Owsiana krajanka z żurawinową galaretką 348Deser z pieczonej, migdałowej owsianki i galaretki z suszonej żurawiny. Można go jeść bez większych wyrzutów, bo nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów i cukru. Świetny deser lub lekka przekąska, która udowadnia, że bakalie mają moc smaku i zdrowia :) PIECZONA OWSIANKA: 125 g serka ricotta 1 małe jajko 2 łyżki płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
https:KKuchniaMniam
Wiosenne roladki z cukinii i koziego sera 168się zazieleni i zakwitnie. Dziś mam dla Was pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu wiosenną roladkę z cukinii i koziego sera. Fajnie sprawdza się jako przystawka lub jako imprezowa przekąska. Składniki: 1 nieduża cukinia Kozia roladka dojrzewająca Marynata: 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekane
Kate's Kitchen
Hiszpańska tortilla de patatas - tradycyjna i ze szpinakiem 233paelli , tortilla española lub też tortilla de patatas to najsławniejsza hiszpańska potrawa. Na Półwyspie Iberyjskim jedzona na lunch lub jako tapas, u nas może stanowić wygodny obiad do pracy, przekąskę na pikniku czy finger food na przyjęciu. Jest przepyszna i wszechstronna, a w gruncie rzeczy to tylko 3 składniki - ziemniaki, cebula i jajka :) W dzisiejszym wpisie podzielę się
Chilli Czosnek i Oliwa
KEKS PEŁEN BAKALII 224Keks dla miłośników bakalii i zdrowych, odżywczych deserów i przekąsek, przygotowany z niewielkiej ilości mąki i dużej ilości suszonych owoców i orzechów, właściwie sami możecie skomponować jego skład, dobierając bakalie, które najbardziej smakowo Wam odpowiadają. Ten keks możecie przygotować na deser, podwieczorek lub na śniadanie, na pewno dostarczy Wam dużo dobrej energii. Doskonale się przechowuje, więc na drugi i trzeci
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka CEZAR 208Sałatka CEZAR to pomysł na smaczną i przygotowaną z niewielkiej liczby składników przekąskę na słono. Poniższa sałatka jest mocno czosnkowa w smaku. Ciekawym elementem jest dodanie startego sera do sosu, który podkręca smak całej sałatki. Grzanki możecie samodzielnie przygotować - wystarczy kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę, polać olejem (np. smakowym - z dodatkiem chili) i zarumienić na suchej patelni. Składniki
Ugotować
Portugalska pasta z sardynek 231zapach świeżo szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie pasty. Udało mi się dopaść portugalskie sardynki – puszka
Karo in the Kitchen
SZPINAKOWE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 227jeść zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko
Kuchnia w opałach
Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi 204wszystkim to znajdę czas na przyjemności Dzisiaj zapraszam Was na rewelacyjny pasztet wegański z czerwoną soczewicą, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Składniki: – 160g soczewicy czerwonej – 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) – 3 marchewki – 1 por – 1 seler – 1 pietruszka – 1 cebula
Be Fit Be Strong
Fit brownie bezglutenowe no.2 z awokado i jagodami goi 231zdrową alternatywą dla białego cukru a jeśli chodzi o orzechy to skarbnica makro i mikroelementów a także są źródłem dobrych kwasów tłuszczowych. Same bakalie mogą być dobrą przekąską dla waszych pociech więc korzystajcie z naturalnych łakoci, które oferuje nam natura. Składniki : 80 g awokado (1 średnia sztuka) 150 g banana (1,5 szt) 20 g ciemnego kakao typu
vaniliowoczekoladowa
Ciasteczka orkiszowo-owsiane 271nieobecność. Od jakiegoś czasu jest nas troje, zanim jednak mały Antoś zacznie pomagać w kuchni, musi upłynąć sporo czasu Jak każdy lubimy podjadać słodkości. Dbając, aby były to zdrowe przekąski wymyśliłam przepis na ciasteczka z owsianką na mące orkiszowej. Ich zaletą jest również bardzo krótki czas przygotowania, co w zaistniałej sytuacji jest dla nas bardzo ważne
Ania i Marcin gotują
Mini babeczki waniliowe 948Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień. Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :) 3 białka 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 1,5 szkl mąki pszennej
Smakołyki Asi
ENERGETYCZNE CIASTO Z BAKALIAMI 552miękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także zdrową, energetyczną przekąską dla sportowców. Suszone owoce to naturalna słodycz, witaminy, minerały i źródło cennego błonnika, a najlepiej, jeśli zaopatrzycie się w nie w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl .znajdziecie całą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z mango i awokado 241Smaczna owocowo-warzywna sałatka w bardzo wiosennych kolorach. Idealna jako lekka przekąska,u mnie przygotowana na podwieczorek. Pomysł na sałatkę podpatrzyłam na blogu PASJA SMAKU 1 mango 1 awokado 1/2 op. mieszanki sałat ze szpinakiem 2 łyżki nasion słonecznika dressing: 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy Awokado obrać,przeciąć
Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi 204minut w temperaturę 200 st.C ...a pierogi do gotowania zalepiamy jeszcze raz robiąc falbankę...i wstawiamy garnek z wodą ... W piekarniku pierogi ładnie wyrosną i mamy super przekąskę do zabrania nawet w podróż :) Gdy woda się zagotuje, to wkładamy naszą druga część pierogów...i od wypłynięcia gotujemy 3 min. Jak się ugotują, wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie
chleba naszego
Koreczki z ogórka, łososia i twarożku 249Roladki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych . Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek
Ugotowane pozamiatane