 Karkówka w sosie grzybowym 181
Karkówka w sosie grzybowym 181Zaczynam zauważać że w niedziele mam zawsze ochotę na jakiś typowo domowy obiad. Tym razem padło na karkówkę która miała być przerobiona na wędlinę domową lecz jak padło hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle(...)czyli każdy miał to na co miał ochotę. Jako dodatek można zrobić szybką surówkę z marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu. Składniki 1-1,3 kg karkówki 2 cebule 2 papryczki chilli (dość duże) 3 duże ząbki czosnku 1,5 szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka
Piekielna Kuchnia Pati Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 247
Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 247pierwszy tą karkówkę robiłam podczas Świąt Bożego Narodzenia i zrobiła ogromną furorę. Znikła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Od tamtej pory co jakiś czas pojawia się w moim menu. Mięso wychodzi bardzo delikatne, miękkie a warzywa w słodko- kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam(...)Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność 0,75 lub 1 l), 200 ml ketchupu, oliwa/ olej do smażenia + 4 łyżki do zalewy, mąka pszenna, sól, pieprz Wykonie: Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy
Passion of Cooking Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 245
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 245Jeśli szukacie pomysłu na sycący obiadek z udziałem karkówki to polecam takie roladki. W mięsko zawinęłam warzywka z własnych przetworów - kiszone ogórki oraz paprykę konserwową. Roladki podałam z kluskami śląskimi i buraczkami . składniki: ok 1 kg karkówki 2-3 kiszone ogórki 4-5 kawałków papryki konserwowej musztarda sarepska lub delikatesowa 3/4 l gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe olej(...)smażenia 3 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie z kg wyszło siedem plastrów. Następnie karkówkę rozbić cienko tłuczkiem. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w paski. Na desce ułożyć rozbity plaster karkówki i posmarować grubo musztardą ok 1 łyżki. Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób
Monia miesza i gotuje obsuszany baleron- domowa wędlina 213
obsuszany baleron- domowa wędlina 213suszony baleron Zimą w moim domu królują suszone wędliny. Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny wyrób, tym razem z wieprzowej karkówki. składniki 1 karkówka o wadze dwóch kilo mieszanka peklująca (składniki podane na dwa kilo mięsa) 40 g soli 3 g saletry 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu płaska łyżeczka gorczycy(...)wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, oraz czosnek i dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Karkówkę myjemy i wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy mięso mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w karkówkę
Miód i pieprz Karkówka w sosie cebulowym (danie z szybkowaru) 260
Karkówka w sosie cebulowym (danie z szybkowaru) 260Miękka, lekko cebulowa i pikantna - karkówka w jasnym sosie. Danie idealne do przygotowania w szybkowarze. Takie mięso rozpływa się w ustach :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szybkowaru to zajrzyjcie tutaj. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kg karkówki wieprzowej 1 mała papryczka chili 2 cebule sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej Karkówkę umyć(...)pokroić w piórka. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Na dno szybkowaru wlać olej (musi przykryć dno garnka) i partiami obsmażyć karkówkę na złoty kolor. Następnie mięso wyjąć z szybkowaru i w tym samym garnku przesmażyć cebulę wraz z papryczką chili. Gdy lekko się zeszkli to do garnka włożyć mięso. Całość zalać
Ugotować Karkówka duszona w wiśniach 204
Karkówka duszona w wiśniach 204kilku dni jestem w Polsce przyjechałam na Święta więc mogę troszkę poeksperymentować :) Tym razem w roli głównej Karkówka. Znakomita i delikatna Karkówka duszona we własnej roboty dżemie z wiśni. Dżem musi być nie słodzony. SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Karkówkę myję, kroję w cienkie plastry, rozbijam. Dodaję Pieprz i Sól. Mięso Obtaczam w Mące. Mięso Smażę. Mięso Przekładam do Naczynia Żaroodpornego. Karkówkę przekładam Wiśniami. Mięso przekładam warstwowo. Mięso piekę ok 60 min w 180 stopniach, góra- dół. SMACZNEGO
Gotowanie Patki Karkówka w piwnej marynacie 174
Karkówka w piwnej marynacie 174Karkówka w takiej piwnej marynacie jest bardzo smaczna. Dodatek piwa sprawia że mięso szybko się piecze na grillu i jest mięciutkie. Składniki: 1,5 kilograma karkówki Marynata: 1 szklanka piwa 0,5 szklanki ketchupu pikantnego 0,5 szklanki oleju 1 opakowanie przyprawy do karkówki 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej Sposób przygotowania: Karkówkę, myjemy i kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Składniki(...)marynaty przekładamy do miski, łączymy ze sobą, wkładamy plastry karkówki, dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia smażymy na grillu lub patelni grillowej
Bajeczna Kuchnia Karkówka w miodowo-musztardowej marynacie 195
Karkówka w miodowo-musztardowej marynacie 195Soczysta karkówka w miodzie to dobra propozycja na letnie grillowanie.Karkówka jest miękka i rozpływa się w ustach.POLECAM!!! Składniki: 1 kilogram karkówki bez kości Marynata miodowo-musztardowa: 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie przyprawy do karkówki przyprawa do grilla pikantna 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy.W misce(...)mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy plastry karkówki, dokładnie mieszamy, odstawiamy mięso na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy na grillu lub patelni grillowej
