majonez jest w wyciskanej butelce.Z waszym majonezem sałatka wyszła przepyszna.Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/majonezkieleckiSKŁADNIKI:kapusta pekińska- 0,5 główkikukurydza -1 puszkacebula-1 sztfilet z piersi kurczaka podwójny-1 sztogórki korniszony-3 sztkeczup pikantnymajonezprzyprawa gyros- 0,5 opaksól i pieprztłuszcz PRZYGOTOWANIE:Filety z piersi kurczaka, pokroić w grubsze paski, przełożyć na patelnię, usmażyć na tłuszczu , dobrze
Kuchnia DanusiRoladki z burakiem i serem SKŁADNIKI: pierś z kurczaka-1 podwójna burak czerwony-1 szt duża ser żółty gouda -150 g sól pieprz jajko -1 szt mąka bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotować wcześniej, obrać,ostudzić. Pokroić w grubsze plastry i przekroić plastry jeszcze na połowę. Ser żółty pokroić w grubsze słupki. Piersi z kurczaka rozbić,posypać solą
Kuchnia DanusiRoladki z serem i kurkami SKŁADNIKI:Piersi z kurczaka 1 szt podwójnaser żółty -4 plastrykurki leśne -250 gsólpieprzwegetajajka 2 sztmąka -3 łyżkibułka tartaolej do smażenianatka pietruszki -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Piersi przekroić na pół, cienko roladki rozbić, uważać by nie porwać mięsa.Oczyszczone i opłukane kurki, przełożyć na patelnię z tłuszczem, udusić do miękkości grzybów.Doprawić grzyby wegetą, pieprzem i solą.Uduszone(...)kurki wymieszać z pokrojoną natką pietruszki.Na rozbite piersi kurczaka, położyć plaster sera, kurki.Mięso zwinąć w rulon.Obtoczyć dobrze w mące, przyklepując rękoma, aby się nie rozwaliły.Następnie roladki obtaczać w rozmąconym jajku z solą i tartej bułce.Na patelnię wlać sporo tłuszczu, rozgrzać bardzo dobrze, smażyć roladki w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Kuchnia DanusiFilety drobiowe z serem i kurkami SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić
Kuchnia Danusiteż są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie mi jeszcze jakąś wartą wypróbowania?:)Składniki: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do drobiu 1 jajko 150 g płatków kukurydzianych corn flakesPrzygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Porcjujemy na kotlety
Aga w kuchnipokrzywa tak się skurczyła podczas gotowania, że ledwie starczyło mi na dwie roladki ;) Ale za to wyszły pyszne :) Składniki: 2 szklanki młodych listków pokrzywy, 1 pierś kurczaka, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka vegety, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 1 woreczek ryżu basmanti z dzikim, 0,5 łyżeczki soli.Przygotowanie: Pierś kurczaka dokładnie umyć
Aga w kuchniWczoraj była taka ładna pogoda, więc trochę grillowaliśmy :) Oprócz tradycyjnej kiełbaski i karkówki były skrzydełka w sosie słodkim chilli oraz ananasowe szaszłyczki :)Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy
Aga w kuchniJedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;)Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie(...)zimnej wody wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 zielony liść pora, 1 długi kabanos dębowy, 1/2 marchewki, pieprz, sól, ognista mieszanka przyprawa, 1 jajko, do obtoczenia: bułka tarta. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na duży kotlet. Przyprawiamy z każdej strony pieprzem i solą. Na środek piersi układamy obgotowany przez 3 minutki zielony liść pora. Następnie kładziemy
Aga w kuchniRobiliście kiedyś roladki w serowej panierce? Jeśli nie to koniecznie musicie takie zrobić :) Są przepyszne :DSkładniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie: Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 250 g świeżego szpinaku, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przecinamy w poprzek tak by powstały na 4 kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez
Aga w kuchniSkładniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki, 1 czerwona papryka, 150 g mrożonych kurek, 1 podwójna pierś kurczaka, 200 ml kremówki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukujemy go zimną wodą. Następnie pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
Aga w kuchniSkładniki: 250 g makaronu rurka ukośna Czaniecki, 300 ml kremówki, 1 puszka kukurydzy, 1 podwójna pierś kurczaka, 20 g startego żółtego sera, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na niewielkiej ilości
Aga w kuchnidzisiaj- ale gotowane jako kulki w salsie pomidorowej. Ja je usmażyłam, bo chciałam na szybko. Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób -mięso- szynka -piersi z kurczaka -bułka tarta -parmezan tarty -czosnek -natka pietruszki i selera -sół, pieprz -jaja Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku. Mięso z czosnkiem
Z Kuchni Do Kuchnigotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki(...)rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem
Mango Papaja