przepis na likier - 1000 przepisów (strona:18/67)

Ciasteczka orzeszki 232

Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować. Masa orzechowa: 25 dag mielonych orzechów włoskich 25 dag cukru pudru 3 żółtka 20 dag masła można dodać kieliszek likieru orzechowego lub amaretto kakao do koloru lub dodać nutelli Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać orzechy , likier i kakao. Ciastka napełnić masą, złożyć

W garach u Gosi
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym 363

łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody DEKORACJA: 100 g ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe czekolada gorzka temperowana Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym(...)mniejszą średnicę. W zależności od tego jak duża „górka” nam urośnie. Ważne, żeby blaty miały taką samą grubość. Z reszty ciasta przygotować dekorację. Rozdrobnione okruchy połączyć z likierem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych, a część w temperowanej czekoladzie. Sernik dyniowy. Dynię hokkaido oczyścić i pokroić w małą kostkę usuwając wcześniej pestki

https:KKuchniaMniam
Tort tiramisu z malinami 137

kroił. Ja się bardzo niecierpliwiłam i dlatego moje boki są poszarpane. Ale na szczęście nie widać tego, bo tort obłożony jest biszkoptami. ;) Nasączenie: 300-350 ml espresso 80 ml likieru amaretto Zaparzamy mocną kawę, a gdy wystygnie dodajemy do niej likier. Możecie zwiększyć lub z mniejszych ilość kawy w zależności od tego jak bardzo nasączone torty lubicie. :) Nadzienie z malin

Cooking Monster
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 213

łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru(...)grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki

Kuchnia w czekoladzie
Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 339

cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego) 2 łyżki lub więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść 1,5 paczczki  jeśli używacie takich grubszych herbatników) kawa lub kakao do posypania Przygotowanie(...)białka na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubiły 4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu biszkopty i na wierzch krem, odstawiamy do lodówki

zdrowa vege kuchnia
Tiramisu a’la rafaello 13634

tłusty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podprażonymi wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą i biszkoptami nasączonymi kawą. W oryginale biszkopty nasączone są mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt słodki i trochę mdły efekt, a kawa dodała całości fajnego orzeźwienia. Gdybyście się zdecydowali na wariant z likierem, dajcie znać

Relaxtime
Szkocki trifle. 162

wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa warstwa (custard): 150 ml mleka  150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Górna warstwa(...)śmietanki kremówki  1 łyżka cukru pudru 9 malin Wykonanie: Biszkopty pokroić na ćwiartki i poukładać na dnie pucharków. Dżem wymieszać z whisky lub likierem (ja wybrałem drambuie) i wyłożyć na biszkopty. Przygotować custard: Połączyć mleko i śmietankę w rondelku. Dodać nasionka wanilii i podgrzewać mieszając około 5 minut, niemal do zagotowania. Zdjąć z ognia. Żółtka, cukier i skrobię wymieszać

zadanie-gotowanie
Gumi-jagodowe ciacho kokosowe 191

Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto będzie już wystudzone(...)równomiernie nasączamy je likierem kokosowym i odkładamy na bok. Krem jogurtowo-kokosowy: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki - 30% - z lodówki 170 g wiórek kokosowych 6 łyżek cukru pudru Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy do niego wiórki kokosowe, całość blendujemy na dość gładką masę (na ile pozwoli Wam blender). W osobnym naczyniu umieszczamy śmietankę oraz cukier

Cooking Monster
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 139

torcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście(...)temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go połową ponczu. Następnie spód smarujemy ok. 3-4 łyżkami

MyCookBook.pl
Torta łod Kaufmanna (Tort skromności ;) ) 170

pszynny 1 łeżka kartofylmyjlu 7 2 łeżki kakao 5 łeżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczynia Beza: 6 bi ōłek 1,5 szklōnki cukru 3 łeżki kartofylmyjlu 2 łeżki likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki(...)łodpocznie. 21 Beza. Ubijcie sie bi ōłka na beza (wciepcie tam trocha soli). Potyn dejcie tam cuker i ubijejcie, aż sie rozmiyszoł. Na sōm kōniec wmiyszejcie kartofylmyjl i wlyjcie likier abo kōniak. Przigotujcie sie 2 blachy, wyłōżcie na nie papiōr do pieczynioł i odrysujcie na nim 2 kōłka wielkości dna tortownicy. Tera na kołżde kōłko wyłōżcie po pó 22 ubityj

Chop w kuchni
Likier cytrynowy Limoncello 465

Limoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento, ale wiadomo, że nikt nie będzie specjalnie latał i szukał takich cytryn. Inne też się nadadzą. Ten likier serwuje się bardzo mocno schłodzony na koniec posiłku, albo po prostu jako drink w upalne

Marder&Marder Manufacture
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 277

miejscach. Piec około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 140 g mielonych migdałów 100 g masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu  Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno czerwonych jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz: 120 g konfitury morelowej (pół słoiczka(...)ułożyć jabłka, zwinąć w ciasne ruloniki.  Wykonanie nadzienia: Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Jajka roztrzepać z cukrem, wsypać mielone migdały, wlać likier lub rum wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół

maniapieczenia
Koktajl jogurtowo porzeczkowy 144

orzeźwiającego napoju, wyskokowego ;)    Składniki 100 ml Bols natural yoghurt liqueur 250 g czerwonej porzeczki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miksera wlewamy likier. Porzeczki oczyszczamy, dodajemy do likieru. Razem miksujemy na gładko. Przelewamy do szklanek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
babka karmelcia z brzoskwiniami 242

składniki: 330 g mąki 125 ml likieru adwokat 200 g cukru 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny dodatkowo: 4-5 połówek brzoskwiń z syropu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło, wodę, cukier, olej oraz likier zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki z kokosowym kremem z białą czekoladą 180

miękkiego masła - 0,75 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie:  Masło i cukier utrzeć na puszystą masę(...)Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując około 1 minuty na średnich obrotach. Dodać likier i barwnik i miksować do połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie.  Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy

W poszukiwaniu inspiracji