przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:156/600)

Ziemniaki ala młode 136

zrobić młode, śliczne, malutkie ziemniaczki, kiedy brak pod ręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu gdy chcę ładnie podać obiad. Sprawdzają się również jako dodatek do sałatek. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła łyżka oleju szczypiorek sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem

Tradycyjna Kuchnia
Turecki chlodnik ogórkowy 126

Zupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad

Milion Smaków
Klasyczny kompot z czerwonej porzeczki 116

Kolejny przepis z serii Smaki Dzieciństwa. Kompoty towarzyszyła nam przez większość okresu PRL jako dodatek do obiadów lub po prostu orzeźwiający napój gdy było upalnie. Legenda miejska głosi, że Coca-cola na początku lat 90 po zrobieniu analizy rynku uznała kompot za główną swoją konkurencję w Polsce ;) Kompot z czerwonej porzeczki jest wyraźnie kwaśny z lekką nutą słodyczy. Idealnie

Milion Smaków
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 172

Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce

Blondynka Gotuje
Lubelski Kociołek- murzynek z patelni 206

patelni jest bardzo puszysty, wilgotny - pyszny. Następnym razem przygotuję go jednak w głębszej patelni gdyż taka tradycyjna ograniczyła mu możliwości wyrastania. W Lubelskim Kociołku uczestniczą: Julianna z bloga Obiad gotowy Edyta z bloga Pasja smaku Ania z bloga Przypraw mnie Agnieszka z bloga Cynamonowe szczęście Gosia z bloga Jedz i smakuj Marlena z bloga Kuchnia Marlenity Marta z bloga Kolorowo

sierotka maRysia w kuchni
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 159

poza tym ostatnim) działają całkiem w porządku. Ale nie o realizm tu chodzi. Kiedy idę ulicami Śródmieścia, najbardziej lubię otwarte okna. Z niektórych wyglądają koty, z innych czuć, że "obiad właśnie dochodzi", w jeszcze innych, na sznurkach suszą się gacie. W podwórku, w którym czasem pracuję, jest pani, która przez okno wyprowadza swojego psa. Otwiera drzwi od mieszkania, pies wypada

les mirabelles
Smażony bakłażan z fasolką szparagową 146

minęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki 1 bakłażan 1 cebula 100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Fasolkę szparagową gotujemy

My Chcemy Jeść
Wołowina teriyaki z marynatą z pomarańczy i ryżem hawajskim 160

temat przybliża ( tutaj link) . Jako, że ostatnio potrzebuję więcej węgli to uzupełniam dietę ryżem. A ten przygotowany w taki sposób jak w przepisie jest po prostu okrutnie smaczny. Cały obiad jest prosty, szybki i mega dobry. Wiem, że się trochę powtarzam, ale naprawdę mega dobry. Niespotykany, tropikalny aromat i smak, a charakteru nadają mu ananas, pomarańcza i przyprawy. Składniki

PaleoLife
5 powodów, dla których kocham to miasto! 139

świeżymi warzywami i owocami. Skrzynie pełne karczochów, szparagów czy pomidorów, nie sposób było przejść obok nich obojętnie. Dzięki temu celebrowaliśmy leniwe śniadania grzanką z awokado, pomidorem i mozzarellą. Na obiad zajadaliśmy się szparagami jak w eleganckiej restauracji. A nawet poznaliśmy się z karczochami. Nie wspomnę ile kg arbuza zjadłam na kolacje. To jak, kto chce jechać ze mną następnym razem

Pink Envelope
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka 145

przygotowanie sałatki nicejskiej - w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w ciepły dzień. Nie raz robiłam już tę sałatkę w wydaniu z jajkami na twardo i tuńczykiem z puszki. Tym razem pokusiłam się o wersję de lux - z grillowanym stekiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 215

pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny. Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni. Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu. Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione przyprawy, jednak nam w tym wariancie, pasta smakuje najlepiej. Spróbujcie jej również jako

Mieszam w Garnku
Letnia sałatka z arbuza i kolendry 161

Dzisiejsza sałatka sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale będzie też dobrym pomysłem na grilla, czy ciekawym dodatkiem do obiadu. Ja akurat swoją porcję spakowałam do LunchBoxa na drugie śniadanie. Sprawdziła się idealnie w gorące przedpołudnie! Sałatka jest zdecydowanie dla fanów niecodziennych połączeń. Słodycz arbuza przeplata się z pozostałymi smakami. Całość jest bardzo orzeźwiająca a przygotowanie zajmuje chwilę. Składniki: arbuz

Wrzosowa Polana
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox 183

niej właśnie zrobiłam te oto naleśniki. Sprawdziła się znakomicie! Naleśniki  ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad, u mnie często goszczą na stole mając w domu naleśnikożerców J Składniki: 1 szklanka mleka ryżowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 jajka

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania