NEW IN! I grecka uczta 263noków. Głupi to ma szczęście. Na pierwszy teflon poszły naleśniki. W końcu są takie jakie powinny być, czyli cienkie, zarumienione (a nie spalone) i dużeeeee. To dzisiaj obiad, trochę na grecką nutę. Zapraszam na ruloniki z fetą, szpinakiem i tzatziki. Pod beszamelem. Muaaa! Naleśniki usmażyłam na podstawie tego przepisu , bez kakao oczywiście. Do ciasta dodałam jedynie łyżkę
bastalena
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 225masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało na potrzeby akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD zorganizowanej na Durszlaku... i na sobotni obiad
bastalena
Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą 297smaku Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy porwana rukolę, posiekane oliwki, natkę z pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy, schładzamy kwadrans w lodówce. Kasze podałam do niedzielnego obiadu, z pieczonym kurczakiem
Moja smaczna kuchnia
Kurczak barbecue 472Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak barbecue z pieczonymi młodymi ziemniaczkami to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie wychodzi bardzo smaczne, lekko słodkie z dodatkiem pikanterii. Sos doskonale komponuje się z kurczakiem a ziemniaki w nim pieczone nadają mu fajnego smaku. Przepis na kurczaka znalazłam w Kuchni Lidla, którego autorem jest
Marta Gotuje
Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami 370Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz na obiad. Można dla urozmaicenia dodać do niej np. kawałki piersi z kurczaka. Prosta i szybka w wykonaniu. Polecam. Post Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami pojawił się poraz
Marta Gotuje
Papryka faszerowana 2231zbierałam się do faszerowanej papryki, najpierw brak czasu, potem odstraszyła mnie cena, ale w końcu się udało ;) Powyższe zdjęcie jest jeszcze przed pieczeniem. Jeśli chcesz zrobić szybki i efektowny obiad, to jest to pomysł w sam raz dla Ciebie. Należy tylko pamiętać by kupując papryki, wybierać takie które dadzą radę same stać w naczyniu ;) A tutaj, po upieczeniu
Czerwona Porzeczka
Szpinak z kaszą gryczaną 287mnie najszybszy obiad w 30 minut. Porządnie nim się można najeść, a właściwości kaszy gryczanej, która powoduje długie nasycenie nie zachęca do spożycia kolejnego posiłku. Składniki: pół torebki kaszy gryczanej mrożony szpinak (brykiet) jogurt grecki cebula gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni dusimy szpinak z odrobiną wody. Dodajemy
Truskawkowa Fiesta
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 285starczyło bitkom w kuchni spędziłam ok 3,5h. Wychodząc z niej nie miałam na nic ochoty, łącznie z jedzeniem, natomiast później okazało się, że było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze
Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 362wrzucę na patelnię, w międzyczasie się umaluję i w ogóle nie jestem zmęczona, a piękna na przyjście gości, a w lodówce (łopsiiii!) są 4 rodzaje przystawek, 2 rodzaje obiadów (dla wegetarian i mięsożreców) oraz 3 rodzaje deserów (beztłuszczowe, z alkoholem i te dla dzieci). Wszystko zajmuje 15 minut, a jest cudowne chrupkie, zbawienne i tłuściutkie. Jeszcze jedna rzecz zawsze ubóstwiałam
Brzuszki Łakomczuszki
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 396rozłożyłam na blacie kuchennym i rozdzieliłam na nie mój farsz. Dokładnie zawinęłam i odstawiłam . 2 wersja: do reszty mięsa dodać kaszę gryczaną (u mnie była to pozostałość od obiadu, gdy nie dysponujemy resztką, kaszę należy ugotować i przestudzić przed dodaniem) oraz mniejszą część pokrojonej kapusty. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wyrobić i nadziać farszem większe
Smaczne Zdrowe
ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 396Chciałam zrobić obiad, a w domu pustki. Wymyśliłam szybką i naprawdę smaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew, szczypior, cukinia, etc. Akurat miałam shitake, papryki, noodle i orzechy włoskie. Do zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona
Przepisy Aleksandry
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 333naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie sycący, więc cieszmy się nim póki można! Naprawdę warto... My uwielbiamy się nim zajadać! Patrząc na ostatnie posty królują u nas obiady, ale spokojnie! Niebawem znów zasypiemy Was słodkościami z pysznymi sezonowymi owocami w roli głównej... a tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem (i późniejszego sporządzenia!). Składniki: - dla 4 osób
Symfonia Smaków
Sznycle z kalarepy i selera 288Propozycja dla tych warzywo-żernych, aczkolwiek i nosem kręcącym, na słowo "warzywo" także polecam ! Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować. Składniki: 1 kalapepa 1 seler 2 jajka 1/3 szkl. mąki 3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne ) sól pieprz kolorowy, np KAMIS
kolorowotorcikowo
Tymiankowe udka w śmietanie 319Propozycja na nieskomplikowany i smaczny obiad. Bez stania przy garach i mieszania. Aromatyczne udka zapieczone w śmietanie. Składniki: 1 kg podudzi ( ja wybrałam jak najmniejsze, na kilogram weszło 10 sztuk ) 150 ml śmietany 18% 3 łyżki mleka 3% 2-3 łyżki listków tymianku świeżego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju lub oliwy Wykonanie
kolorowotorcikowo
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 306która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej riccocie. Dodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać, to często kończy się opowieścią o tym, co mają na obiad i czym to będą przyprawiać Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła
Poezja smaku