mięsem. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw(...)chilli con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem
Pyry na Gaztypu Parmezan lub Grana PadanoSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i mielone mięso. Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu )SOS BESZAMELOWY ( sposób uproszczony )Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki
zielonacukinkaścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju
Bon Appetit Małgorzatymiodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie(...)soli, pieprzu, 2 łyżeczki imbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy. Mięso podduszamy na 1 łyżce oleju kokosowego. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg czasu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!cebule szalotki, · 1 średnia marchew, · 2 łyżki oleju rzepakowego, · 500 ml przecieru pomidorowego, · 1 łyżka soli, · 2 płaskie łyżeczki cukru, · ½ płaskiej łyżeczki Chili(...)całości pomidorki i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy pomidorki puszczą sok, dodajemy batat i ok. 200 ml wody. Mieszamy i gotujemy pod pokrtywą. Kiedy batat będzie al dente dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, oprócz papryki wędzonej (ją dodamy na samym końcu). Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej
Moniki Smakołykipomysł na obiad dla zabieganych, ponieważ zrobimy je w około 30 minut Polecam! Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 250 makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 pomidor 1,5 szklanki wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszona bazylia i oregano olej do smażenia *** Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę(...)patelnie dokładamy przełamany na pół makaron. Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron wystarczająco zmięknie *** *** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Potrawę możemy posypać drobno pokrojoną świerzą bazylią lub pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SEROWY GARNEK Z KLOPSIKAMI – SZYBKIE DANIE JEDNOGARNKOWE PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemjajko 1 cebula 1 czosnek 3 ząbki sól 0,5 łyżeczki czarny pieprz 0,5 łyżeczki majeranek 1 łyżka Sos przecier pomidorowy 0,5 l bazylia 1 łyżka cukier 1 łyżeczka pieprz ziołowy 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Oraz ser żółty tarty 0,5 szklanki opcjonalnie zielenina do dekoracji(...)dente, odstaw do przestygnięcia. Do mięsa zetrzyj na tarce cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj przyprawy. Połącz z chłodnym ryżem i jajkiem, wyrób na jednolitą masę. Z przecieru pomidorowego i reszty składników przygotuj sos. Na spód naczynia do zapiekania wyłóż kapustę, zalej 3/4 sosu. Z masy mięsnej i ryżu formuj klopsiki, ułóż na kapuście z sosem
Dieta moja pasjaprzygotowaniu. Mięso można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem upiec. SKŁADNIKI : 1,5 kg karkówki wieprzowej sól do smaku 1/2 szklanka ostrego ketchupu 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1-2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano pieprz do smaku 4 cebule pokrojone w talarki(...)PRZYGOTOWANIE : Karkówkę tniemy w plastry, przyprawiamy solą. Do miski dodajemy składniki sosu - przecier pomidorowy, ketchup, musztardę, czosnek, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w talarki a marchew w kostkę. Do sosu dodajemy plastry mięsa, mieszamy, następnie dokładamy cebulę i marchew, dalej mieszamy. Do dużego naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych rozkładamy mięso z warzywami
Kulinarne Fantazje Mariolipuszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego 50 g sera feta 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego . Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko,pokrojone drobno oliwki oraz fetę masę dobrze wyrabiamy. Formujemy klopsiki i smażymy z każdej strony(...)średnim ogniu Przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni i tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz przyprawy całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. ( można zmiksować na jednolitą masę) . Wkładamy ponownie klopsiki dodajemy oliwki przekrojone na połowę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu
Andzia Pichciwszystko co nam w niej zalega na patelnię, dodajemy pomidory i gotowe! U nas zamiast pomidorów z puszki lub świeżych ( chociaż teraz te kupne nie mają smaku ) ląduje babciny przecier pomidorowy Przygotowany w sezonie, gdy pomidory są najbardziej dojrzałe i smakowite, więc shakshuka jest super aromatyczna. Wykonanie jest banalne, więc nic tylko ją zrobić. Sylwia to co zostało(...)patelnię mamy wielką – zabrała sobie dzisiaj do pracy na drugie śniadanie. Też jest to jakiś pomysł! Składniki: przecier pomidorowy lub puszka pomidorów 1 papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 szklanki liści szpinaku szczypiorek lub pietruszka szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu Przygotowanie: Paprykę, cebulę kroimy w kostkę i wraz z drobno pokrojonym
PaleoLife800g filetów z sandacza 2 cebule mały por 3 marchewki 2 korzenie pietruszki pół korzenia selera sól, pieprz do smaku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 200ml przecieru pomidorowego 200ml wody lub bulionu 1 łyżka oliwy Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki i zetrzeć na małych lub średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić(...)posiekaną dosyć drobno cebulę. Po chwili dodać pora. Kiedy por zmięknie dodać starte warzywa korzeniowe, dodać przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dusić kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować rybę. Filety dokładnie oczyścić z ości, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ryba powinna znajdować się na całej powierzchni naczynia. Na wierzch wyłożyć mieszankę warzywną i wstawić
Dietologliczby osób) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju rzepakowego Woj-len 3 łyżki łagodnego ajvaru (pasta warzywna papryka i bakłażan)* 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego* 5 łyżek startego żółtego sera 2 szczypty suszonej bazylii sól i czarny mielony pieprz do smaku *użyłam takich produktów jak w przepisie na kurczaka w paprykowo-pomidorowym sosie Przygotowanie: Makaron(...)oleju rzepakowy pokrojoną cebulę. Zmniejszamy gaz. Dodajemy ugotowany gorący makaron (u mnie 1 i 1/2 sitka), 3 łyżki łagodnego ajvaru, 4 łyżki startego żółtego sera i 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego i suszoną bazylię, mieszamy aby nasze składniki dokładnie pokryły makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem, znów szybko mieszamy, próbujemy. Przekładamy na talerz, posypujemy resztą startego żółtego sera
Słodkie okruszkizwał tak zwał..i nie ważne jakie mięso..ważne, że było smacznie. 0,5 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 5 średnich ziemniaków 3 średnie ogórki kiszone kilka łyżek przecieru pomidorowego Podravka liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz,pieprz cayenne bulion koperek Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki,a ogórki w mniejsze słupki.Mięso(...)usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku.Cebulę na maśle, dodać przecier pomidorowy, podsmażyć.Dodać podsmażone mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa około 50 minut.Ziemniaki usmażyć na oleju tak jak frytki.Jak mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i ogórki,delikatnie przemieszać i gotować jeszcze
Moje domowe kucharzeniepietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy 1 puszka całych pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego 1 seler 1 mały korzeń pietruszki 1 marchewka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży imbir natka pietruszki oliwa z oliwek zioła prowansalskie chilli sól pieprz Sposób wykonania: Do średniego(...)garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy ją ok. 1l wody. Dodajemy pomidory z puszki, albo domowy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę warzywa, starty korzeń imbiru (ok. 3cm), przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy ziołami i chilli, dodajemy sól i pieprz oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Gotujemy przez ok. 30 minut. Dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyrodzaju mięsa, ja akurat miałam kurczaka i królika. Składniki: 500 g mięsa z rosołu (użyłam udko z kurczaka i kawałek królika) 1 szklanka mrożonki marchewka z groszkiem 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula ząbek czosnku pieprz tłuczony z kolendrą sól łyżka oleju Mięso obrać z kości i pokroić. Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mięso i podsmażyć. Dołożyć marchewkę(...)groszkiem, podlać szklanką wody i dusić aż marchewka będzie miękka. Posolić, przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Gotować chwilkę i wyłączyć. Można podawać z ziemniakami lub ryżem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia