Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie ma ochoty jeść tego samego po raz drugi. Stąd też i pomysł na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa, ale też z pomidorami, szpinakiem
zielonacukinkaPolecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować
zielonacukinkaGdyby zapytać co moje dzieci chciałyby na obiad, odpowiedź zwykle brzmiałaby "Łososia!" To jedną z naszych ulubionych ryb, a wersja tymiankowa smakuje nam najbardziej. Trudno wyobrazić sobie prostsze danie - zawsze udaje się wyśmienicie :) Łosoś jest bogaty w witaminy A,D,E oraz grupy B i jest jednym z najlepszych źródeł cennych niezbędnych kwasów omega-3 i omega
głodny alergikjakiś czas temu powstały delikatesy z oryginalnymi włoskimi produktami Mantini. Ich jakośc i obsługa jest na naprawdę wysokim poziomie. Ale o tym możecie przekonac się sami. Wczoraj zrobiłam pyszny obiad, makaron z kurkami smakował świetnie. Z racji, że mamy grudzień i sezon na te grzyby już za nami użyłam kurek mrożonych. Podczas przygotowywania dania musiałam po prostu dłużej redukowac nadmiar
Blondynka GotujeKulki ziemniaczano-twarogowe...Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:1 kg ziemniaków;250 g twarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę
Gospodyni MiejskaPieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków...Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie.Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni MiejskaMłoda kapusta na słodko - kwaśno...Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty.Pokrojona w drobną kostkę cebula.Duża ilość posiekanego koperku.I pyszny słodko - kwaśny smak.Idelany dodatek do obiadu.Polecam!Składniki
Gospodyni MiejskaSałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym...Warstwa chrupiących liści sałaty lodowej.Na niej kawałki soczystych pomidorów.A całość oblana sosem czosnkowym.I tak pyszne trzy razy.Idelana do
Gospodyni Miejskawersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo.Danie na obiad lub kolacjęCzas przygotowania:25 minut Składniki:• 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…),• 250 g świeżych grzybów
SzczyptaSmaQProsta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności. Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które
SzczyptaSmaQSzybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :) Czas przygotowania:20 minutPorcje: 2 Składniki:2 wypatroszone i oskrobane dorady,4 ziemniaki,500 g brukselki,1 papryczka chili,1 limonka,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka mielonej
SzczyptaSmaQwszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę- można ją podawać na ciepło jak i na zimno- szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie.Smacznego
Basia w kuchniZastanawiam się co zrobię tym razem na niedzielny obiad, przejrzałam moje zapasy i w ręce wpadła mi puszka mleka kokosowego.....pomysł już się narodził. Uwielbiam kukurydzę a zwłaszcza pod postacią zupy krem. Jadłam często na bazie samej kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita
Basia w kuchniDodatki do dań często grają dużą role przy obiedzie i nie tylko, a możliwości jest całe mnóstwo. Tym razem postawiłam na kapustę czerwoną zasmażaną podawaną na ciepło. Często gości na naszym stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób kapusta, cytryna, sól, bulion warzywny lub na "bogato" z rodzynkami lub żurawiną z octem balsamicznym, winem wytrawnym. Tyle
Basia w kuchnisobie delikatny smak zielonej herbaty i owocowy charakter liczi, jak to producent ładnie napisał na opakowaniu :)Jak zauważyliście lubię nadziewaną pierś z kurczaka :) Nadziewam ją najróżniejszymi składnikami :) Dziś na obiad pierś z kurczaka w herbacie zielonej liczi nadziewana granatem z parowaru :) Składniki : 2 torebki herbaty Teekanne zielonej liczi 1 filet z piersi kurczaka1 granat50g ryżu jaśminowego
Parowar Faceta