Bajeczna Kuchnia domowa pieczona karkówka 188
domowa pieczona karkówka 188składniki: ok. 2000 g karkówki 100 g cebuli 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 6 ziarenek gorczycy 10 ziarenek pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2-3 łyżki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu 125 ml octu jabłkowego(...)oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy czosnkiem i cebulą, posypujemy solą i pieprzem. Z ziół, miodu i octu robimy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy z obu stron marynatą i odstawiamy na dzień lub dwa w chłodne miejsce. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia
Domowy Smak Jedzenia Pieczona karkówka 232
Pieczona karkówka 232tygodniu w kuchni mój mąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo pomysłów na pyszny obiad mam mnóstwo, tylko mało czasu. Na dzisiejszy. Kombinacja wyśmienita warta wypróbowania. Karkówka idealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki. Pieczona karkówka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 czerwona chili, pokrojona w kostkę 1 czosnek solo, drobno pokrojony 2 łyżki świeżego imbiru(...)łyżki masła sól i pieprz do smaku Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki nie osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso
codojedzenia Pieczona karkówka pod pierzynką z żółtego sera i pieczarek 224
Pieczona karkówka pod pierzynką z żółtego sera i pieczarek 224Solidny kawałek pieczonej, soczystej karkówki, przykryty roztapiającym się żółtym serem oraz dobrze wysmażonymi na masełku pieczarkami. Jako dodatek ziemniaki i mieszanka sałat z pysznym słodko-kwaśnym sosikiem. Drogie Panie, Wasi mężczyźni będą zachwyceni takim obiadem :D Składniki: ok. 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka(...)sosu sojowego 1 łyżka przyprawy do karkówki lub np. przyprawy grillowej sól pieprz Sos do sałaty: ¼ szklanki oleju 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Cayenne pieprz czarny sól Dodatkowo: ziemniaki kilka plasterków żółtego sera 250 g pieczarek opakowanie dowolnej mieszanki sałat masło Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty do mięsa: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej
MyCookBook.pl Karkówka w kapuście kiszonej 198
Karkówka w kapuście kiszonej 198Wspaniała propozycja prostego, treściwego dania, tradycyjnego można śmiało rzec, gdyż kapusta kiszona i karkówka, to połączenie znane z dawien dawna, ale zechciejmy powrócić do tradycji i przyrządźmy to jednogarnkowe danie, na zimne dni wprost idealne! Składniki: 700 gram karkówki 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę majeranek, tymianek, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra sól(...)świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, grubości ok 2 cm. Rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy kapustę przez ok 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy odciśniętą oraz posiekaną kapustę. Podsmażamy przez 30 minut doprawiając majerankiem. tymiankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem, można dodać również kminek
kgwjanczewo Placek po zbójnicku 5946
Placek po zbójnicku 5946Placek po zbójnicku czy placek po węgiersku nazwy różne ale chodzi o to samo. Pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na moją wersję. składniki: gulasz 600 g karkówki 1 cebula 250 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej(...)placki ziemniaczane 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula sól,pieprz 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia dodatkowo jogurt lub kwaśna śmietana 18% natka pietruszki Przygotować gulasz Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier
Monia miesza i gotuje karkówka z pieczarkami i groszkiem 185
karkówka z pieczarkami i groszkiem 185karkówka z marchewką i pieczarkami Danie równie proste w przyrządzeniu, co smaczne. Ponadto karkówka przygotowana w większej ilości, wprost idealnie pasuje na obiad, który możemy odgrzać w środku tygodnia, kiedy brak nam czasu ma gotowanie. składniki dla sześciu osób 1000 g ładnie przerośniętej karkówki 200 g pieczarek 3 marchewki 200 g zielonego groszku ( mrożonego lub konserwowego) 3 niewielkie(...)cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi szczypta majeranku sól, pieprz sposób przygotowania Karkówką kroimy w grubą kostkę, kawałki mięsa przekładamy do miski, oprószamy je pieprzem, solimy, oraz doprawiamy dwiema łyżkami octu jabłkowego i maggi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na dwanaście godzin
Miód i pieprz Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 255
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 255karkówki 2 łyżki soli 1 łyżeczka soli peklowej pieprz ziarnisty pół szkl wina białego ziele angielskie 1 l wody na posypkę 1 łyżka grzybków suszonych utłuczonych na proszek 1 łyżeczka oregano przyprawa do karkówki 1 łyżeczka gorczycy białej na sos sos który otrzymamy po upieczeniu pieczeni garść grzybów suszonych 1 cebula szczypta estragonu sól pieprz oregano szczypta suszonej chili(...)łyżeczka sosu sojowego-grzybowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki kukurydzianej Karkówkę umyć. W litrze wody rozpuścić sól, dodać wino ziele ,pieprz, i listek laurowy. Mięso namoczyć na 2-3 doby (moje mokło trochę za krótko, co widać na obrzeżach już po upieczeniu) Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć. Zioła wymieszać z grzybami i otoczyć karkówkę dookoła. Owinąć w folię
Gotowanie jest łatwe