stałoby się symbolem Warszawy i oczywiście wygrała :) Szukając przepisu na prawdziwą Wuztekę, przeszukałam internet i wiele książek z przepisami. W większości przypadków podawane są błędne przepisy. Wuzetka nie była biszkoptem z dodatkiem kakao, a takie przepisy najczęściej się pojawiają. Również dodatek żelatyny do bitej śmietany nie jest konieczny, po prostu należy użyć dobrą śmietanę. Upiekłam kilka ciastek
królestwo garówKlasyczny deser przygotowywany na wyspach Brytyjskich. Jest to połączenie kruchego spodu z biszkoptem migdałowym przełożony dżemem truskawkowym. Podana na ciepło z sorbetem truskawkowym może być czymś naprawdę wyśmienitym:-) Składniki na spód: 200g mąki 150g masła 60g cukru pudru żółtko Składniki na nadzienie: 6 łyżek dżemu truskawkowego 100g masła 100g cukru 3 jajka 150g zmielonych migdałów pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
wysmienitywymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie wymieszaj zresztą soku pomarańczowego. Odstaw do lodówki by galaretka lekko stężała. Nie wlewaj jej od razu na ciasto, gdyż biszkopt wszystko wchłonie. Galaretka musi mieć konsystencję gęstego kiślu. Galaretka kokosowa: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Odstaw na minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 mleka kokosowego i wymieszaj
wysmienitypoczątku miało być tylko beztłuszczowe a dopiero później zorientowałam się, że jest również bezglutenowe. Bardzo wilgotny, czekoladowy biszkopt, przełożony dżemem żurawinowym. Czyli połączenie słodkiego z kwaśnym. Bardzo pocieszające w chłodne jesienne dni:-) Składniki na małą blaszkę: 400g czerwonej fasoli 5 czubatych łyżek kakao pół szklanki cukru 3 jajka łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka
wysmienityOBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE Ten tort je się oczami! Uwielbiam takie torty jak ten, jest on przygotowany nie na biszkopcie, ale na przepysznym wilgotnym i mocno czekoladowym cieście, którego smak wprowadza mnie od razu w dużo lepszy humor. Delikatny, lekko kremowy krem o smaku ajerkoniaku, przełamany chrupiącymi kawałeczkami wafelków mocno czekoladowych Lusette. Całość
SMYKWKUCHNIbudyń, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego np. 100% 2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody wiórki kokosowe Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego, wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki
kulinarnyswiatdomiwystudzeniu kaszę mielemy, używając maszynki do mielenia lub blendera z ostrymi nożami. W garnku rozpuszczamy masło. Odrobiną masła smarujemy blaszkę do pieczenia (do posypania wnętrza blaszki możemy używać okruszków biszkoptów). do rozpuszczonego masła dodajemy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka
Państwo Wojtczuk gotująpalniku i mieszać do zagotowania. Pogotować minutę cały czas mieszając. Nalać do opłukanych zimną wodą salaretek. Podawać na zimno lub gorąco. Do budyniu można dodać sok owocowy, biszkopty lub inne ulubione dodatki. Smacznego :) Jak Wy przygotowujecie budyń
Pani domowaNajszybciej upieczesz biszkopt. Wystarczy że wystygnie, a przy tych mrozach to moment. Do całości brakuje tylko kremówki. I pyszne ciasto na weekend jest. Smacznego! Składniki : * 6 jajek * 2 szklanki mąki pszennej * szklanka cukru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao * 500ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół szklanki mrożonych jagód Przygotowanie : Jajka
Magiczne Życie Martyniewielu składników. Zrobiłam na próbę, a że okazał się całkiem smacznym rozwiązaniem to postanowiłam pokazać go też tutaj ;) Aquafabę, która pozostanie po odsączeniu ciecierzycy możecie oczywiście wykorzystać piekąc biszkopt lub ostatnio publikowane przeze mnie ciasto :) Wegański a'la pasztet pieczony z cieciorką i marchewką 1 puszka ciecierzycy 1 mała cebula 1 mała marchewka 2 liście laurowe przyprawy (sól, pieprz, suszone
FitKotmleczny Lusette 350 g suchego ciasta biszkoptowego masło - 60 g powidła śliwkowe - 2 łyżki 60 g biała czekolada barwnik spożywczy cukrowa posypka śmietana 36 % - 1,5 łyżki Przygotowanie : Biszkopt i wafelka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać powidła śliwkowe i masło, dobrze wyrobić, zagnieść masę. Ciasto rozwałkować, foremką wykrawać serca. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Kuchnia Danusidrugie na płatkach jest leciutka pianka ze śmietany kremówki i serka mascarpone z dodatkiem żelatyny, oraz polewa z gorzkiej czekolady. Spód to u mnie ciasto kruche, ale jak wolicie biszkopt, to też może być :-). Miłego dzionka :-) Blaszka 28x19 cm Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 4 żółtka 200 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej śmietany
kruche babeczkikombinowałam i wykombinowałam pyszne ciasto. Biszkopt, masa na budyniu z truflową czekoladą, dżem wiśniowy, ciastka wiśniowe typu delicje i pyszna polewa. Jednym słowem uczta dla podniebienia. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak się wszystko przegryzie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninowo eksperymentować z przepisami i częściej publikować przepisy, bo jestem wstępnie po egzaminach. Wczoraj wykorzystałam na obiad cieciorkę i została mi aquafaba, z której już kiedyś robiłam biszkopt wegański . Szukałam jakiegoś odpowiedniego przepisu, ale nie znalazłam nic, co byłoby zbliżone do mojego pomysłu, więc spróbowałam stworzyć coś sama ;) Wyszło mi ciasto przypominające brownie, lekko wilgotne za sprawą bananów
FitKotTort tiramisu to przepyszny, podzielny i dostojny tort. Trzy blaty waniliowego biszkoptu, nasączone kawą i przełożone pysznym, rozpływającym się w ustach kremem tiramisu – tworzą wyjątkowy smak, którego dopełnieniem jest – opruszona kakao – bita śmietana. Tort jest pysznie wilgotny i wyjątkowo syty. Jest elegancką formą pysznego, włoskiego deseru tiramisu. Smacznie nadaje się na większe […] Artykuł Tort Tiramisu pochodzi
Domowe Torty