przepis na karkówkę - 3004 przepisów (strona:24/201)

Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami 260

Karkówkę upiekłam w całości w piekarniku i zostało mi sporo tego smakołyku. Chwilę myślałam co by z niej przygotować oryginalnego, a jednocześnie łatwego, nieskomplikowanego i smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała(...)soli, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kopiasta łyżka suszonego koperku, ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej, ¼ łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera. (Odlewamy nadmiar soków, jeśli jest

Moniki Smakołyki
soczysta karkówka z grilla 148

Karkówka - królówa polskich grillowanych specjałów. Ponoć najbardziej lubią ją mężczyźni, ale i kobiety nią nie gardzą. Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. Jeśli wszystko pójdzie prawidłowo to zachwytów jej smakiem nie ma końca. Składniki : karkówka wieprzowa marynata czosnkowa Provitus Sposób przyrządzenia : karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry 1,5-2cm i rozgniatami dłonią nacieramy(...)dosyć obficie marynatą - moją ulubioną i sprawdzoną od lat jest płynna marynata czosnkowa firmy Provitus tak przygotowane mięso wstawiamy na dobę do lodówki po 24h przekładamy karkówkę do zamrażarki - mrożona karkówka wyśmienicie kruszeje i jest dużo delikatniejsza warto przygotować na raz więcej mięsa i po porcjować go, by tylko odpowiednią ilość wyciągać z zamrażarki na kilka godzin przed grillowaniem

zobacz ich smak
Karkówka z grilla 228

Karkówka z grilla   Składniki: mięso: - plastry karkówki marynata: - musztarda chrzanowa - przyprawa do karkówki (łagodna z solą - u mnie Prymat) - rozmaryn - mielona ostra papryka - bazylia - mielony czarny pieprz Przygotowanie: Karkówkę smaruję z każdej strony musztardą. Następnie dodaję przyprawę do karkówki oraz reszte przypraw. Dokładnie wszystko wklepuję w mięso. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.  Grilluję karkówkę z każdej

Kuchnia co dnia
Karkówka w sosie grzybowym 305

Dawno nie robiłam mięska ze względu na upały, ale już dzisiaj bez niego się nie obyło. Pyszna karkówka duszona z grzybami, co prawda grzyby zastąpiłam pieczarkami, ale było równie smaczne. Dobrze przygotowana karkówka powinna być miękka  i soczysta, a ta własnie taka była. Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody(...)pieczarek 1 liść laurowy papryka słodka papryka ostra sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm  i oprószyć je solą , pieprzem, papryką słodką i ostrą. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie ułożyć plastry karkówki i smażyć z każdej strony aż mięso będzie rumiano brązowe

O kuchni z uczuciem
Karkówka marynowana w czerwonym winie 225

Karkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj .  Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki  ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe(...)ząbki czosnku ostra papryka chili pieprz cayenne sól Cebulę obrać i drobno posiekać. Chili przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na sam koniec przygotować marynatę: olej, wino, posiekane warzywa i przyprawy wymieszać ze sobą. Przygotowane karkówki zalać marynatą. Odstawić na 12 godzin (całą

Ugotować
Karkówka z warzywami 180

Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby karkówki. Można ją przygotować na tysiąc sposobów. Ostatnio jadłam karkówkę przyrządzaną razem z warzywami w takim specjalnym garnku. Pycha. Bardzo mi to smakowało. Niestety nie posiadam takiego garnka, więc postanowiłam zrobić to danie w piekarniku. Wyszło pysznie. A do tego jest tak proste.   Zresztą przekonajcie się sami;-) Składnik: 0,7 kg karkówki(...)pietruszki, 0,5 selera, 1 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Karkówkę myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeżeli jest możliwość karkówkę można zostawić na noc w lodówce

Passion of Cooking
Duszona karkówka z pieczarkami 200

macie czasem ochoty  na taki tradycyjny  niedzielny  obiad jak u mamy? Niestety nas też w końcu naszło... Padło na duszoną karkówkę z pieczarkami,  do tego pure ziemniaczane, kiszony ogórek i papryka. Składniki: karkówka wieprzowa 500 g pieczarki 300 g cebula 200 g olej rzepakowy 1 łyżka domowa Vegeta 2 łyżki czosnek 5 ząbków szczypiorek 1 pęczek(...)siekam dosyć drobno. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę  i przykrywam pokrywką. Po zeszkleniu cebuli dorzucam pieczarki, podlewam wodą  i dalej duszę do miękkości pod przykryciem. Wyjmuję karkówkę z lodówki, każdy z kawałków obsmażam przez kilka sekund na rozgrzanej patelni  (bez tłuszczu),  co spowoduje zabezpieczenie przed zbytnim wysuszeniem mięsa podczas właściwej obróbki. W garnku układam warstwami

