przepis na likier - 1000 przepisów (strona:13/67)

Tort makowy z masą budyniową 149

jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa(...)przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części.  Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać  przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować  masą

Gosia gotuje
Tort Rafaello z truskawkami 609

cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek  1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy(...)biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone  miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze

Salonik smaków
Węgry 2014. Budapeszt - Balatonfured - Tihany 107

Węgierskie pyszności - co warto kupić? UNICUM – węgierski likier ziołowy o smaku korzennym, gorzkim i barwy ciemnobrązowej. Zawiera 40% alkoholu. Recepturę opracował pod koniec XVIII w. Joseph Zwack, nadworny medyk cesarza Józefa II. W 1840 r. rodzina Zwack otworzyła w Peszcie pierwszą fabrykę swojego likieru. Unicum było produkowane przez rodzinę Zwack do wybuchu II wojny światowej. Po wojnie Zwackowie wyemigrowali(...)Węgier, zabierając ze sobą recepturę Unicum. Fabryka Zwacków przeszła w ręce państwa. W komunistycznych Węgrzech próbowano odtworzyć recepturę likieru, jednakże efektem był trunek znacznie odbiegający jakością, smakiem i zapachem od oryginału. Po upadku reżimu, w 1989 roku Peter Zwack odkupił fabrykę. Powstała firma Zwack Unicum Rt, a produkcja oryginalnego Unicum została wznowiona. Receptura Unicum jest zastrzeżona, wiadomo jedynie, że produkowany

ClauditteMissCooking
Tarta a'la makowiec 207

płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy(...)przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady

Pyry na Gaz
CZEKOLADKI 137

moje drugie podejście do czekoladek domowej roboty. Uważam, że udane :) Pyszna dwukolorowa czekoladka, a w środku delikatny krem z likierem czekoladowo-pomarańczowym. Trzeba poświęcić trochę czasu, wykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo(...)pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako druga warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić

Kuchnia w opałach
LIKIER KRÓWKOWY 298

Likierów Ci u mnie dostatek, ale z reguły są to takie ze sklepowej półki. Tym razem postawiłam na domową produkcję, w moim ulubionym smaku. Bo w końcu krówki, to najlepsze dla mnie słodycze ;) I tak oto powstał likier krówkowy, który pozwoli mi miło spędzić czas podczas urlopu. Wolne od dziś do końca miesiąca, yupi :) Żyć nie umierać, będę czytać, szukać(...)łyżeczka ekstraktu w wanilii A jak to zrobić: Kajmak zblendować razem ze śmietanką, dodać alkohole i ponownie wymieszać. Wsypać kakao, wlać ekstrakt waniliowy, zamieszać. Przelać do butelki. Gotowy likier przechowywać w lodówce

Kuchnia w opałach
Migdałowa tarta z gruszkami 231

Kruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto...  Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie! Ciasto(...)mielonych migdałów * 115 g masła 50 g cukru pudru Nadzienie: 5 dojrzałych gruszek 100 g cukru 100 g śmietany kremówki 3 jajka 2 łyżki likieru Amaretto oraz: 2-3 łyżki płatków migdałowych * Najlepiej kupić całe migdały ze skórką i zmielić samemu w blenderze. Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować

maniapieczenia
Sernik z truflą czekoladową 262

łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )    Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).  Dodajemy(...)gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Najlepsze tiramisu z pierniczkami 260

przechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka, nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt(...)równie pysznie.Tiramisu z pierniczkamiSkładniki:(na 4 porcje)500 g serka mascarpone2 jajka40 g cukru pudru1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaziarenka z 1/2 laski waniliinasączenie:75 ml mocnej, ostudzonej kawy25 ml likieru kawowegododatkowo:150 g pierniczków2 łyżki kakaoŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu 380

zapraszam na takie troszkę inne z dodatkiem żelatyny :)  Składniki :2 duże paczki podłużnych biszkoptówMasa :500 g serka mascarpone660 ml śmietanki kremówki 30 %3 łyżki cukru1 cukier waniliowy2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody przegotowanej ciepłejDo nasączenia biszkoptów1 szklanka ciepłej przegotowanej wody2 łyżki kawy rozpuszczalnej  1 cukier waniliowy2 łyżki likieru kawowegoDo posypania:Kakao gorzkie HolenderskieWykonanie(...)Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Maxi King 1006

Kolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego.  Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto(...)puszka masy kajmakowej150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonychPolewa czekoladowaok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tiramisu 200

składniki* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego)* 8 łyżek likieru amaretto lub rumu* 4 łyżki cukru* 3/4 szklanki zaparzonej kawy* 3 łyżeczki żelatyny* ciemne kakaoSposób przygotowaniaŻelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę.Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą.(Można też utrzeć żółtka(...)będzie jasna i dość sztywna.)Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żółtkami. Następnie do żółtek dodawać serek mascarpone, ucierając na kremową masę. W trakcie ucierania, dodać4 łyżki likieru migdałowego.2 białka ubić na sztywno ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z masą.Do głębokiego talerza wlać kawę, dodać 4 łyżki likieru migdałowego.Przygotować prostokątną formę lub kwadratową (24/24

Mix smaku
Tort tiramisu na moje urodziny :) 396

stołowe mąki ziemniaczanejszczypta soli1 cukier waniliowyskładniki krem:3 łyżeczki żelatyny50 dag sera mascarpone3 łyzki cukru pudru8 łyżek mleka1 cukier waniliowy25 dag śmietany kremówki100 ml naparu kawy100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu.Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem(...)małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Fondue czekoladowe 153

mogą być dowolne: owoce, bakalie, ciastka, żelki- co tylko lubicie i co można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami).Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :)Gorąco polecam! :)* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 200 ml* skórka z pomarańczy- łyżeczka* likier pomarańczowy- 1 łyżka* dodatki- u mnie banan, pomarańcza i piankiDo naczynia wkładamy(...)pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę i mieszamy aż składniki się połączą.Następnie wlewamy likier, mieszamy i dodajemy skórkę z pomarańczy.Owoce kroimy w większą kostkę (małe mogą się łamać pod ciężarem czekolady), nadziewamy na szpikulce i zanurzamy w ciepłej czekoladzie.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca