUCHNI
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 276Składniki: 100 g piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie
Czarnawisienka
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 467Witajcie :)Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się
W kuchni Katie
Grillowane warzywa z chrupiącą kalarepką i selerem naciowym 306W chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same
głodny alergik