przekąski - 41822 przepisów (strona:1121/2789)

Tortilla z ziemniaków czyli hiszpański przysmak 579

Moja przygoda z daniem zaczęła się od wielkiego zdziwienia, kiedy to kawałek zimnego, ziemniaczanego placka dostałam do kawy (w jedenej z kafejek w Barcelonie)! Pomyślałam wariacto

Mama z miasta
Panini z grillowana cukinią i czerwonym pesto 216

Kultowe opiekane kanapki, czyli panini przygotowywane na bazie włoskiej ciabatty. Ciepła przekąska, którą robi się w kwadrans. Składniki: bułka np. ciabatta szynka parmeńska cukinia ser kozi lub mozarella czerwone pesto sól Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię pokroić na plastry, oprószyć solą i usmażyć na patelni grillowej. Ser pokroić, plastry szynki zawinąć w rulony. . Ciabatte przekroić na pół, dolną połówkę posmarować czerwonym

wyzwania kuchenne
Najlepsze Domowe Stripsy jak z KFC 434

Domowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces powstawania domowych stripsów nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy. Domowe Stripsy jak z KFC - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli

Słodka Strona
Mini kofty z sosem tzatziki 179

Mini kofty to pomysł na imprezową przekąskę - taką na jeden kęs, bo to one sprawdzają się najlepiej. Nie wymagają długich przygotowań i są bardzo smaczne. Kofty: 300g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, tymianek Sos: 300 ml jogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki

Szefowa kuchni
Sos musztardowo-miodowy idealny do mięsa z grilla 199

pełni. A jak mowa o grillu to nie może zabraknąć właśnie tego sosu - musztardowo-miodowego. Do mięsa grillowanego jest idealny. Sprawdzi się nie tylko przy grillu ale do każdej przekąski np. tortilla, czy jakieś kiełbaski, czy nawet na pizze i wiele różnych potraw.  Smak sosu jest słodko-ostry. Koniecznie spróbujcie!  Składniki: 250 ml majonezu 3 łyżki miodu (najlepiej

Gotuj z Mąką
PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 200

ostro. Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie, kiedy jest idealnie wypieczone. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące przekąski, które są idealnym pomysłem na Dzień Dziecka. Każdy dzieciak ( i ten mały i ten starszy! ) z przyjemnością pochrupie take Pizzowe ślimaczki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * ser żółty Salami

Ostra na Słodko
Lody bananowo-orzechowe 296

Dzień dziecka już za dwa dni, więc to najlepsza pora na planowanie smakowitych przekąsek, którymi uraczymy naszych najmłodszych 1 czerwca :D Ja na ten upalny dzień proponuję smaczne i zdrowe lody, które na pewno zaskoczą smakiem nie jednego łasucha, zarówno tego małego jak i dużego! Składniki (3-4 porcje): 2 dojrzałe banany 3-4 łyżki masła orzechowego (u mnnie

Malinowo w kuchni
SZPINAKOWO-CZOSNKOWE MUFFINKI Z SEREM 233

blogu a dziś mam Dla Was pyszne muffinki szpinakowe ( a raczej szpinakowo-czosnkowe ) z serem. Błyskawiczne do zrobienia i mega pyszne! Idealne do zabrania na wycieczkę albo jako przekąska na imprezę! Smakują świetnie i znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI: * szpinak ( mrożony ) – 400 g * czosnek – 3 ząbki * jajko – 2 szt * ser żółty SERENADA – 100 g * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Pudding chia z truskawkami 106

Pudding chia to w zasadzie przepis Kasi, która robiła go wiele razy - jako deser lub szybką przekąskę do pracy. Zazwyczaj gdy zostawało mleko kokosowe z innych dań. Tym razem pudding podajemy z małym dodatkiem musu truskawkowego i świezymi truskawkami

Milion Smaków
Karczochy – jak je wybrać, przechowywać i przygotować na parze lub grillu 281

minut). Jeśli chcecie je grillować – widelec powinien stawiać jeszcze lekki opór. Karczochy wyjmujemy i dajemy im odcieknąć z pary wodnej która skropliła się między liśćmi. Tak naszykowane podajemy jako przekąskę. Z sosem na bazie majonezu lub masła.   SOS MAJONEZOWY Do miseczki wsypujemy suszony estragon, zalewamy sosem Worcestershire i sokiem z cytryny – czekamy aż estragon zmięknie, około 3-5 minut

Karo in the Kitchen
Lekki deser borówkowy 224

prostu idealne. Do mojego deseru, który może równie dobrze stanowić pyszne drugie śniadanie, dodałam wspaniałe mini wafle ryżowe z algami morskimi od Sonko . Polecam! Idealna mała zdrowa przekąska Składniki: około 4 1/2 łyżki borówek 180 g zimnego jogurtu naturalnego 1 pełna łyżka nasion chia kilka mini wafli ryżowych z algami morskimi Sonko listki świeżej mięty Przygotowanie: Zimny jogurt przekładamy

Słodkie okruszki
Świderki z makiem z ciasta francuskiego 416

Świderki z makiem to pomysł na ekspresową słodką przekąskę. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Pieczone kulki ziemniaczane z serem 172

jeśli go nie macie możecie użyć innego.Świetny dodatek do obiadu. Smaczny i syty. Kuleczki podawać ze swoim ulubionym sosem. Więcej przepisów na dania ziemniaczane znajdziecie w zakładce PRZEKĄSKI Szczególnie polecam roladę ziemniaczaną w waflu Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 100 g sera gruyere szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Panierka 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka startego parmezanu Ziemniaki

O kuchni z uczuciem
Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera 136

pożegnanie sezonu czosnkowego, efektowna i smaczna przekąska. Użyłam mieszanki zwykłego białego sera  i sera koziego, ale z powodzeniem można wykorzystać tylko biały kremowy serek. Warto zalać zawijasy dobra oliwą - po zjedzeniu czosnku, oliwa będzie świetnym dodatkiem do sałatek. Polecam! Przepis znalazłam  tutaj składniki ( 1 słoik ) 15 liści czosnku niedźwiedziego 100 g kremowego białego sera, (kozi  +twaróg

Stare Gary
PARÓWKI W CIEŚCIE PAPRYKOWYM 150

pomysł jak urozmaicić zwykłe parówki, aby smakowały niebanalnie. Prosty przepis na parówki na patyku w ostrym cieście paprykowym - super przekąska na imprezy lub kolację. Gdy znudziły Ci się tradycyjne parówki ten przepis jest dla Ciebie - chrupiące ciasto sprawia, że nie będziesz mógł się im oprzeć 😉  Dla dzieci polecam zrobić delikatniejszą wersję i zrezygnować z papryki chili.   Pysznie smakują

Kuchnia MagdaLeny