przepis na jablecznik - 511 przepisów (strona:17/35)

Antonówki na zimę 127

lepszych jabłek do szarlotki czy jabłecznika jak antonówki. Lekko kwaskowe, cudnie aromatyczne. Podpatrzyłam je u zaprzyjaźnionej blogerki Kasi.Teraz jest na nie najlepszy czas. To też odpowiedni moment, żeby zamknąć je w sloikach na zimę. Możemy do nich dodać wanilię i cynamon, nasza szarlotka będzie wtedy idealna. Antonówki na zimę Czas przygotowania: 60 minut + czas

Kulinarne przygody Gatity
Mrożony mus jabłkowy na zimę 138

sposób jabłonie, które owocują bez opamiętania;) Na razie przerabiam same tylko spady. Zawekowałam już 15 słoików musu do szarlotek i naleśników, kompot jabłkowy pijemy regularnie niemal codziennie, jabłeczniki też piekę nagminnie. Niestety doba nie jest z gumy i zwyczajnie brakuje mi czasu by zamknąć w słoikach wszystkie jabłka, bo jeszcze oprócz tego mam warzywa, którymi muszę się zająć i standardowe

Posadzone i zjedzone
Jabłecznik z budyniem i kruszonką 231

piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 45 minut. Sprawdzaj od czasu do czasu , czas pieczenia może ulec zmianie ze względu na różne rodzaje piekarników. Gorący i upieczony jabłecznik zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku 5 minut, a następnie wyjąć i kroić zupełnie schłodzony. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Konfitura z papierówek z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i figi 161

daktyli, fig oraz śliwek. Przyprawy. Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek, tortów...do wyjadania prosto ze słoika gdy spadnie nam ciśnienie i cukier. Ma fantastyczny smak. Gorące przełóż do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczkami. Woda w garnku powinna

Z Kuchni Do Kuchni
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 148

Dzisiaj bez szaleństw. Klasyk nad klasyki. Zwykła a jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, dla chętnych z dodatkiem rodzynek i całość okryta ciastem. Takie ciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost

Mieszam w Garnku
Mus z papierówek 225

się dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest własnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem. Z takiego musu przygotowuję biszkoptowy jabłecznik, który uwielbiamy. Niebawem pokażę go Wam na blogu. Tymczasem jednak przygotujmy pyszny i pachnący mus z papierówek. Składniki: 2 kg papierówek 1 szklanka cukru Jabłka umyć, osuszyć. Przekrawać i wycinać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik z budyniem. 312

Witajcie :) mamy sezon na soczyste papierówki więc zapraszam na pyszny i prosty w wykonaniu jabłecznik z budyniem.Uwielbiam to ciasto i mogła bym jej jeść na okrągło:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny Kasi  1 l mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 148

więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi to czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D  Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną szarlotką i chcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto ;) Jego wygląd i smak na pewno zaskoczy Ciebie i gości

Kulinarna (nie)codzienność
JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ 130

Przygotowanie :  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 139

jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową

Apetyt na Zielone
Szarlotka tatrzańska 204

trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn 173

Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 143

znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie złamałyby słodycz, nadając odświeżającej kwaskowatości. Mniam! A miałam już nic nie piec w ten weekend :) Składniki na jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną: na tortownicę o średnicy 26-28 cm, lub formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHY SPÓD: 160 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki

Rozpustne gotowanie
Biesiadny chlebek z suszonymi pomidorami i oliwkami 131

podamy jeszcze ciepły. W takowych warunkach skutecznie roztoczy swój urok, oczaruje podczas wybornej rozmowy, urywany rękami i podgryzany kęsami, popijany koniecznie wyśmienitym winem lub innym procentem, np. genialnym Jabłecznikiem z mieszadełkiem z imbiru (o tym wkrótce). Wymaga tylko troszkę uwagi, za to mnóstwo miłości i ciepełka. Odwdzięczy się z nawiązką, gwarantuję! Składniki:  900 g mąki pszennej 25 gramów świeżych

Garniec Magalie
Ciasto z połówkami jabłek 220

Bardzo popularny jabłecznik wreszcie i u mnie :) Nie dziwię się, że jest tak lubiany - smakuje doskonale! Robi się je bardzo, a jeszcze szybciej znika ze stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania