składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone
Domowy Smak Jedzeniawłaściwości rozgrzewających, poniższe przyprawy mają wiele innych, zdrowotnych właściwości i chociażby z tego względu warto je uwzględnić w swojej diecie. Koktajle to wspaniały pomysł na pierwsze czy drugie śniadanie, przekąskę czy kolacje. Dzięki nim, zapewniamy naszemu organizmowi solidną dawkę witamin i sugerowaną porcję owoców w ciągu dnia. Cieszę się, że od jakiegoś czasu producenci wychodzą naprzeciw potrzebom Klientów i tworzą(...)problemami układu pokarmowego, korzystnie działa także na mdłości, dlatego bardzo powszechny jest u kobiet w ciąży Chili – rozgrzewa błony śluzowe organizmu, dzięki czemu daje poczucie rozgrzania i ciepła, wzmaga apetyt i ułatwia trawienie Koktajl z roszponki i jabłka Składniki na 1 koktajl: garść roszponki jabłko łyżeczka miodu pół łyżeczki cynamonu pół szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję
Kuchnia Bazyliiziarno, przynajmniej 5 rodzajów zbóż. Dostarczają ważne dla organizmu witaminy i składniki mineralne (np. magnez, żelazo) oraz są źródłem cennego błonnika. Cztery ciastka belVita, produkt mleczny, porcja owoców i ciepły napój to pomysł na pyszne i zbilansowane śniadanie. Dlaczego częścią śniadania powinny być ciastka belVita? bo stopniowo uwalnia węglowodany, bo jest źródłem błonnika, bo zawiera pełne ziarno 5 zbóż(...)jeden jest połączenie orzechów i miodu, ale myślę, że każdy znajdzie wśród podanych wariantów idealny smak dla siebie, bo jest z czego wybierać. Ciasteczka #belVita świetnie sprawdzają się jako przekąska, poczęstunek dla gości, czy mały posiłek w podróży, bądź w pracy. Jest to na pewno zdrowszy i bardziej pożywny zamiennik tradycyjnych słodyczy. Można je jeść w tak zwanym "między czasie
Kulinarna (nie)codziennośćZafascynowana kuchnią arabską postanowiłam poszukać ciekawych rodzajów pieczywa popularnego na Bliskim Wschodzie. Jak się okazuje, nie tylko pita jest tam bardzo popularna :) Manakeesh to rodzaj płaskiego
Chocolate Muffin BlogOto nasza propozycja na bezmięsne gołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha! Składniki główka kapusty (u nas młoda) 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 3 cebule łyżka
R'n'G Kitchenmusiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu, np. bolońskiego, pomidorowego, słodko-kwaśnego, nawet majonezu z żurawiną a dodatkowo do sera(...)posypuję obficie sezamem. Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniWspaniała i zdrowa jesienna przekąska. Idealna na wieczór lub w ciągu dnia do zdrowego podjadania Dynia Hokkaido jest trochę słodsza od swojej większej krewnej i w odróżnieniu od niej można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu. Dokładniej mówiąc, jest szybsza w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać. Co do pestek nie jest już tak łatwo – nie nadają się(...)przyprawami. Dynię obtaczam dobrze w marynacie. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200C, układam kawałki dyni na papierze do pieczenia. Piekę grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Podaję same (na ciepło lub zimno) albo maczam w aromatycznych dipach. Smacznego
Zasmakuj Kuchniroku robię kilkadziesiąt słoików ogórków, żeby mieć na cały rok nie tylko przekąskę, ale też praktyczny prezent, gdy idę do kogoś w gości. Jeśli chcecie robić ogórki, to ostatni dzwonek! Składniki na każdy duży słoik ogórków: 1 kg umytych ogórków (małe, twarde i świeże) pół litra wody zmniejszanej z pół łyżki soli liść porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu chrzan(...)małosolne, najlepsze są po 2-3 miesiącach. Nikogo w Polce nie trzeba uczyć jak się robi ogórki: warzywa razem z liśćmi i przyprawami układamy w słoiku i zalewam ciepłą zalewą z wody z solą. Cała w filozofia polega na napakowaniu jak najwięcej do słoika. Słoiki zakręcamy i na kilka pierwszych dni ustawiamy tak, żeby w razie burzenia się i wylewania
Ugotowane pozamiatanePyszne pizzerinki. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne mini pizze. Takie pizzerinki, to idealna propozycja na przekąskę na każdym przyjęciu, można je również zaserwować na obiad czy bardzo sytą kolację Gdzie i kiedy je podacie pozostawiam Wam do wyboru. Mój mąż często bierze domowe pizzerinki do pracy. Pizzerinki można przygotować z dowolnymi dodatkami. Ja dziś polecam Wam wersję(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, suszoną bazylię, olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Zagniatamy ciasto (robimy to kilka minut, ciasto powinno być miękkie i elastyczne, z czasem się takie stanie pod wpływem ciepła naszych rąk). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (miskę można
Słodkie okruszkiBardzo lubię marynaty z udziałem mocnych alkoholi. Są bardzo smacznie, pod warunkiem że się nie przesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na
Państwo Wojtczuk gotująPopularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis pochodzi(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy najpierw brzegi, po czym zwijamy w rulonik. Gotowe sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Najsmaczniejsze na ciepło
Gotuj z RumcajsemRosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem.Składniki:szklanka mąki pszennejszklanka mąki gryczanej2 jajka20 g świeżych drożdży1
wyzwania kuchennedzieci i dorosłych. Wszystkie przepisy robi się prosto i naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego(...)oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj w lodówce przez 2 dni. Na podstawie tego przepisu. Orzechowe muffinki
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos
Domowy Smak JedzeniaJakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g
Mechanik w kuchni