przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:339/867)

Chrupiąca sałatka z black pudding 160

polecam, a jeśli nie, spróbujcie u żyć kaszanki. Sałatka jest bardzo smaczna, chrupiąca, soczysta, jednym słowem pyszna - polecam! Składniki : opakowanie black pudding (4 plastry, 250g) 2 kromki chleba tostowego 2 garście pomidorków koktajlowych (200g) główka sałaty strzępiastej lub rzymskiej Dressing : sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy  1 łyżka płynnego miodu sól(...)pieprz natka pietruszki Przygotowanie : Black pudding zgrilować, aż będzie przyrumieniony i chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu, poczekać aż przestygnie i pokroić w kostkę. Chleb również dość mocno stostować, ostudzić i pokroić w kostkę. Sałatę ułożyć na talerzu.  Przygotować dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać black pudding, grzanki i poprzekrawane

Codzienne Gotowanie
Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną 183

Chleb z dodatkiem surowych warzyw lub owoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną. Dodałam utartą na grubych oczkach surową dynię…tak wciąż walczę z tą samą dynią Crown Prince, ale już powoli ją wykańczam. Niedługo będę musiała zrobić nowe zapasy, zwłaszcza

codojedzenia
Boczek z chrupiącą skórką do chleba 152

Takie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba. Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 195

Ostatnio rzadko kupuję KUKBUKA. Jakoś zraziłam się do tej gazety ale we wrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierś z kurczaka. Zróbmy to po włosku. 176

balsamiczny z Modeny - Karahi Chicken Masala Skworcu -suszone oregano- moje pochodzi z Sycylii. Sama suszyłam, sama kruszyłam -pomidorki koktajlowe -czerwona cebula -mozzarella -oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone -świeża bazylia -chleb pieczony w domu -wino opcjonalnie A po obiedzie? Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś(...)winegretem. Posypujemy oregano. Wykładamy na talerze tak mięso jak sałatkę, dodajemy oliwki. Nalewamy sobie czerwonego winka. I życzymy smacznego! Włosi pomimo , iż zjedli wcześniej makaron, muszą mieć do drugiego chleb! Nigdy nie zapomnę sycylijskiego pieczywa- robione jest z pszenicy durum. Jest niesamowicie sycące. I w sam raz do wszystkiego co gości na stołach! A po obiedzie? Caffe! Buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto z dynia i szalwia 191

Dwa intensywne piątki mam za sobą. Przyznam szczerze, że takie warsztaty ogrodniczo-botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj

Dzieje kuchennej Wiewióry
Genialna zupa vege z cukinii 152

łyżek :). Składniki: 3 małe cukinie lub 1 duża 2 marchewki liść selera mała pietruszka 2-3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej Grzanki: 4 kromki chleba bez skórek 3-4 ząbki czosnku oliwa lub masło 1. Jeśli macie małe cukinie tak jak w moim przypadku to wystarczy je tylko umyć, jeśli to duży okaz to trzeba(...)wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba smarujemy masłem lub oliwą i wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy  je na patelni lub w piekarniku. Zupę

Apetyczna babeczka
Chrupiące bagietki w godzinę 367

ciepłe, ze świeżym masłem.   Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz dla pieczywa ? pozwala lepiej pracować drożdżom dodanym do ciasta, wytwarza silniejsze wiązania w pasmach glutenu pszennej mąki. Chleby i bułki na mące pszennej z jego dodatkiem zyskują bardziej gładką i chrupiącą skórkę, a także równiejsze, drobne oczka miąższu i jaśniejszy odcień samego ciasta. Jeśli z jakiegoś powodu(...)zmniejszając ilość wody dodanej do ciasta. Ja kupuję odtłuszczone mleko w proszku z Mlekowity, w opakowaniu o wadze 250g. Nie używam go do niczego innego, jak tylko przy pieczeniu chleba bądź bułek.   SKŁADNIKI 340ml ciepłej wody 1½ łyżki drożdży instant (2 opakowania) lub 40g drożdży świeżych 2 płaskie łyżki cukru lub łyżka miodu 450g mąki (użyłam pszennej typu

Karo in the Kitchen
Chleb na drożdżach (stara receptura) 150

wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą. ( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932) Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą. Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy  SEKO z serii Jedyne Takie W kilka sekund pasta do zjedzenia. I pyszna, wiejska pajda chleba gotowa

Z Kuchni Do Kuchni
Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami 213

W naszym domu kontrowersyjne. Pachniały obłędnie, smakowały ciekawie. Danie to dla miłośników ricotty, Małżonowi więc nie smakowało. Córcia nie marudziła a ja zjadłam ze smakiem. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
,,Krokiety z chleba tostowego’’ 6930

Lubicie krokiety? Proponuję Wam dziś fajny sposób na przekąskę z chlebka tostowego. Przyrządzenie tych krokietów jest banalnie proste! Robi się je błyskawicznie. Krokiety z tostowego chleba świetnie smakują jako przekąski z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Skł adniki: 10 kromki chleba tostowego, 10 plasterki sera żółtego, 10 plasterki wędliny, 5 parówek pokrojonych

Podróż w kulinaria
Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32 192

Piątek był dla mnie pełen emocji.  Konferencja na zakończenie kampanii Dobrej Wołowiny , warsztaty na Krochmalnej, pierwsze jakie współtworzyłam, posadziliśmy w sumie 1200 bulwek krokusów. Późny

Dzieje kuchennej Wiewióry