smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach. Wracając do rzeczy. Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy. Składniki na sos - 1 szklana sosu z karkówki(...)minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez kluski. To samo danie można zrobić ze świeżej karkówki. - w tym celu umytą karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć a następnie poddusić do miękkości
Eli Gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna i aromatyczna karkówka, która idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów. 1,5 kg karkówki 6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa 2 łyżki soli Dodatkowo: 3 ząbki czosnku 3 suszone pomidory majeranek(...)głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól. Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać. Do mieszanki (ostudzonej) włożyć schłodzoną i umytą karkówkę (*). (Zalewa powinna pokrywać całe mięso.) Miskę przykryć i odstawić na 3 dni (w chłodne miejsce). Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem. Następnie karkówkę naszpikować czosnkiem i suszonymi pomidorami. (Zrobić małe nacięcia
Di gotujethermomixie Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów(...)angielskiego 2 liście laurowe suszone masło, do posmarowania formy bułka tarta, do posypania formy Przygotowanie: Grzyby namocz w letniej wodzie na 15 minut. Do rondla włóż mięso (wołowinę, indyka, karkówkę, boczek), obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą
SzczyptaSmaQUdka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM(...)PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyspecjał robię przynajmniej raz na miesiąc, jednak jeszcze wam go nie pokazywałam,jakoś nie było okazji. Mięso jest przepyszne o lekko słodko kwaskowym smaku. Składniki: karkówka 1.1/2 kg żurawina do mięs i sosów 1 słoiczek Develey jabłka 2 duże kwaskowe sól i pieprz biały do smaku Przygotowanie: Karkówkę w jednym kawałku myje i osuszam ręcznikiem papierowym.Nacieram mięsu solą(...)mięs, całą zawartość słoiczka. Zawijam dosyć ciasno w dratwę aby mięso się zbiło.Jabłka obieram ze skórki i kroje w ćwiarteczki, wkładam do naczynia żaroodpornego, na jabłka kładę karkówkę i do pieca.Karkówkę piekę w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Co jakiś czas wyjmuje karkówkę i podlewam ją sosem który wytworzy się podczas pieczenia.Karkówka wychodzi soczysta
Różowa kuchniaSkładniki: 1 kg ładnej karkówki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki pikantnej papryki mielonej Karkówkę myjemy, odcinamy błonki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso dokładnie nacieramy cukrem, wkładamy do formy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. W tym czasie obracamy mięso i wylewamy(...)który zbierze się na dnie. Po 2 dniach, mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę nacieramy 1/4 porcji soli, wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po upływie czasu z mięsa odlewamy płyn, nacieramy 1/4 częścią soli i ponownie wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła, mieszamy. Powstałą masą nacieramy karkówkę
kulinarnyswiatdomiwcześniej przeszło etap cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy . Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, nasza mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki, miała dłuższe etapy leżakowania, oraz inaczej przebiegał etap doprawiania. Na blogu jest już przepis na pyszną karkówkę dojrzewającą , ale w całości. Dla sceptyków, którzy nie jadają „surowego” mięsa(...)wędliniarskich i pyszną mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa ze słoika. Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, smakuje jak np. metka rycerska. składniki: 1,5 kg karkówki ½ szklanki* cukru, 1/3 – ½ szklanki* soli, Opakowanie pieprzu młotkowanego z kolendrą i gorczycą. Do obtoczenia: 2 łyżki pieprzu czosnkowego 1 łyżka czosnek niedźwiedziego, 2,5 łyżki majeranku, 2 łyżki papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo prosty i sycący obiadek. Karkóweczka nie wymaga długiego duszenia więc szybko się ją robi. Mięsko z sosikiem można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami lub kluseczkami. składniki: 800 g karkówki 1 cebula 2 listki laurowe 700 ml wody sól,pieprz 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać(...)stron, krótko aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe. Przykryć i dusić ok 20-30 minut aż karkówka będzie miękka. Mąke wymieszacz odrobina wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluskami śląskimi i buraczkami
Monia miesza i gotujeSkładniki: 4 - 5 plastrów karkówki 1 szklanka piwa jasnego 2 średnie cebule sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę delikatnie rozbiłam, posypałam solą i pieprzem,podsmażyłam na patelni. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na odrobinie oleju, dodałam do karkówki. Wszystko podlałam szklanką piwa ( dodałam też 1/2 szklanki wody ), dusiłam pod przykryciem z dodatkiem listka(...)laurowego i ziela angielskiego aż do miękkości karkówki. Sos doprawiłam do smaku, zaciągnęłam łyżką mąki
Darcia w kuchniskładniki: 1,2 kg karkówki 1 szklanka majonezu 1 szklanka pikantnego kethupu przyprawa do mięsa knorr 4 średniej wielkości cebule 100 gram sera żółtego łyżka octu oliwa Sposób wykonania: Karkówkę pokroiłam w plastry, posypałam z obu stron przyprawą do mięsa knorr, dodałam oliwę i ocet, wymieszałam. Na noc pozostawiłam w lodówce. Na suchej patelni podsmażyłam mięsko. Cebulę pokroiłam w piórka(...)delikatnie podsmażyłam na tłuszczu który wypiekł mi się z karkówki. Do naczynia żaroodpornego włożyłam część podsmażonej cebulki, na niej ułożyłam karkówkę. Każdy plaster mięsa posmarowałam majonezem i oblałam kethupem. Czynność powtórzyłam. Wierzch posypałam resztą cebuli i żółtym serem. Wlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temp. 190 stopni przez 1 godzinę. Podawałam z pieczonymi ziemniakami
Darcia w kuchniKarkówka duszona z kapustą to danie jednogarnkowe. Więcej takich dań znajdziecie na moim blogu tutaj . Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie. Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was. Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje(...)nazwą kapusta kwaszona. Składniki: 700 g karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną
O kuchni z uczuciemmoim blogu przepisów na karkówkę jest bardzo dużo. Zresztą nie tylko na to mięso. Jak pewnie zauważyliście, mięsnych przepisów jest najwięcej. Jednak nie tylko takie przepisy znajdziecie, ale wiele innych. Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki(...)karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano każdy kotlet z dwóch stron. Kiedy będą już rumiane wlać szklankę wody i dusić
O kuchni z uczuciemkarkówki 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli czosnek kolendra papryka jałowiec rozmaryn tymianek pieprz majeranek Karkówkę umyć osuszyć, Natrzeć cukrem, i zasypać resztką cukru w naczyniu. Przykryć i wstawić do lodówki na 36 godzin. Następnie karkówkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i natrzeć solą, ponownie wstawić do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie karkówkę ponownie umyć, osuszyć
Gotowanie jest łatweOstatnio trochę eksperymentuję z przepisami z różnych stron świata. Dzisiaj poznacie jeden z moich przepisów na pyszną karkówkę. Jest mięciutka, aromatyczna i bardzo łatwa do zrobienia. Najbardziej podoba mi się zapach przypraw jaki się rozchodzi po kuchni i nie tylko. Zapachem nęcę również sąsiadów poprzez aromaty, które wychodzą na klatkę schodową. Polecam Wam również to pyszne mięsko. Składniki(...)karkówki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 100 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki garam masala 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 liście laurowe 2 ziarenka kardamonu 3 łyżki masła klarowanego 3 łyzki posiekanego szczypiorku Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku
O kuchni z uczuciemdelikatnie słodka, aromatyczna. W sam raz na niedzielny obiad. Do ziemniaków, kaszy, makaronu. Dzieciom i Tatowi bardzo posmakowała i na pewno często będzie u nas gościć. 1,5 kg karkówki niecała szklanka soku malinowego 20 dag suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić(...)posypać pieprzem. Zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia cebulę pokroić w piórka, śliwki w paski, wymieszać wszystko z sokiem malinowym i majerankiem. Do sosu malinowego włożyć pokrojoną karkówkę i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny, aby smaki się przegryzły. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Karkówka w sosie malinowym ląduje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie