To mój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej »
bistro mamaDziś bistro mama serwuje przysmak wszystkich dzieci ;) zwłaszcza tych dużych, urodzonych w latach 70-tych i 80-tych, które musiały jeść zieloną papkę w przedszkolu i
bistro mamaZ gruszką i nie tylko... Rzadko zdarza się, żeby w lodówce/piekarniku/domu były jeszcze resztki tego co akurat publikuję. Ale dziś jest ten dzień.Jem właśnie
bistro mamaJest w Opolu takie miejsce, za którym tęskni nawet Edyta Górniak. I nie jest to amfiteatr :)Na Placu Wolności, tuż obok Zielonego Mostku, znajduje się Grabówka
bistro mamaCo roku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je
bistro mamaMam albo mylne wrażenie, albo się starzeję ;) Czy coraz więcej osób pragnie spędzać sylwestrowy wieczór w domowym zaciszu? Gdzie się nie obejrzę, kogo nie zapytam - wszyscy
bistro mamabardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Polecam jako przekąskę na zbliżającego się Sylwestra! Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule 100 ml przecieru pomidorowego 500 ml mleka 50 ml oleju 2 łyżki cukru 4 łyżki octu 10 ziarenek
Smakowity Blog KulinarnyKoniec świąt, czas na imprezy sylwestrowe, a potem karnawałowe. Czas na sałatki, przekąski, rzeczy które łatwo się przygotowuje i które zawsze są chętnie zjadane. Taką klasyczną
Bernika - moj kulinarny pamietnikPamiętacie mocno czekoladowe babeczki ? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam tutaj. ..ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy i odstawiłam na kilka godzin lodówki..a potem smażyłam na oleju rzepakowym Rapso ..Zalewę zrobiłam z większej porcji..ale podaję tak jak znalazłam w necie..wiadomo ..ilość zalewy zależy od ilości mięsa.. pierś
Moje domowe kucharzenieDelikatne i chrupiące paluszki z ciasta francuskiego mogą być idealną przekąską nie tylko na sylwestrowy wieczór. Możemy je zrobić bardzo szybko nawet jak goście już w progu. Jako dodatek świetnie pasuje sos czosnkowy lub ketchup. Składniki: ciasto francuskie żółty ser szynka sezam Kresto masło do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć pokroić wzdłuż krótszego boku na paski około
Ala piecze i gotujeSałatka szybka i smaczna, idealna na domówki, ekspresowe imprezy, imitująca popularną sałatkę z zupek chińskich. Jednak zamiast zupek i przypraw z torebki został użyty jajeczny makaron
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć :) Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra. Pasztet z czerwonej soczewicy :) Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest Trufla. W przepisie nasze małe modyfikacje. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćimprezę Odczarowany szpinak w ciepłej przekąsce Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce Roladki z tortilli Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Potrawy na Sylwestra Serowe kuleczki bankietowe Rolada szpinakowa Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami Fit przekąska z łososiem 32 przepisów zebranych w akcji Przekąski sylwestrowe
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo smaczna i szybka przekąska, polecam na różne uroczystości rodzinne lub Sylwestra. Tortilla z szynką doskonale się komponuje z serkiem chrzanowym. Do przyrządzenia koreczków użyłam sosu chrzanowego od Fanex , który nadaje serkowi doskonały smak i aromat. Składniki: 4 placki tortilli 300 gram kremowego serka 4-5 łyżek sosu chrzanowego Fanex 8 plasterków szynki 8 plasterków sałaty Sól himalajska
Bajeczna Kuchnia