IzaGotuje
Karkówka pieczona w serku kremowym. 169

Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej marynuję mięso, ale do głowy wpadł mi fajny pomysł, aby zamarynować karkówkę w serku kremowym o smaku pomidora i bazylii.  Nawet nie oczekiwałem takiego rezultatu po upieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie(...)przyjemnością przez trzy dni i nie znudził się nam jego smak.  Mięsko jest idealne na ciepło zarówno jak i na zimno. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: Karkówka wieprzowa 2,5 kg opakowanie serka kremowego Apetina (u mnie o smaku pomidora i bazylii) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego

Kuchnia Łukasza
Karkówka gyros. 200

Karkówka to wdzięczne mięso, więc można ją przygotowywać na wiele sposobów. U mnie w domu dość często przygotowuję ją z przyprawą gyros i sosem/dipem ketchupowo - majonezowym(w wersji light z jogurtem naturalnym). SKŁADNIKI: 1kg. karkówki chudej bez kości przyprawa gyros sól, pieprz majeranek, oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku 1 cebula średnia 1 łyżka masła klarowanego(...)SOS/DIP: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki ketchupu  ulubione przyprawy: sól, pieprz świeży, vegeta, zioła prowansalskie - przyprawy ucieramy w moździerzu, wszystkie produkty łączymy i sos gotowy! WYKONANIE: karkówkę tniemy na plastry grubości 1 cm., posypujemy solą, pieprzem świeżym z moździerza, majerankiem, odrobiną oregano, nakłuwamy i lekko zbijamy siekaczem do mięsa, przygotowujemy marynatę: oliwa z oliwek, przyprawa gyros, karkówkę

Kuchnia Beaty
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2769

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z dodatkiem pieczarek to doskonałe danie na wszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej kapusty podpatrzyłam na WŻ troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek(...)duża cebula - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka czerwona mielona,  domowa wegeta  - olej Wykonanie  Karkówkę nacinam jak na plastry, ale nie przecinam ich do końca, nacieram ze wszystkich stroni w środku czosnkiem, kminkiem, papryką i domową wegetą. Przekładam do zamkniętego naczynia i wkładam do lodówki na całą noc ( minimum na 2 godziny

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka i piwo. 249

takie mięso, szczególnie ostatnio, ale czasami nawet ja się skuszę. Choć co raz częściej potrafię obyć się bez tego typu dań. Ale dziś dla odmiany będzie wieprzowina, a dokładniej karkówka. Do niej ciemne piwo, dla podkreślenia smaku. Kto powiedział, że karkówka ma być tylko do grilla? Karkówka duszona w piwie składniki 1 kg karkówki 300 ml ciemnego piwa 2 cebule(...)mielona słodka papryka sól, pieprz świeży tymianek olej do smażenia wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, osuszamy i doprawiamy papryką i solą z każdej strony. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie karkówkę obsmażamy na małej ilości oleju, na dużym ogniu z obu stron na rumiano. Dokładamy pokrojoną w piórka cebule i podsmażamy razem około 5 minut. Mięso z cebulą podlewamy

Przysmaki Karolki
Karkówka w sosie pieczeniowym 465

Kochani, juz od dziś możecie śledzić Garnkowe fanaberie na facebooku ( klik ) Całkiem inny smak gdy pieczemy karkówkę w porcjach. Bardziej soczysta, krucha, delikatna.. Idealnie współgra z sosem pieczeniowym - w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity. Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie ( przepis ) Składniki :   opcjonalnie : sól, pieprz, majeranek papryka czerwona słodka czosnek 6-7 ząbków mała(...)cebula olej 1kg całej karkówki garść suszonych grzybów 2 łyżki mąki Przygotowanie :  Karkówkę natrzeć olejem, przyprawami, pokrojonym czosnkiem i cebulą - odstawić na 3 godziny do lodówki, szczelnie zamkniętą. Z karkówki usunąć czosnek i cebulę, włożyć na rozgrzany tłuszcz i upiec do zrumienienia skórki. Po upieczeniu, podlewać  od czasu do czasu wodą  i dusić pod przykryciem Do duszonej

Garnkowe fanaberie
Karkówka faszerowana suszonymi śliwkami 194

samo jak karkówkę można zrobić schab, jest równie dobry. Składniki: 2 kg karkówki 200 g suszonych śliwek kalifornijskich 3-4 łyżki octu balsamicznego 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego suszony rozmaryn 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) sól pieprz Wykonanie: Marynowanie: Karkówkę nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie(...)przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h. Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1,5 h. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Karkówka pieczona w piekarniku z pomidorami i cebulą 343

niedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. ;-) Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami. Przepis pochodzi stąd: KLIK(...)karkówki 4 pomidory 4 cebule szklanka pikantnego keczupu 1/4 szklanki wody przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1. Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Smarujemy cienko olejem, posypujemy przyprawą do karkówki i odstawiamy na noc do lodówki. 2. Obraną cebulę i pomidora kroimy w plastry. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę plastrów mięsa, cebulę

Szefowa kuchni
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 294

grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić troszkę(...)czasu aby potem delektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku

PastelFood