przekąski - 41822 przepisów (strona:746/2789)

Kurpiowskie fafernuchy 65

całym kraju. My fafernuchy spróbowaliśmy na Podlasiu, bo stamtąd "rzut beretem" na Kurpie. Są to ciasteczka na ostro lub na słodko, koniecznie z dodatkiem pieprzu. Te przekąski smakują najlepiej jak są "czerstwe", świeże też są pyszne ale te kilkudniowe to rewelacja. W składzie mają marchewkę, mąkę żytnią lub pszenną i koniecznie pieprz mielony. Na Kurpiach fafernuchy

Moje Małe Czarowanie
Kanapka ze smażonym szprotem i jajkiem 53

poprawnie nazywać tę małą i zwinną rybkę znajdziecie też w dzisiejszym wpisie. Ponadto tradycyjnie pojawi się w nim bardzo prosty przepis. Kanapka ze smażonym szprotem i jajkiem będzie pyszną przekąską lub zdrową kolacją, a przygotujesz ją w kilkanaście minut. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy 43

jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę. Próbujcie – prostota zawsze się sprawdza! Składniki (na 2 małe foremki) 2 puszki ciecierzycy 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 duże marchewki 2 ząbki czosnku 2 jajka 1/2 łyżeczki

Raj dla Podniebienia
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 47

zmęczeni zwiedzaniem w jednej przyulicznej knajpce. Jemy lekki obiad – próbuję ślimaków i z zaskoczeniem stwierdzam, że w połączeniu z zielonym pesto i czosnkiem smakują bardzo smacznie! Często zamawianą przekąska lub daniem głównym w Paryżu są tzw. talerze, na których goście restauracji mogą znaleźć różne rodzaje serów, pasztet, cieniutko pokrojone wędliny, zieloną sałatę czy ogórka z cebulką. Do tego podawany

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem 45

szufladzie “cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają za przekąskę. Sami się przekonajcie.   Podpatrzone na jesiennym spacerze Wiewiórki też coś gryzą…Może nie akurat ciasteczka rozmarynowe, ale też im smakuje   Składniki garść orzeszków piniowych garść orzeszków ziemnych

Raj dla Podniebienia
Wigilijne śledzie z żurawiną i cynamonem 51

razem ja będę przygotowywać wigilię i gościć u siebie rodzinę, podejmę zaproszonych smacznym śledzikiem. Tak mi się marzy… Zwykłe płaty śledziowe w oleju wykorzystałam do przygotowanie przekąski na świąteczną nutę. Dodatek żurawiny, cynamonu i gałki muszkatołowej nadał przepyszny smak tej wdzięcznej rybce. Przepis pochodzi z mojej drugiej książki, która jest już skończona i czeka na swój czas

Raj dla Podniebienia
Włoska bruschetta 63

Włoska bruschetta to pomysł na lekką, we włoskim stylu kolację. Chrupkie pieczywo, soczyste czerwone i słodkie pomidory w połączeniu z mozzarella i bazylią tworzą niezwykłą kompozycję

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajka faszerowane twarogiem 79

pasta, którą będziemy faszerować jajka, będzie miała piękny, żółty kolor. Przygotowanie jajek faszerowanych wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a cała przekąska szybka do zrobienia. Takie jajka idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju domowe imprezy, święta, szczególnie Wielkanocne a także inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE

Przepiski.pl
Błyskawiczny hummus 67

Błyskawiczny hummus to propozycja dla wszystkich tych, którzy mają niewiele czasu na gotowanie, a chcą zjeść coś dobrego, smacznego, co można przygotować w kilka chwil. Chyba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warstwowa z jajkiem 56

Sałatki to bardzo smaczne przekąski, które w naszym domu pojawiają się bardzo często. Uwielbiam je przygotowywać i zachwycać ich smakiem swoją rodzinę i gości. W ostatnim czasie polubiłam różnego rodzaju warstwowe sałatki. Zaserwowane w przezroczystej misce, nie tylko świetnie smakują, ale także pięknie prezentują się na stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z jajkiem to świetna propozycja

Przepiski.pl
Kalafior smażony w panierce 51

Pyszna przekąska lub dodatek do drugiego dania, czyli kalafior w panierce. Różyczki kalafiora gotujemy, a następnie smażymy na rumiano w pysznej panierce z jajka i bułki tartej. Kalafior w smażonej odsłonie, chrupki nawet na drugi dzień. Składniki: 1 kalafior 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki mleka szczypta soli olej Sposób przygotowania: Krok 1 Kalafior pokroić

Z notatnika
Tatar wołowy z żółtkiem i cebulą 50

Tatar wołowy z żółtkiem i cebulą to bardzo prosta i szybka do przygotowania przekąska dla tych, którzy lubią mięso. Prawdopodobnie jest ona jedną z najbardziej popularnych przystawek w Polsce. Pojawia się na naszych stołach przede wszystkim na rodzinnych imprezach, domówkach czy też urodzinach, ale także podczas różnego rodzaju świąt, np. Wielkanocy, Sylwestra czy Karnawału. Tatara możesz przygotować na dwa sposoby

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Fortuna 59

Sałatka fortuna to bardzo smaczna i kolorowa przekąska, którą musicie wypróbować. W jej skład wchodzi wiele ciekawych składników, które sprawiają, że sałatka ma oryginalny smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dlaczego jest taka fajna? Bo jest pyszna w smaku i nie wymaga dużego nakładu pracy. Taką sałatkę możemy przygotować na kolację czy zabrać ze sobą do pracy. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnych

Przepiski.pl