odstawą udaneg o przyjęcia jest dobra zabawa w gronie rówieśników, a także zdrowe przekąski, które nie tylko będą ładnie wyglądać na stoliku, ale i zapełnią brzuszki małych łakomczuszków. Zamiast inwestować w śmieciowe jedzenie, które z pewnością odbije się na zdrowiu dziecka, warto przygotować smakołyki w domu. W ten sposób możemy w tym wyjątkowym dniu bez wyrzutów sumienia pozwolić
lady-och-mistrzyni.blogspot.comtatarski jest przepysznym dodatkiem do mięs, przekąsek czy nawet kanapek. Ten domowy jest po prostu wspaniały, warto przygotować go na nadchodzące grillowanie. Składniki: 200g majonezu 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula pół szklanki marynowanych pieczarek 4 ostre ogórki piri piri 1 łyżeczka cukru Majonez mieszamy ze śmietaną, ugotowanym żółtkami
Gotowanie i blogowanieMamy wreszcie rabarbar !Także już pora na muffiny ze świeżymi owocami. Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do kawy, "coś słodkiego" do pracy/szkoły czy mały posiłek na pikniku. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli
kolorowotorcikowoOwsiane ciasteczka z malinami i czekoladą to zdrowsza wersja przekąski, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. My osobiście zabraliśmy pudełeczko ciasteczek ze sobą na bawialnię. Rozeszły się jak świeże bułeczki. Dzieci je polubiły, dorośli również. Szybkie, bezproblemowe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe… Koniecznie do zrobienia na Waszej liście. Składniki na 13 sztuk: 100 g płatków owsianych
Made By Mom And SonMajówka - tak nazywamy w moim rodzinnym domu twarożek połączony w młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany ze śmietaną. Jest to jedna z ulubionych letnich przekąsek a można ją podać na wiele sposobów. Często jemy ją z chlebem jako lekka kolacja. Ja bardzo lubię zajadać ją z grzankami smażonymi na maśle. Jest to bardzo proste danie ale jak smaczne i uzależniające
sierotka maRysia w kuchniCiekawa i inna przekąska do ulubionego filmu czy spotkania z bliskimi. Szczególnie, że robi się je szybko, nie wymagają czasochłonnego przygotowania. Na początku miałam lekkie opory przed panierowaniem cebuli i jej smażenia, bo wydawało mi się, że wszyscy wokół będziemy pachnieć tylko i wyłącznie cebulą. Jednak tak nie było, smakują jak ziemniaczane chrupiące chipsy o delikatnym posmaku cebuli. Składniki
Zasmakuj Kuchnipatelni, jest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy 28 cm 500 g mąki pszennej
Uwaga Babcia Piecze ChlebPrzekąska dobra jako dodatek do sałatki, gdy przychodzą goście, do zabrania na wycieczkę zamiast kanapek. Na kolację, albo na drugie śniadanie. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze. Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę
bistro mamalubi zapiekanek? Pewnie są wśród nas tacy, ale ja bardzo lubię. Idealna przekąska. Moje wspomnienie ze szkolnych lat. Do zapiekanki wykorzystałam resztkę pieczonego kurczaka. Jeśli Wam zostanie pieczone mięso to właśnie podsuwam Wam pomysł na małe co nieco. Polecam Wam również bagietki smażone w jajku Składniki 1 pieczona pierś z kurczaka 2 krótkie bagietki 8 pieczarek 1 cebula starty żółty
O kuchni z uczuciemBardzo prosta przekąska, idealny dodatek do piwa, wina... przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Przygotowuje się ją na bieżąco, gdyż najlepsza jest ciepła. Kulki mozzarelli, jajka (na 300 g kulek mozzarelli 1 jajko) bułka tarta, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), mąka do oprószenia Kulki mozzarelli odsączyć, oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć
królestwo garówFrytki, to zakazane danie osób będących na diecie. Spróbujmy dziś zrobić ich fit zamiennik, który może stanowić pyszną przekąskę, jak i dodatek do obiadu. Co będzie nam potrzebne? Kilka jakże zdrowych i kolorowych warzyw. Smacznego! Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 40 minut pieczenia, 2 porcje. Produkty 2 x marchewka, 1 x pietruszka, 1 x burak
Fit&Fast KitchenDziś następna przekąska z serii Graal. Tym razem głównym dodatkiem będą... Filety z Makreli w sosie pomidorowym:) Powtały z nich całkiem wykwintne... Apetajzerki Makrelowe Podpiekłam bagietkowe kromeczki i wyłożyłam na nie makrele, które roztarłam na pastę. Jak widzicie położyłam też ogóreczka, który jakże wzbogacił cały smak. Brakowało mi jeszcze listków pietruszki ale niestety nie miałam. Pyszne chrupiące kromeczki z pastą
Ukojenie PodniebieniaCiasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego
Kulinarne zapędy KokosaUwielbiam brokuła, więc często przyrządzam różne sałatki z jego udziałem. Ta jest szybka i rewelacyjna w smaku, a c hrupiące dodatki nadają jej dodatkowego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w wersji solo oraz dodatek do lekkiego obiadu. (2 porcje) 150g pomidorków koktajlowych 150g brokuła 1 jajko 1-2 łyżki majonezu (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym) Dodatkowo
Di gotujeDzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę warzywną z majonezem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Podaję ją z pieczywem i wędliną. SKŁADNIKI: 6 rzodkiewek, 1 por, 15 sztuk patisonów konserwowych ORZECH , 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku
Tradycyjna kuchnia Kasi