pojawiają się na naszych stołach. I wcale się nie dziwię. Są banalnie proste, a przy tym bardzo smaczne. Idealnie pasują do dań z mięs. Są również pyszne jako przekąska. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem. Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano
Passion of CookingPizza jest ulubioną przekąską moją i mojego męża i często jak wracamy z wyjazdów weekendowych to potem ją zamawiamy Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to ją robimy Przepis dostałam właśnie od kuzyna
Kuchenne Wariacjewięc pora na coś słonego. Razem z przyjaciółmi robiliśmy wspólnie Sylwestra na którego każdy coś przygotowywał. Ponieważ w menu były już słodkości i coś na ciepło to postanowiłam zrobić przekąskę która doskonale smakuje i na ciepło i na zimno Przepis na nadzienie wzorowany jest z magazynu „Moje smaki życia”. Składniki na ciasto: - 200g mąki - 100g masła - 1 jajko - 1 łyżeczka
Kuchenne Wariacjeskórki i blendujemy na puree. Dodajemy chrzan, musztardę, pieprz i czosnek i mieszamy. Gotowe puree możemy dodać jak my do krokietów lub do obiadu lub jako dip do przekąsek. Smacznego
Kuchenne Wariacjechcę zanudzać, więc przejdę do przepisu. W końcu to blog kulinarny. ;) Przepis prosty i banalny, ale efekt niezmiennie smaczny. Możecie piec lub grillować. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki na przekąskę dla 4 osób: 1 pęczek szparagów (u mnie oliwkowe) 16-18 wąskich plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej Sos 4-6 łyżek oliwy/ oleju garść listków bazylii ½ pęczka natki pietruszki
Pełny talerzcynku. Mają jasnokremową barwę. Są słodkie i delikatne. W smaku przypominają nieco migdały. Niektórzy uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka
Wiem co jemprzygotowania, oczywiście oprócz samych wafelków, chudą wędlinę, świeży ogórek, pomidorki koktajlowe, mozzarellę i natkę pietruszki. Było smacznie, zdrowo i dużo błonnika. Takie kanapeczki mogą być też świetną przekąską na dziecięce przyjęcia lub dodatkiem do piwa podczas oglądania zmagań naszych olimpijczyków. Można je zrobić w wersji wytrawnej lub słodkiej. Jak kto woli” Czytaj więcej
Wiem co jemmoich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy. Torcik nie wymaga obróbki termicznej
Wiem co jemWytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemwidzicie początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja, doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa." Czytaj więcej
Wiem co jemTakie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze
Wiem co jemMoja propozycja dla miłośników galaretek. Smaczna i efektowna przekąska z jajek. U mnie wprawdzie wersja dość uboga, ale można dodać do środka konserwowy groszek, kukurydzę, ogórka, albo kawałki papryki, lub co tam tylko nam pasuje. Wszelka dowolność, a wybór ogromny :) Babeczki z jajkiem w galarecie Ilość składni ków zależy od ilości zużytych jajek oraz pojemności naczyń, w których robimy galaretkę
Kuchenne zapiski EdytyNawet przy niedoborze wolnego czasu i środków, można wyczarować pyszną przekąskę, która zaspokoi naszą potrzebę na coś bliżej nieokreślonego. Lubię robić te grzanki, bo są naprawdę szybkie, smaczne i syte, a ponadto pozwalają zagospodarować nadmiar czerstwych bułek. Gorąco polecam :) Składniki: 2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki 0,5 szklanki mleka 2 jajka (rozmiar L) kilka łyżek masła sklarowanego
Kuchenne zapiski Edytypewno znajdzie się kilka takich osób, ale jestem pewna, że truskawcożercy przeważają :) Moja propozycja to szybki koktajl sojowo-truskawkowy, który może nie zaspokoi pragnienia, ale świetnie zastąpi słodką przekąskę :) Składniki: szklanka truskawek szklanka napoju sojowego o smaku waniliowym łyżeczka brązowego cukru trzcinowego - mnie tyle wystarczyło Wykonanie: Truskawki umyłam, osączyłam, odszypułkowałam. Przełożyłam je do blendera. Dodałam dobrze schłodzony napój sojowy
Kuchenne zapiski Edytyukrywam, że jak nabiorę tempa, to często z amoku wyrywa mnie dopiero spowodowany głodem zawrót głowy, albo solidne burczenie w brzuchu. Tak też było i dzisiaj. W ramach przekąski przygotowałam sobie fajny, szybki, zdrowy i smaczny deserek. Po równie szybkiej konsumpcji i stwierdzeniu, że jedzonko powinno ułożyć się w brzuszku, postanowiłam na chwilkę usiąść i podzielić się przepisem z moimi
Kuchenne zapiski Edyty