przepis na likier - 1000 przepisów (strona:37/67)

Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 278

wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku.   Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno

Karo in the Kitchen
likier krówkowy 176

serii napojów alkoholowych polecam likier krówkowy Składniki

Ugotujmy Coś
Kukułkówka 516

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością. Odstawić w widoczne miejsce, aby codziennie (choć

Di gotuje
Baileys domowy 674

Polecam Państwu propozycję na pyszny likier Baileys domowy,który można bez problemu zrobić w domu

Ugotujmy Coś
LEKSYKON MIODÓW 122

kuchni, warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód

Ciastka - domowe słodkości
Koktajl Daiquiri 132

wersji  Papa Doble) ,    20 ml soku z limonki,  2 łyżki cukru, szklanka pokruszonego lodu, 1/2 łyżeczki likieru Maraschino (opcjonalnie). Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera.  Przełożyć do schłodzonego kieliszka. lub Do shakera wlać 10 ml syropu cukrowego, sok z limonki i rum, dodać lód i dokładnie wymieszać energicznie potrząsając shakerem. Przelać

SzczyptaSmaQ
Krówki lodowe 229

Krówki wyciągamy z zamrażarki tuż przed konsumpcją i w ilości do jednorazowego spożycia. Lepiej kroić porcje wielkości „na jeden kęs”. Eksperymentalnie – krówki lodowe można wrzucić zamiast kostek lodu do likieru Baileys . Krówki lodowe, to mój pomysł autorski. Powstał przez przypadek, jak to zwykle bywa. Chciałam kilka krówek mieć „na wczoraj”, więc włożyłam je do zamrażarki, aby szybciej zastygły i… zapomniałam

mojewypiekiinietylko
Krem Rafaello 261

Składniki: 1,5 tabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki  włożyć do garnuszka i podgrzewać

KreatywnePiny
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 468

wzdłuż na połowę. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu

Wanilia i Kardamon
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 176

stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić. Sos wiśniowy cassis Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować i zredukować do odpowiedniej konsystencji.  Ciasto podać z gorącym lub zimnym sosem, przed podaniem posypać płatkami

SzczyptaSmaQ
Truskawkowe Tiramisu bez jajek 187

Klasyczna wersja Tiramisu zrobiona jest na bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy

KreatywnePiny
Chrupiący łosoś z pistacjami 166

kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;)  Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze  Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia.  3 porcje łososia skórka z cytryny sól mielone pistacje oliwa risotto  awokado

AZgotuj!
Likier pistacjowy 205

likier jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:) Migdałowy też. Postępowanie będzie takie same w oby przypadkach.  I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim mamy jak znalazł. 100 gram pistacji naturalnych niesolonych polecam takie  pistacje niesolone 500 ml spirytusu 500 ml śmietanki 500 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W gorącej  wodzie obgotować

AZgotuj!
Ciasto a'la Ferrero Rocher 6050

łyżki cukru pudru Śmietankę   i mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera. Do nasączenia: 1/2 szklanki likieru karmelowego lub orzechowego 1/4 szklanki wody Wymieszać. Polewa : 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 36% 1,5 łyżeczki miodu W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania