przekąski na ciepło - 2724 przepisów (strona:118/182)

zakręcona pizza margherita – ekspresowa z ciasta francuskiego 224

składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone

Domowy Smak Jedzenia
Rozgrzewające koktajle na jesień 167

właściwości rozgrzewających, poniższe przyprawy mają wiele innych, zdrowotnych właściwości i chociażby z tego względu warto je uwzględnić w swojej diecie. Koktajle to wspaniały pomysł na pierwsze czy drugie śniadanie, przekąskę czy kolacje. Dzięki nim, zapewniamy naszemu organizmowi solidną dawkę witamin i sugerowaną porcję owoców w ciągu dnia. Cieszę się, że od jakiegoś czasu producenci wychodzą naprzeciw potrzebom Klientów i tworzą(...)problemami układu pokarmowego, korzystnie działa także na mdłości, dlatego bardzo powszechny jest u kobiet w ciąży Chili – rozgrzewa błony śluzowe organizmu, dzięki czemu daje poczucie rozgrzania i ciepła, wzmaga apetyt i ułatwia trawienie Koktajl z roszponki i jabłka Składniki na 1 koktajl: garść roszponki jabłko łyżeczka miodu pół łyżeczki cynamonu pół szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję

Kuchnia Bazylii
#belVita #dlaMistrzówPoranka 199

ziarno, przynajmniej 5 rodzajów zbóż. Dostarczają ważne dla organizmu witaminy i składniki mineralne (np. magnez, żelazo) oraz są źródłem cennego błonnika. Cztery ciastka belVita, produkt mleczny, porcja owoców i ciepły napój to pomysł na pyszne i zbilansowane śniadanie. Dlaczego częścią śniadania powinny być ciastka belVita? bo stopniowo uwalnia węglowodany, bo jest źródłem błonnika, bo zawiera pełne ziarno 5 zbóż(...)jeden jest połączenie orzechów i miodu, ale myślę, że każdy znajdzie wśród podanych wariantów idealny smak dla siebie, bo jest z czego wybierać. Ciasteczka #belVita świetnie sprawdzają się jako przekąska, poczęstunek dla gości, czy mały posiłek w podróży, bądź w pracy. Jest to na pewno zdrowszy i bardziej pożywny zamiennik tradycyjnych słodyczy. Można je jeść w tak zwanym "między czasie

Kulinarna (nie)codzienność
Chlebki manakeesh 111

Zafascynowana kuchnią arabską postanowiłam poszukać ciekawych rodzajów pieczywa popularnego na Bliskim Wschodzie. Jak się okazuje, nie tylko pita jest tam bardzo popularna :) Manakeesh to rodzaj płaskiego

Chocolate Muffin Blog
Gołąbki ziemniaczane 164

Oto nasza propozycja na bezmięsne gołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha! Składniki główka kapusty (u nas młoda) 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 3 cebule łyżka

R'n'G Kitchen
Palmiery z serem i sezamem 87

musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu, np. bolońskiego, pomidorowego, słodko-kwaśnego, nawet majonezu z żurawiną a dodatkowo do sera(...)posypuję obficie sezamem. Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pieczona dynia Hokkaido 159

Wspaniała i zdrowa jesienna przekąska. Idealna na wieczór lub w ciągu dnia do zdrowego podjadania Dynia Hokkaido jest trochę słodsza od swojej większej krewnej i w odróżnieniu od niej można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu. Dokładniej mówiąc, jest szybsza w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać. Co do pestek nie jest już tak łatwo – nie nadają się(...)przyprawami. Dynię obtaczam dobrze w marynacie. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200C, układam kawałki dyni na papierze do pieczenia. Piekę grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Podaję same (na ciepło lub zimno) albo maczam w aromatycznych dipach. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze ogórki kiszone 147

roku robię kilkadziesiąt słoików ogórków, żeby mieć na cały rok nie tylko przekąskę, ale też praktyczny prezent, gdy idę do kogoś w gości. Jeśli chcecie robić ogórki, to ostatni dzwonek!   Składniki na każdy duży słoik  ogórków: 1 kg umytych ogórków (małe, twarde i świeże) pół litra wody zmniejszanej z pół łyżki soli liść porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu chrzan(...)małosolne, najlepsze są po 2-3 miesiącach. Nikogo w Polce nie trzeba uczyć jak się robi ogórki: warzywa razem z liśćmi i przyprawami układamy w słoiku i zalewam ciepłą zalewą z wody z solą. Cała w filozofia polega na napakowaniu jak najwięcej do słoika. Słoiki zakręcamy i na kilka pierwszych dni ustawiamy tak, żeby w razie burzenia się i wylewania

Ugotowane pozamiatane
Pyszne pizzerinki 151

Pyszne pizzerinki. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne mini pizze. Takie pizzerinki, to idealna propozycja na przekąskę na każdym przyjęciu, można je również zaserwować na obiad czy bardzo sytą kolację Gdzie i kiedy je podacie pozostawiam Wam do wyboru. Mój mąż często bierze domowe pizzerinki do pracy. Pizzerinki można przygotować z dowolnymi dodatkami. Ja dziś polecam Wam wersję(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, suszoną bazylię, olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Zagniatamy ciasto (robimy to kilka minut, ciasto powinno być miękkie i elastyczne, z czasem się takie stanie pod wpływem ciepła naszych rąk). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (miskę można

Słodkie okruszki
Karkówka w marynacie z ziół i aromatycznej wódki 153

Bardzo lubię marynaty z udziałem mocnych alkoholi. Są bardzo smacznie, pod warunkiem że się nie przesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na

Państwo Wojtczuk gotują
Sajgonki 191

Popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis pochodzi(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy najpierw brzegi, po czym zwijamy w rulonik. Gotowe sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Najsmaczniejsze na ciepło

Gotuj z Rumcajsem
Bliny ze śmietaną i łososiem 142

Rosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem.Składniki:szklanka mąki pszennejszklanka mąki gryczanej2 jajka20 g świeżych drożdży1

wyzwania kuchenne
3 przepisy na zdrowe desery z owocami na drugie śniadanie lub podwieczorek 158

dzieci i dorosłych. Wszystkie przepisy robi się prosto i naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego(...)oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj w lodówce przez 2 dni.  Na podstawie tego przepisu.  Orzechowe muffinki

Chilli Czosnek i Oliwa
ziemniak faszerowane z piekarnika 282

składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie ślimaczki z szynką 292

Jakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g

Mechanik w kuchni