Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem, które można wykorzystać na wszelaki sposób i zawsze będzie smakować. Jako podstawa do roladek niczym zrazy również się świetnie sprawdziła. Jak już zapewne zauważyliście, lubię łączyć to mięso ze słodkimi dodatkami. Tym razem wybrałam dla niej towarzystwo powideł. Wyszło pysznie. Może sami spróbujecie? :) Składniki: 3 plastry karkówki 1 papryka czerwona 1 cebula keczup powidła sól(...)pieprz, przyprawa do mięsa 1 łyżeczka mąki 2-3 łyżki śmietany Karkówkę rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli. Zwijamy w roladki
My simple kitchenUwielbiam karkówkę pod każda postacią dlatego często szukam inspiracji na na nowe dania z karkówka w roli głównej. Dzisiejszy przepis znalazłam na tej stronie ( klik ) i od razu wiedziałam, że pojawi się na moim stole. Wprowadziłam drobne zmiany (w przeciwnym razie nie byłabym sobą ;)) i powiem Wam, że mięsko wyszło rewelacyjne! :) Koniecznie spróbujcie :) Porcja dla 2-3 osób Składniki(...)karkówki 1 cebula 3 łyżki keczupu 2 łyżki majonezu 1 łyżka słodkiego sosu chilli 1/4 łyżeczki soli przyprawa do kebaba Karkówkę pokroić w plastry, lekko roztłuc tłuczkiem i obficie przyprawić z każdej strony przyprawą do kebaba. Cebulę pokroić w piórka. Keczup, majonez, sól i sos chilli wymieszać ze sobą. Do pojemnika włożyć porcję mięsa, następnie nałożyć część sosu i posypać
My simple kitchenObiecałem wstawiać więcej przepisów, więc to czynie :) Dziś przedstawiam Wam kolejne danie obiadowe. Tym razem karkówka :) Poprzednia w połączeniu z owocową kaszą jaglaną, cieszyła się dużym zainteresowaniem, a przepis znalazł się nawet w jednej z gazet :) W końcu też, wykorzystałem w przepisie zioła z mojego balkonu :) Wcześniej kupowałem cały czas, od niedawna zacząłem hodować :) Coraz więcej ich rośnie, chociaż niektóre(...)dopiero wyglądają coraz śmielej spod ziemi, a inne dopiero będę sadził :) Składniki : 1 plaster karkówki garść sałaty Tat Soi 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ziemniaki Przyprawy : pieprz czarny czosnek granulowany kmin rzymski papryka wędzona do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem świeży rozmaryn świeży koperek Plaster Karkówki myjemy, odsączamy nadmiar
Parowar FacetaDziś przepis na kolejną wersję karkówkę :) Tym razem duszoną w rękawie (lub naczyniu żaroodpornym) w pysznej ketchupowej zalewie. W finale otrzymamy mięciutkie, soczyste, bardzo smaczne mięsko w ketchupowo-pieczeniowym sosie. Składniki: 1 kg karkó wki sól pieprz majeranek 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 12% Wykonanie(...)Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry z obu stron. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do rękawa (lub układamy w naczyniu żaroodpornym). Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej pieprz, majeranek, szczyptę soli oraz ketchup i 1/4 szklanki wody
Walijskie Pichceniepewnego czasu zasmakowałam w pieczonej karkówce i po wypróbowaniu przepisu na karkówkę pieczoną w pomidorach z tego bloga postanowiłam spróbować jeszcze innych wersji pieczonej karkówki. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki sosu sojowego - u mnie ciemny 1 opakowanie przyprawy do grilla Wykonanie: Mięso kroję w plastry, lekko rozbijam i nacieram przyprawą oraz sosem sojowym
Bea(u)ty kitchenMięciutka i przeniknięta smakiem cebulki karkówka, dodatkowo z ciągnącym serem. Idealny obiad! 700 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny 1 duża cebula Płatki czosnku 2 łyżki keczupu 100 g sera Koperek Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor . Na karkówce rozkładamy kilka płatków czosnku i przysmażoną cebulkę. Wszystko smarujemy keczupem. Przykrywamy
VioletoweKucharzeniekolejna odsłona karkówki. Wyszła miękka i soczysta, dzięki zalewie i przyprawom naprawdę pyszna i aromatyczna. Tak długi czas pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-) 500g karkówki 500g pieczarek 2 średniej wielkości cebule przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 500g ziemniaków sól, pieprz(...)papryka słodka, czosnek olej Zalewa: 1 szklanka wody 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego 2 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości. 3. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
Szefowa kuchniMięsko idealne dla osób uwielbiających cebulę, ponieważ w tym daniu jest wszechobecna. Obiad idealny również dla chorowitków, ponieważ cebula działa na przeziębienie. 5 plastrów karkówki (ok. 1 kg) 9 dużych białych cebuli Przyprawa do karkówki 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia 300 ml wody 2 kostki wołowe Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Plastry karkówki przyprawiamy(...)przyprawą do karkówki. Panierujemy w jajku z odrobiną soli i pieprzu oraz bułce tartej. Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut
VioletoweKucharzenietytuł absolutnie nie jest żartem!Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.Wprost rozpływa się w ustach!Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia(...)sposób i podana ze smażonymi ziemniaczkami i buraczkami na ciepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!Gorąco polecam! SKŁADNIKI :* karkówka wieprzowa – 600 g* bulion warzywny – 500 ml* białe półwytrawne wino – 150 ml* herbata ekspresowa – 3 szt* duże jabłko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek
Ostra na Słodkoogarnął, a ja już się do kolejnej akcji zapaliłam. A raczej zawinęłam i nafaszerowałam. Stwórcy smakowało, specjalnie trudne w wykonaniu nie jest. A smakujeee, że się je je je! karkówka w płatach szynka szwarcwaldzka, ser cheddar po plastrze na każda karkówkę łyżeczka suszonych pomidorów na każdy płat karkówki suszone zioła (oregano, bazylia) pieprz czosnkowy, sól Płaty karkówki rozłożyłam
bastalenaBardzo dobra propozycja na wiele okazji, to karkówka z piekarnika. -- Skład: karkówka ~1 kg, młoda kapusta 1/2 główki, przyprawy: sól, pieprz, papryka, chili, kurkuma, czosnek, trochę tłuszczu- najlepiej smalec 2 łyżki. Kapustę ucieramy na tarce lub szatkujemy. Umytą i osuszoną karkówkę przyprawiamy solą i po 2-3 min. jak mięso się "spoci" dodajemy pozostałe przyprawy wg uznania
chleba naszegoZapraszam na smaczną domową wędlinę z karkówki. Karkówka w formie rolady z pieczarkami i szpinakiem super smakuje i ładnie wygląda. Świetna na zimno na kanapki i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam Składniki: ok. 1 kg karkówki 2 garście szpinaku świeżego 2 duże pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól pieprz 2 łyżki tartego żółtego sera papryka(...)zachodziły jeden na drugi) najlepiej w formie prostokąta. Jeszcze raz rozbijamy lekko mięso na całej powierzchni i rozkładamy na nim nadzienie z patelni. Zwijamy ciasno roladę z karkówki i obwiązujemy ją sznurkiem. Wierzch rolady oprószamy lekko papryką słodką i curry. Wkładamy roladę do blaszki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy roladę w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem
słodkie i nie tylko historie kulinarnedomu, zadbałam trochę o chłopaków. 2 dni to tylko pozornie mnóstwo czasu. Wykorzystałam go na sprzątanie, gotowanie, pieczenie. Jednym z dań, które przygotowałam dla nas były zrazy z karkówki. Zazwyczaj robiłam je z wołowiny, ale po ostatnich doniesieniach mediów, dotyczących polskich ubojni, jednogłośnie stwierdziliśmy, że odpoczniemy od krowiego mięsa. Nie mam na tyle wiarygodnego źródła ani zaprzyjaźnionego rzeźnika, bym była(...)pewna jakości kupowanej wołowiny. Na razie więc wykorzystałam karkówkę, aby przygotować nowe danie. I co? Było na tyle pyszne, że spokojnie mogę je Wam polecić. Składniki: • kilka plastrów karkówki • 1 cebula • musztarda sarepska • 2-3 ogórki kiszone • boczek wędzony parzony • mąka pszenna • olej • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na grubsze plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Ja robiłam
W mojej kuchniDuszona karkówka podana z sosem miodowo-musztardowym to pomysł na niedzielny obiad. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Sos idealnie komponuje się z przesmażonym i duszonym mięsem. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg karkówki sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia 2 szklanki wody sos musztardowo-miodowy 3 łyżeczki(...)stron: solą, pieprzem oraz słodką papryką. Mięso wstawić do lodówki na całą noc, aby "przeszło" przyprawami. Na drugi dzień, w garnku rozgrzać olej i przesmażyć każdy kawałek karkówki. Usmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 25 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem
UgotowaćNajlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. Przepis na pyszną kwaśnicę góralską. Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki. Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny. Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę(...)Kwaśnica - oto prosty, wypróbowany przepis, składniki i przyprawy. Tradycyjna kwaśnica - składniki i przyprawy: 450g karkówki wieprzowej 1 porcja włoszczyzny bez włoskiej kapusty 2 liście laurowe i po kilka ziarenek ziela ang. i pieprzu 500g kapusty kiszonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej papryki czerwonej 4 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok
Moja Książka Kucharska