przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:255/600)

Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 235

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Konrad Gaca "Kuchnia Fit" - recenzja książki 255

książkę Konrada Gacy "Kuchnia Fit" i przez najbliższy czas zadbam o lekką strawę dla swego organizmu.Konrad Gaca w swojej książce prezentuje bardzo ciekawe, a jednocześnie nieskomplikowane przepisy na śniadania, obiady i kolacje. W każdym z przepisów na próżno szukać zmyślnych składników, których zakup niejednokrotnie wiąże się z maratonem po wielu sklepach. Do przygotowania dań z książki, wystarczy jeden wypad

kolorowotorcikowo
Sałatko - surówka z kapsuty pekińskiej 273

surówka nie tylko świetnie nadaję się do obiadu. Może też być osobnym daniem jeżeli ktoś nie potrzebuje jeść miecha, a po jego dodaniu może to być pyszna sałatka.  Składniki: 0,5 szt kapusty pekińskiej 1 mała cebula 0,5 szt czerwonej papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 łyżeczka koperku 1 łyżka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu

cooklife
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 183

zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze. Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć i zjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować. Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru

Stare Gary
SMAKI DZIECIŃSTWA – MAKARON Z SEREM 297

Dziś kolejny smak dzieciństwa – MAKARON Z SEREM.Danie, które przyrządzała babcia i mama, najczęściej na piątkowy obiad.Makaron ( najczęściej takie ozdobne , falowane wstążki – Mafaldine corte ) z

Ostra na Słodko
Polędwiczki w sezamie 161

świątecznej krzątaninie w kuchni przyszła pora na odpoczynek. A ponieważ jeść trzeba, a i przygotować też, to ja śpieszę z propozycją obiadu, który robi się sam. Mój udział faktycznie ograniczony był tu do minimum i to jest to co lubię. Takie danie cenię sobie szczególnie wtedy gdy ogarnia mnie lenistwo. Za oknem mróz i jedyne o czym teraz marzę

Przysmaki Karolki
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 184

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka3 jajka3 łyżki maki ziemniaczanej3 ząbki czosnkumajeranek1 łyżka sosu sojowegopół  łyżki majerankupół łyżki słodkiej paprykipół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzusłoiczek suszonych pomidorówpuszka brzoskwiń2 łyżki olejuWYKONANIERobimy marynatę

W kuchennym oknie Ewy
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 204

Zima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż

Szefowa kuchni
Zielona zupa z pieczoną gęsią 189

Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :).Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na obiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.   Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,1 l bulionu

SzczyptaSmaQ
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 141

Szukacie przepisu na szybki, smaczny i bardzo aromatyczny obiad? Zapiekane papryki z Serkiem Tapas i oliwkami Wam to zapewnią i przeniosą do słonecznej Grecji. W domu zapachnie tak, że nie będziecie chcieli otwierać okien, by nie stracić tego zniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie

Wypisz Wymaluj
Warzywa w roli głównej 210

czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszkowe Poduszeczki z Limonkowym Cukrem czyli Mały Łakomczuch w Kuchni odc.20 171

proszkiem do pieczeniai nie wymagają wyrastania. Dość słodkie same w sobie po obcukrzeniu robią się jeszcze słodsze, rozkosznie bo limonkowo, i pysznie orzeźwiające! idealne na śniadanie, na słodki obiad lub podwieczorek a przepis pochodzi ze "Smaków Fjallbacki". Dzisiaj w kuchni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczana z boczkiem i pachnąco chrupiącą grzanką czyli Zupowy Wtorek odc.12 184

Przez choroby dzieci, weekendowe nieporozumienia, ból zęba i ucha, tym razem mój, tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gnocchi z marchewka, pietruszką i sosem serowym 159

Dzisiaj nie było zupy. Jakoś tak się złożyło, że zakupy zostały poczynione tejże nie przewidując. Za to zaplanowałam obiady jak się okazało w nadmiarze.Te kolorowe, pyszne kluseczki znalazłam w Kalejdoskopie Kulinarnym. Miałam robić je w piątek ale zrobiłam dopiero dziś. Ostatni czas w ogóle jest pod znakiem "miałam". Miałam zrobić gnocchi, miałam pójść do dentysty, miałam pojechać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z botwinką i serem camembert czyli drugie danie po zupie :) 158

Dzisiaj miałam obiad z dwóch dań. Rzadko to się zdarza. Dzisiaj jednak oprócz zupy miałam kawał i to konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna w smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji. Tarta z botwinką

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania