Zastanawiałam się jaki przepis dodać na koniec tygodnia i wyszło mi, że powinno to być coś słodkiego na zakończenie ciężkiego tygodnia pracy i w oczekiwaniu na upragniony przez wszystkich weekend. Żeby jednak nie przesłodzić, proponuję dzisiaj przepis na ciasto cytrynowe, które jest niebywale wilgotne… Oryginalny przepis na ciasto „Lemon Polenta Cake” znalazłam w książce C.Bretherton „Baking
UgotujmyTo.plMuszę przyznać, że te ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac (znalezione na blogu Kulinarna Fuzja) zrobiłam, bo naszła mnie ogromna ochota na coś słodkiego a nie miałam za bardzo czasu na pieczenie. Zupełnie się nie spodziewałam, że tak się w nich zakocham…:) Okazało się, że powstanie tych owsiano-kokosowych ciasteczek Anzac – z tego co wyczytałam na kulinarnej fuzji – sięga
UgotujmyTo.plzawsze są w szafce i już można wyczarować coś fantastycznego… Nie mam nic przeciw przygotowaniu skomplikowanych wypieków ale niestety nie zawsze mam na to czas, a apetyt na coś słodkiego zawsze się przyplącze..;) Pamiętam jak w młodości czytałam książki, gdzie były wspomniane ciasta marchewkowe lub dyniowe to zupełnie nie mogłam sobie wyobrazić jak smakują… Dopiero jak spróbowałam ciasta
UgotujmyTo.plblogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii , sałatkę z grillowanymi warzywami , zapiekankę z cukinii , zapiekankę ryżową z cukinią , roladki z cukinii … Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja! W dodatku bardzo proste do przygotowania. Z cukiniowych wypieków przygotowałam również muffinki
UgotujmyTo.plopakowanie ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta) 2 jabłka (np. reneta) cynamon brązowy cukier 1 żółtko 1 łyżka mleka Idealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek
Świat CiastaPamiętam jak byłam mała, że z wielką radością wyczekiwałam Mikołajki. Kilka dni wcześniej starałam się być grzeczna i kochana, aby o poranku, 6. grudnia, znaleźć w bucie przy łóżku coś słodkiego. Patrzę na to z perspektywy czasu i mam ochotę ponownie zamienić się w niczego nieświadomą ośmiolatkę, która budzi się z nadzieją, że to będzie piękny i owocny dzień
W kuchni Karmel-itkiZastanawiałam się, dlaczego właściwie uwielbiam pichcić, i właśnie wczorajszy dzień pokazał mi dlaczego tak to lubię. Miałam ochotę razem z siostrą na coś słodkiego, ale większość składników, akurat teraz nam się pokończyła. Chwilę postałam zajrzałam do szafek, półek lodówki i, i mnie oświeciło. Zapaliła mi się żaróweczka i już wiedziałam co zrobić, ale nie wiedziałam czy się uda taki
Moje pyszne gotowanieskoro przed nami dzień pełen wrażeń, to powinniśmy go rozpocząć od śniadania. Ale takiego porządnego, żeby dostarczyło nam sił do działania. Ja jestem łasuchem i lubię na śniadanie zjeść coś słodkiego. Czasem zdarza mi się zgrzeszyć i schrupać wafelek czy pochłonąć baton... Dzisiaj jednak połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zapraszam na moje słodkie śniadanko. Do przygotowania jednego omletu potrzebujemy
Codzienna kuchnia niecodziennamętlik w głowie, nie wiedziałam co wybrać. Jest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł, aby było to coś słodkiego - chyba przesłodziłam się tym moim ostatnim tortem bezowym ;) No i kiedy tak szukałam pomysłu, to zobaczyłam u Kasi bałkańskie cevapcici i już wiedziałam, że to jest
Codzienna kuchnia niecodziennaMacie ochotę na coś słodkiego, co jest też i zdrowe? Ja miałam, więc rozejrzałam się po kuchni, co mam i co mogłabym z tego zrobić. Znalazłam trochę kaszy jaglanej, i jagody, a do głowy wpadł pomysł na sernik na zimno z tych własnie składników. O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej pisałam... Sernik jaglany z jagodami is a post from
Nie Bo PiekłoCzasem się tak zdarza, że nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Jednocześnie dręczą nas wyrzuty sumienia o spożytych pustych kaloriach. Co wtedy zrobić? Nie odmawiać sobie, lecz spróbować znaleźć alternatywę, którą mogą być przedstawione przeze mnie ciastka owsiane. Przepis na nie to całkowity eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu
Food SquareDziś coś słodkiego. Upieczemy babeczki o różnych smakach. Bazą do wszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z bezą. Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową
Maminek kulinarnybardzo, ale to bardzo chcę już nosić szorty. O. Dzisiaj jednak, nie bacząc na moje wczorajsze poczynania, chcę Wam napisać o cieście z początku tygodnia, które przygotowałam, żebyśmy mieli coś słodkiego do podjadania w urodziny C. (i nic nie szkodzi, że tak się najadłam w restauracji, że ciacho jedliśmy dopiero dnia następnego). Jakiś czas temu zaczęłam z fascynacją oglądać Baking
Pożeraczka, czyli raz adobrzejedno upatrzone, ale było zdecydowanie zbyt wymagające. Byłam trochę zmęczona, robiło się późno, i właściwie to wcale nie chciało mi się nic robić. Ale był rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu Kocham gary znalazłam przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam
Pożeraczka, czyli raz adobrze