surówce. Tandari Masala Smak: cierpki i pikantny Zapach: podobny do curry, aromat Indii Zastosowanie: uniwersalne Nie obyło się oczywiście bez deseru.Na deser zaserwowałam naleśniki :) Usmażyć kilka naleśników. Przepis: "na oko"1,5 szkl. mleka1 jajko1 szkl mąkiszczypta soliWymieszać składniki - jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać wody.Nadzienie:1 serek waniliowy, np. Danio2/3 szkl(...)zwijać w rulonik.Co więcej:sok z 2 pomarańczy3 łyżki brązowego cukru1/4 kostki masłaMasło rozgrzać na patelni, wlać sok, dosypać cukier - podgrzewać aż cukier się rozpuści.Na wrzący syrop kłaść naleśniki i smażyć, aż się skarmelizują.Polać czekoladą.Ewentualnie polać koniakiem i podpalić
kolorowotorcikowopowinni spożywać głównie: chorzy na dnę moczanową cierpiący na reumatyzm osoby ze schorzeniami nerek ludzie z chorą wątrobą Jak podawać szpinak? Szpinak można wykorzystać jako element sałatek, makaronów, naleśników. Równie dobrze smakuje jako dodatek do dietetycznych koktajli. Jak blanszować szpinak? Blanszowanie polega na poddaniu krótkotrwałej obróbce termicznej, poprzez zanurzenie warzywa we wrzącej lub gorącej wodzie. Czas blanszowania uzależniony jest(...)odżywcze. Zajrzyjcie również na bloga, gdzie znajdziecie przepisy na dania ze szpinakiem (kliknij w obrazek ,by przejść do przepisu): Farsz szpinakowy z fetą Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Dietetyczny koktajl ze szpinaku i banana Przepisy na szpinak. Pomysły na szpinak. Szpinak z makaronem. Naleśniki ze szpinakiem. Szpinak z czosnkiem. Szpinak
Kulinarne Przebojeokazję Składniki : 6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu ( nie podaję przepisu , bo chyba nie ma na świecie osoby , która by nie umiała piec naleśników ) 0,5 kg pieczarek 2 cebulki średniej wielkości 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej pieprz , sól(...)cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak już zmięknie , dokładamy pieczarki , solimy , dodajemy gałkę i smażymy mieszając co jakiś czas , aż wszystko będzie miękkie i rumiane . Odstawiamy do wystygnięcia . Następnie rozkładamy naleśnik , układamy na nim łyżkę zimnego farszu , pieprzymy i zawijamy- brzegi do siebie i w rulonik , jak dywan przed trzepaniem Jajka roztrzepujemy widelcem na miseczce lub głębokim talerzu i obtaczamy
Ogrodnik w podróżykawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną(...)naleśnika. WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli robisz mąkę z cieciorki w domu, zadbaj o jej właściwe zmielenie. Zbyt gruba spowoduje powstawanie
Powiedz dietom nieBardzo lubię naleśniki z różnymi farszami jak i krokiety. Najważniejsze aby ciasto było cienkie i nie tłuste. Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy Składniki: - 1 szklanka mąki - półtorej szklanki mleka - pól szklanki wody niegazowanej - 2 jajka - szczypta soli - olej Przygotowanie: Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto(...)jest za gęste lub za rzadkie dodajemy opcjonalnie trochę mleka lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej, posmarowanej delikatnie olejem. Ciasto można urozmaicić różnymi dodatkami np. kakao i będą w wersji słodkiej. Życzę smacznego
Kulinarne życiecoś z nich zrobić będą to krokiety na które znalazłam kiedyś przepis w miesięczniku Moje smaki życia, trochę zmieniłam i są pyszne. Krokiety mięsne z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej(...)dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życieprzepis na coś co uwielbiam robić a wiekszość lubi jeść. Proste krokiety z kapustą i grzybami, póki jeszcze są świeże grzyby. Krokiety z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1 kg grzybów leśnych - 2 kg kapusty kiszonej - 1 cebula - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki(...)około 10 minut. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowaną, wystudzoną i odciśniętą kapustę z grzybami. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życiePyszne krokiety tym razem z farszem z jajek, moje ulubione. Krokiety z jajkami Składniki: - naleśniki ok. 20 sztuk - 13 jajek - pęczek szczypiorku - olej - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: 10 jajek gotujemy na twardo. Po ugotowaniu kroimy w drobną kostkę, dodajemy poszatkowany szczypiorek, jedno surowe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, smażymy na oleju. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życiewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ostra na Słodko. Naleśniki są przepyszne i smakują inaczej niż te tradycyjne. Posiadają dwie warstwy - pierwsza powinna być słona, natomiast druga przyrządzona na słodko. Można je zwijać, składać lub jeść w formie placków. Z czym je podawać? To również rzecz gustu. Może to być(...)wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta. Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd
Di gotujeJajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany 500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej(...)zmieleniu wychodzi jej bardzo mało.Wszystkie przygotowane składniki ze sobą łączę,dodaję jajka,przyprawy oraz wlewam rosół lub oliwę..stopniowo..chodzi o to by farsz nie był suchy.Na każdy naleśnik nałożyć gruby pasek farszu,złożyć boki i zwinąć w krokieta.Tak przygotowane obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu...na dość małym ogniu by były chrupiące
Niespełnione zdolności kulinarnewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczne, francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, ale niebawem podam wersję urozmaiconą. 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 250g masła 1 łyżka cukru pudru(...)szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć. Mogą być przechowywane w lodówce
Di gotujeSmażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 naleśników Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas wykonania
Pobite gary Barbarygotowych. Któregoś razu, kupiłam jedną butelkę, ale ostatecznie nie wypiłam jej w szkole i wróciła ze mną do domu. Wyjątkowo chciałam przy jej użyciu wymyślić coś nietypowego. Padło na naleśniki. Są rewelacyjne, delikatne i co najważniejsze smak soku jest niesamowicie wyczuwalny. Tylko spróbujcie! :) Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki: - 310ml mleka sojowego - 250ml soku jednodniowego marchewkowo
Be Fit Be Strongsól, pieprz dodatkowo 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną(...)kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami i chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, sól, pieprz. Krokiety panierujemy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
magiczna kuchnia KasiDyniowych przepisów ciąg dalszy...... Te smaczne, żółciutkie naleśniki doskonale nadadzą się na drugie danie, deser lub podwieczorek. Posmakują dużym i małym łasuchom. Są niezwykle delikatne i pyszne. Nawet moja córcia, która twierdziła, że nie cierpi dyni, zajadała się aż miło było patrzeć :) Polecam! 1,5 szkl mleka 1,75 szkl mąki 1 szkl musu z dyni 2 jajka łyżka(...)pierwszego naleśnika dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło
Smakołyki Asi