przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:58/300)

Zupa z fasolą borlotti 213

według mnie najpiękniejsza odmiana fasoli , zwłaszcza gdy jest jeszcze zamknięta w strąkach! Spotkaliście się z nią kiedyś? Kremowe lub białe ziarenka nakrapiane na różowo przypominają swoją fakturą marmur. Nie bez powodu nazywana jest fasolą żurawinową, Mam ochotę nawlec ją na sznurek i zrobić piękny naszyjnik :) Borlotti jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej, a także portugalskiej. Latem można ją tam kupić(...)sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii "bez bulionu", banalnie prosta w przygotowaniu. Przepis zaczerpnęłam z Dwóch łakomych Włochów , nieco go modyfikując. Gennaro Contaldo oczywiście używa do niej fasoli świeżej, mi pozostało mu tylko zazdrościć :) Zupa smakuje

Chilli Czosnek i Oliwa
Azjatycka sałatka z kaczką 177

kaczki oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy (nakryte pokrywką lub folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół, koniecznie bez termoobiegu). Pieczemy przez 60 minut, zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mięso powinno ładnie odchodzić od kości – oddzielamy(...)dokładnie mieszamy. Dressing: W miseczce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wyciskamy 1,5 łyżki soku z granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną drobno chili bez pestek (jeśli lubicie ostre dania to z pestkami). Do dressingu warto dodać także łyżeczkę tłuszczu wytopionego z udek kaczki – dressing zyska na smaku – jeśli jesteśmy na diecie rezygnujemy

Poezja smaku
Koktajl jabłkowo-gruszkowy z siemieniem lnianym 201

Koktajle to pyszny i zdrowy sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, a tym samym przemycenie do jadłospisu składników, po które zwykle nie sięgamy zbyt często. Jednym

peanutbuttermonster
Nieklasyczne Chili Con Carne 212

mięsa mielonego z dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim.Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji.A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa.Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też da się dobrze i smacznie zjeść! :)Polecam wersję z ryżem lub tortillą, czyli tak, jak serwuje się tradycyjnie

Kraina Miodem Płynąca
Babka piernikowa 196

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka

Ze smakiem i z pasją
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 182

modyfikacje są minimalne. W jej książce "Mała paryska kuchnia" jest napisane, żeby przed smażeniem mąki zdjęć z patelni boczek i cebulę. I faktycznie, jeśli zależy Wam na aksamitnym sosie bez niespodzianek, tak powinniście zrobić. Tyle, że ja wychodzę z założenia (niczym Joey Tribbiani z "Przyjaciół"), że cebula - dobra, boczek - jeszcze lepszy, więc po co wyrzucać składniki, które można zjeść(...)smakiem :D Bez dalszych wstępów, przedstawiam Wam kolejne danie z serii "comfort food" - na jesień jak znalazł.Składniki:250g mielonego mięsa wieprzowego250g mielonego mięsa wołowego70g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę1 średnia czerwona cebyla pokrojona w drobną kostkę2 liście laurowe5 gałązek tymianku suszonego5 gałązek świeżej natki10 ziarenek czarnego pieprzu175ml czerwonego wytrawnego wina500ml bulionu wołowego1 nieduży ogórek konserwowy3 łyżeczki posikanych kaparów30g

W kuchni wieczorem
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 197

sensu przedłużania całego procesu. Wybór pozostawiam Wam. Przechowywanie ciasta w chłodnym miejscu do wolniejszego wyrastania ponoć zwiększa głębie smaku chleba. Ja jednak do cierpliwych nie należę, a chleb i bez tego mi bardzo smakował.Ostatnia już uwaga to proporcje. Ilość podanych tu składników daje nam jeden ogromny bochen lub dwa mniejsze. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby podzielić wszystko(...)przygotować 1 mniejszy bochenek. Pewnie tak będę robić w przyszłości.Sam chleb wyszedł naprawdę smaczny. Rzadkie puree z dyni sprawiło, że trudno byłoby opanować ciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was.Sk

W kuchni wieczorem
Jak zrobić ocet jabłkowy? 238

ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające.Polecam  go zrobić w domu bez większych nakładów finansowych (wystarczą obierki, ogryzki jabłek), gdyż suplementy z jego udziałem nie są znów takie tanie. Natomiast jabłka są bardzo tanie, więc lepiej zrobić go samemu, ocet jabłkowy możemy przygotowywać(...)piję ten napój 3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkami, ale pierwszą porcję tego napoju spożywam zaraz po przebudzeniu.Jak zrobić ocet jabłkowy? Nic trudnego!Potrzebujemy  1 kg (skórki jabłek, ogryzki bez ogonków, drobne jabłka), wrzucamy je do słoja, zalewamy 1 litrem przegotowanej, osłodzonej, chłodnej wody wymieszanej z 4 łyżkami cukru bądź miodu jak ktoś woli ( na 250 ml  1 łyżka cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy serek topiony 253

dość często, potem jakoś o nim zapomniałam. A szkoda, bo jest naprawdę smaczny i przede wszystkim własnoręcznie przygotowany, co oznacza pełną świadomość dodatków, a wiec bez chemii. Nasze babcie robiły go bardzo często z racji totalnych braków w sklepach i wzorowej gospodarności, która nakazywała nie marnować jedzenia. Jak przypomnę sobie moje wczesne dzieciństwo, to trochę mi smutno(...)bardzo małym ogniu zasmażać go dodając jednocześnie sól, mleko (dla luźniejszej konsystencji) oraz wybrane przyprawy. Gotowy serek przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.Ser topiony bez mleka jest twardy, można go kroić. Dodatek mleka nadaje mu miękkości i smarowności. Jeśli lubicie miękkie sery, wtedy mleka można dodać więcej. Ci, którzy wolą sery twarde

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosanki 196

się gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam ... na Kwestii Smaku - maślane kokosowe ciacha, kto się skusi? "Sposób przygotowaniaMasa maślana2 szklanki mąki1/2

Słodkie Przyjemności
Chleb żytni 148

nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru.Studzimy w naczyniu - bez przykrycia.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka Makowa 225

ciasto jest dobre nie tylko od święta. Według mnie ta babka i ten przepis nadaje się na każdą okazję (bez okazji również!). Lubicie makowe ciasta? Czasem, jak nie wiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie(...)idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )1,5 szklanki mąki100 g masła1/2 szklanki mlekaczubata łyżeczka proszku do pieczenia100 g makuSposób przygotowania:Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko

Słodkie Przyjemności
Masło orzechowe 179

bardzo orzechowe, proste wypieki. Jednak do ich przygotowania postanowiłam wykorzystać domowe masło orzechowe, dzięki temu wypiek od podstaw będzie przygotowany w domu, ze składników, które sami wybierzemy i dodamy, bez żadnych zbędnych E i ulepszaczy. :)  Domowe masło można wykorzystać również prosto na kanapki, jeżeli ktoś lubi oczywiście :)Składniki:150 g orzechów arachidowych (ziemnych nie solonych)łyżka miodu gryczanegoew. pół(...)ostra - pamiętajmy, że jest to mimo wszystko masa orzechowa, dla złagodzenia jej smaku można dodać mleko - ale tylko wtedy, jeżeli masa będzie spożytkowana tego samego dnia.Masło orzechowe (bez mleka) można przechowywać w lodówce do kilku dni.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z masłem orzechowym 209

Domowa szarlotka? Klasyka w najlepszym wydaniu, najlepiej smakująca na ciepło z dodatkiem kremowych dodatków. Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście

Słodkie Przyjemności