Ciasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Ciasto jest dość drogie w przygotowaniu, ale
KuchniaWeDwoje.plmnie odebrał, i poszliśmy na urodzinową kawę i ciastko do koleżanki (a właściwie jej szanownego małżonka - najlepsze życzenia!). Po powrocie do domu szaleliśmy w kuchni - dwa rodzaje lasagne, tort i góra mini muffinek. Następnego dnia wszystko spakowaliśmy do auta i pojechaliśmy do rodziców C. Najpierw było wielkie cięcie - siostra C., ta, która wychodzi za mąż w sobotę, jest fryzjerką, więc(...)achom nie było końca - bardzo, bardzo dziękuję! Jestem w siódmym niebie. A na blogu niedługo z pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą.Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne.Bułeczki orkiszoweSkładniki:(na 12 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ochoty. Mimo ostatnio permanentnego braku czasu (bynajmniej nie z powodu zabiegania przedświątecznego), sięgnęłam na półkę po pozycje o jabłkach traktujące. W końcu w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2008 znalazłam niezwykle interesujący przepis. Nie mam pojęcia, ile ma wspólnego z Hiszpanią, i czy jakakolwiek Hiszpanka piekła kiedyś ciasto według podobnego przepisu. Pokrojone w kostkę jabłka zanurzone w kakaowym(...)razu całą mąkę, to opadnie; nie otwieraj piekarnika! Opadnie!), to i tak poszło nam całkiem nieźle, a biszkopt jest ogromny i puszysty. Po południu będziemy zmieniać go w tort - mam nadzieję, że z tak samo dobrymi efektami.Póki co - szarlotka być może hiszpańska.Szarlotka hiszpańskaSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)200 g miękkiego masła150 g cukru4 jajka200 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszenną. Pieczywo reklamowane jako "zdrowa żywność" często zrobione jest właśnie z mąki pszennej zmieszanej z mąką z prosa.Mąka owsiana, nie jest tak łatwo dostępna, ale jest prosta do przygotowania wystarczy zmielić płatki owsiane. Dodana do pszennej mąka owsiana przydaje pieczywu aromatu i wartości odżywczych oraz nadaje mu bardziej interesującą konsystencję.Mąka żytnia, była najczęściej używaną mąką(...)zostać usunięte z pszenicy w procesie przemiału. Typy mąk i zastosowanieMąka typ - 400( tortowa), idealna do wypieku ciast tortowych.Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów.Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek.Mąka Krupczatka
NaKońcuJęzykaŚwiąteczne babeczki to pyszna, słodka niespodzianka dla Waszych najbliższych! W tamtym roku na blogu pojawił się przepis na babeczki mikołaje, w
KuchniaWeDwoje.pldziś chcę się skupić na niespodziance :) Przede wszystkim dziękuję! Na blogach kulinarnych utarło się, że autor z okazji urodzin swojego bloga przygotowuje specjalny przepis, najczęściej na tort. Czytelnicy chwalą tort w komentarzach, ale przecież nie mogą go spróbować. Gdy zaczęłam planować mój wpis z okazji 3 urodzin bloga, stwierdziłam, że nie zrobię przepisu. Chciałam czegoś, co będę mogła Wam dać(...)dodacie wzorzyste tła czy drobne rysunki. Ja zdecydowałam się na szablon Moje przepisy .dla którego zaprojektowałam własną okładkę. Widok edytora Projektowanie własnej książki kucharskiej okazało się bardzo proste i sprawiło mi ogromną frajdę ! W swojej fotoksiążce zawarłam 16 przepisów - po 4 receptury na każdą porę roku. Są to przepisy z bloga oraz 3 nowe, które opublikuję dopiero
Chilli Czosnek i Oliwatylko) dla blogerów-fotografów ;) Nie ma tu ani jednego elementu, który wymagałby jakiś specjalnych zdolności cukierniczo-kulinarnych – i to jest ekstra :) Jako że sernik był kolejnym obok tortu jednorożca deserem urodzinowym, musiał mieć oczywiście stosowną dekorację. Przygotowałam go w tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki na spód: 2 duże opakowania Oreo (350 g) 80 g masła Składniki na masę(...)najjaśniejszej do najciemniejszej. Sernik wstawiamy do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowy sernik wyciągamy z formy, żeby sobie pomóc brzegi można odciąć ciepłym nożem. Do dekoracji wykorzystałam prosty krem z kremówki i mascarpone, możecie zastąpić go ubitą na sztywno kremówką. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKochani już niedługo Wielkanoc, choć przyznam, że bardziej oczekuję ciepła i wiosny, a u nas dzisiaj -7 stopni na termometrze. Na blogach rozpoczęło się jajeczne szaleństwo
codojedzeniaCzekoladowe salami (Salame di Cioccolato) pochodzi z Włoch i na pewno może kojarzyć się z naszym tradycyjnym blokiem czekoladowym, do którego jest podobne. To bardzo prosty deser. Używa się do niego masła, cukru, czekolady, herbatników i jajek, które ja zazwyczaj zastępuję kwaśną śmietaną – sprawdza się ona równie dobrze. Aby salami było bardziej wykwintne, warto dodać do niego bakalie(...)Potem salami rozwijamy z papieru i obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone na grube plastry. Zobacz także: Gniazdka - pączki wiedeńskie Popularne w cukierniach pączki "gniazdka" z ptysio... Tort makowy z kremem jajecznym Dziś jest dla mnie dzień szczególnie wyjątkowy - rocznica śl... Ptysie łabędzie z kremem maślanym Ptysie łabędzie z kremem maślanym są nie tylko smaczne, ale ... Biskwity
Poezja smakuMiędzy myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się niesamowicie zdążyłam stęsknić; po drugie - drożdżowe , które do tych kwaśnych łodyg pasuje wyjątkowo. Całość zamknięta w rozkosznej formie rogalików(...)może się rozpadać. Ostudzić, odcedzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Uformować dwie kule, każdą rozwałkować na okrąg o grubości 4-5 mm. Pociąć każdy na 8 trójkątów (jak tort). Przy podstawie trójkątów wykładać po łyżce nadzienia, następnie zwinąć i i uformować w kształt rogali, zawijając końce. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużywam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć.3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce?- Jajka, mleko, drożdże,4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto?- Dawno już, tort na 60 urodziny mojej mamy :)5.Największa wpadka kulinarna?- Kiedyś ugotowałam zebrę :D6.Czy zdarzyło Ci się zainspirować filmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)?- Póki co jeszcze(...)/dzemdzus.blogspot.com/2.http://szalonapatelnia.blogspot.com/3.http://domowacukierniaewy.blox.pl/4.http://kociolek-pysznosci.blog.pl/5.http://razadobrze.blogspot.com/6.http://zcukrempudrem.blogspot.com/7.http://merycookme.blogspot.com/8.http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/9.http://my-simple-cuisine.blogspot.com/10.http://kuchniaukrysi.blogspot.com/11.http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/A oto moje pytania:1. Wolisz piec czy gotować?2. Odżywiasz się zdrowo, czy lubisz czasem zaszaleć?3. Potrawy proste, czy wykwintne?4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga?5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie?6. Ostro, czy łagodnie?7. Twoja ulubiona czekolada?8. Warzywa, czy owoce
Moje pyszne gotowanieTo, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego
Moja Delicjanajbardziej. Świąteczny sernik to sernik niespodzianka. Lubię łączyć różne smaki. Zawsze podchodzę do wypieków spontanicznie. Oczywiście mam jakąś gotową koncepcję ale podczas całego procesu tworzenia wprowadzam zmiany i raptem prosty przepis na sernik staje się przepysznie zaskakującym deserem. Lubię również dekorować serniki. Bardzo ale to bardzo lubię sernik z galaretką . Praktycznie zawsze robię domową galaretkę. Kupna zawiera sztuczny barwnik(...)taka kombinacja świetnie się sprawdza. Polecam dodatkowo dodać wiśnie w zalewie do czekoladowego musu, a ciasto udekorować czekoladowymi wiórami. Sernik jest bardzo efektowny i z powodzeniem może zastąpić świąteczny tort . Świąteczny sernik pomarańczowy Pomarańcza i czekolada to kolejne świąteczne połączenie, które bardzo lubię w serniku. Pomarańczowy sernik upiekłam na czekoladowym spodzie. Upieczony sernik posmarowałam pomarańczowym curdem. Kiedy curd zastygł pokryłam
codojedzeniateraz czas wrócić do rzeczywistości; i sernika.Na urodzinki Natalki, na wyraźne życzenie jej mamy, przygotowałam też sernik. Z polskiego twarogu, z rodzynkami. Wyjątkowo udany.Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2013; zmieniłam spód z kruchego na ciasteczkowy, bo taki bardziej lubię, a rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci tym razem ograniczyłam się(...)przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!A już jutro C. ma urodziny. W planach mamy wychodne, choć nie jestem jeszcze pewna, dokąd dokładnie. Tort też będzie, ale dopiero za półtora tygodnia - dopiero wtedy bowiem odbędzie się urodzinowa impreza. Dla dwóch osób pieczenie tortu to nieporozumienie... Zamiast tego będzie jakiś dobry deser - już ja się
Pożeraczka, czyli raz adobrze