Torcik cappuccino Przepis ten długo zalegał wśród moich zapisków, jakoś nie przemawiał do mnie "zrób mnie zrób". Teraz tego ogromnie żałuje. Kiedy zrobiłam go po
na moim stole...przepis tutaj<klik> , z papryką i żurawiną – przepis tutaj<klik> albo w makowych fit babeczkach przepis tutaj<klik> . Koniecznie wypróbujcie też czekoladowy tort, w którym zamiast mąki używam komosy ryżowej – przepis tutaj<klik> . Składniki (na jedną porcję): 1/2 szklanki (120 ml) ugotowanej komosy ryżowej 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego(...)łyżki syropu z agawy (lub według uznania) Wykonanie: Do blendera wrzucamy ugotowaną komosę ryżową, maliny, dodajemy jogurt, mleko roślinne i syrop z agawy. Całość miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Proste, prawda? Smacznego! *Przepis zainspirowany przez SuperHealthyKids. Artykuł Malinowy koktajl proteinowy z komosy ryżowej pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plMoże to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde
W kuchni Karmel-itkiJemy grzyby prawie codziennie. Jak w ogole nie można lubieć grzybów. Niskokaloryczne, bogate w błonnik i antyutleniacze…tyle dobroci za darmo. Tylko iść do lasu
codojedzeniamaślany, drip z białej czekolady i rozetki z cytrynowego kremu. Ozdabiają go moje ukochane makaroniki, które piekę z zawziętością, marząc aby w końcu udało się zrobić je perfekcyjne. Torcik prosty i ekonomiczny. Nie ma w nim nic co bym Wam mogło przysporzyć trudności ... no może oprócz makaroników ;) Biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem do pieczenia podniosłam brzegi tortownicy(...)śmietany kremówki Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu. Maślany krem do posmarowania tortu z wierzchu 250 g masła 250 g słodkiego skondensowanego mleka sok z połowy cytryny kilka kropel żółtego barwnika Miękkie masło utrzeć na puszysto, dodać mleko skondensowane, cytrynę i barwnik. Ucierać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwięc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste do zrobienia, świetnie się z nim pracowało, a samej roboty wbrew pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki wyrobiłam hakiem miksera(...)Drożdżówka wychodzi mięciutka i puszysta, lekko słodka - dla mnie idealnie, a waniliowy serek i śliwki to "wisienka" na torcie". Dzieci oprócz tego, ze dopadły się do ciasta jak szalone i musiałam wkroczyć między nie :D, dostały oczywiście
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kochani dokładnie rok temu postanowiłam założyć tego bloga aby dzielić się z Wami swoimi przepisami. Nawet nie spodziewałam się, że będzie cieszył się takim zainteresowaniem i
Smakołyki AsiZaczynamy od utarcia masła z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Przeczytaj cały przepis - Ciasto malinowe z polewą ajerkoniakową at AleTorcik! - Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorciknajwiększy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w dzień pałaszować kawał ciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może mus czekoladowy lub owocowy? Lekki biszkopt lub jakaś cięższa baza, albo dla odmiany beza. Owoce, karmel, orzechy - możliwości dodatków są nieograniczone(...)wszystko brudzące i lepiące kremy. Zjedzą łyżeczkę, może dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepiej na całą noc. I... gotowe :) Satysfakcja i smak gwarantowane, a mina dziecka na pewno zrekompensuje poświęcony czas i pracę włożoną w przygotowanie takiego cuda. Podejmiecie wyzwanie? ;) Mimo że tort nie był idealny, bardzo się podobał i smakował, a mnie rozpierała duma.A najlepiej wyszło mi to, czego najbardziej się bałam, czyli buźka.Czyż nie jest słodka? ;) PS. Tak jak myślałam(...)opisałam, sfotografowałam (albo zrobił to mój kochany P.). Starałam się większość etapów zobrazować zdjęciami, bo czasami lepiej coś zobaczyć. Poza tym opisywanie niektórych czynności nie jest wcale takie proste. W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości, służę pomocą
Ratunku obiadPropozycja na koniec intensywnego tygodnia. Wykonanie mój mąż. Mój mąż w piątkowy wieczór przygotował mi takie oto jajka faszerowane brokułami, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Były przepyszne
moj przepis najeszcze zupełnie ciemno. A teraz do meritum wpisu.Trufle to fajna rzecz. Robi się je szybko (zasadniczo, można wybrać wersję urozmaiconą, która zajmie tyle samo czasu, co przygotowanie pokaźnego tortu), wyglądają niezwykle efektownie, i często obdarowani nie chcą wierzyć, że nie zostały kupione w sklepie. Lubię trufle, i w zasadzie nie mam pojęcia, dlaczego robię je tak rzadko. Szczególnie(...)pracy. Podziałało. Robiąc zdjęcia pomyślałam, że to idealne rozwiązanie na Walentynki dla tych, którzy lubią kokos lub mają w domu kogoś, kto za nim przepada. Są szybkie i proste do zrobienia, można je przygotować na ostatnią chwilę, i nikt się nie zorientuje. Smakują dobrze - C. był zachwycony, dla mnie są za bardzo kokosowe... Ale ja fanką kokosa nie jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypadku wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieściłam razem w misce i zmiksowałam do zgęstnienia na gęsty krem. Tym kremem limonkowym przełożyłam wszystkie potrzebne blaty biszkoptowe tortu. Ale o tym za chwilkę :) KREM ŚMIETANKOWY: 375 g serka mascarpone 375 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Serek i kremówkę umieściłam(...)listków świeżej mięty WYKONANIE: Opowiem Wam jak zrobiłam, czego używałam, bo ja nigdy nie mam przed Wami tajemnic, staram się aby pieczenie ze mną było dla Was jasne i proste, jeśli macie jakieś propozycje jak Wam mogę jeszcze ułatwić zabawy w kuchni, żeby przepisy były jeszcze czytelniejsze,piszcie, chętnie pomyślę nad tym. Zaczynamy! Użyłam: obrotowej patery do dekoracji
Blondynka GotujeJesień, czyli nasza ulubiona pora roku, piękne kolory, najlepsze jabłka w roku no i dynie. Pełno dyń! Policzyłem i oficjalnie dynia jest najbardziej popularnym warzywem na
PaleoLife