Jest to wielokrotnie sprawdzony przepis, który kiedyś znalazłam w starych zapiskach. Zapewniam, że sprawdził się niejednokrotnie i za każdym razem robi furorę wśród znajomych i rodziny
Di gotujesałatki z sokiem z cytryny lub z octem winnym - od razu nabierają charakteru białkowego i zasilają nasz organizm w tak potrzebny budulec jak białko. Kiedy pokruszymy i posypiemy tort - nie dadzą nam nic więcej jak trochę węglowodanów. Jak macie problemy? - Piszcie... ! Będziemy dodawać do list i podpowiadać jak korzystać z odpowiednich zawartości, i jakie inne produkty dodać
Dieta Rozdzielna i ZdrowieHej :)). U Was też tak wietrzenie ??? Bo w Rzeszowie wieje, moje młodsze dziecko nie chce spać, grandzi przez ta pogodę, takie jakieś pobudzone, a ja bym
kruche babeczkiRobiąc TORT KAWOWY musiałam ściąć trochę biszkopta u góry, gdyż powstała mi lekka górka. Postanowiłam ten kawałek wykorzystać. Do sporządzenia takiego deseru wystarczą jednak zwykłe naleśniki z dodatkiem kakao, aby naleśnik był brązowy i czekoladowy! I smażone raczej na małej patelni ,by można go było zamknąć na pół. Wierzch biszkopta-placka posmarowałam TRUSKAWELLĄ od ETERNO . Wierzch truskawelli posypalam obficie(...)serek mascarpone zmiksowałam z miodem oraz mocnym espresso. Polałam.Zlożyłam na pół. Posypałam cukrem pudrem. Polałam koniecznie mascarpone. Dodałam owoce. Na koniec truskawki i syrop truskawkowy. I pyszny oraz prosty deser..gotowy. Z naleśnikami postępowac podobnie, tylko należy je wychłodzić pod to konkretnie nadzienie. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 4 łyżki oleju, ja dałam rzepakowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 25 dag jagód Przygotowanie
Proste PotrawyPyszne rogaliki z półfrancuskiego ciasta śmietanowego, które jest dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie
babka w formiePo pierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej
Corner With RecipesProsty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy) 150 g cukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 125 g malin cukier(...)jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Okrągłą formę do tortów o średnicy 23 cm wysmarować masłem (jeśli ma odpinaną obręcz – wyłożyć dno papierem celem uszczelnienia) . Maliny opłukać na sicie. Odsączyć z wody a następnie przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem
Moja Delicjaprzygotowanie tego porannego posiłku. Wystarczy kubeczek jogurtu/twarożku/musu owocowego itp. oraz ulubiona paczuszka i szybkie śniadanko gotowe. Również znajdziemy tutaj owoce z dodatkiem cukru trzcinowego, jednak trochę cukru prostego z kilku owoców na śniadanie nie jest według nas czymś niedopuszczalnym. Dodatkowo uświadczymy tutaj też zdrowych elementów jak chia, migdały czy kokos. Bakal fit for you: sałatkowy Torebki sałatkowe mieszczą(...)wysypie (a mamy takie doświadczenia… len do teraz nas zaskakuje w torebce :P). Najbardziej upodobałyśmy sobie wersję z czarnym sezamem, którą wykorzystałyśmy również do kremu w naszym pandzim torcie ( klik ). Jak widać napis „mix sałatkowy” to tylko propozycja podania ale tylko nasza wyobraźnia pozwoli nam udoskonalić nimi przeróżne dania :) Cena: 2-3 zł Ciacho z budyniem jagodowo- kokosowym . Spód
Candy PandasWszyscy już wiedzą, że nie będę cukiernikiem i niedane mi jest piec ciast wymyślnych, warstwowych ani tortów piętrowych. Trudno, nikt nie jest doskonały! Pogodziłam się z tym faktem i czasem wzdycham sobie z zazdrością, patrząc na piękne zdjęcia. Znaczy, to nie jest tak, że nie potrafię i umieram za każdym razem na dźwięk słowa „ciasta”. Mnie się najzwyczajniej w świecie(...)coś, co pachnie mi ze zdjęcia i krzyczy „zrób!”. Tak było z palestyńskim ciastem pomarańczowym. Pachniał, krzyczał, wręcz domagał się realizacji. Poza tym przepis brzmiał lekko dziwnie i był prosty. Wyszło genialne ciasto, pachnące intensywnie pomarańczą, pyszne, wilgotne, ciężkie i po przeprowadzeniu eksperymentu – wytrzymuje 4 dni w świeżości. Spróbujcie, bo warto! NAJLEPSZE CIASTO POMARAŃCZOWE Potrzebujemy: 5 jajek 180 ml oliwy
ladykitchenSzarlotka czy też jabłecznik jak dla mnie nazwa nie ma najmniejszego znaczenia- ciacho ma być smaczne! Moja ulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi
Wielki apetytNie sądziłam, że mój krem budyniowo-chałwowy - klik będzie cieszył się takim wielkim zainteresowaniem. Zaczęliście wysyłać mi wiadomości, abym jak najszybciej podała przepis na wykorzystanie go
Di gotujeTo ciasto prezentowałam Wam prawie 3 lata temu, ale nie wiedząc czemu mój wpis zaginął. Jabłecznik naprawdę smakuje rewelacyjnie, więc postanowiłam, aby ponownie znalazł się na
Di gotujegojeniu złamań, migdały mają działanie wykrztuśne, a surowa kapusta niszczy wirusie i bakterie! Na ostatnich stronach jest też alfabetyczny indeks potraw. Dania opisane w tej książce są przeważnie proste, mało pracochłonne i tanie, a przy tym odżywcze. Wiele z nich jest oznaczonych gwiazdką – mają działanie oczyszczające, tonizujące a nawet lecznicze. Można z nich skomponować 1-2 tygodniowy program rewitalizacji ciała(...)się podobają – idealnie podane proporcje, świetny smak i dostępne składniki. Na pewno wypróbuję więcej, w pierwszej kolejności choćby: chlebki ryżowo-jaglane, kotleciki z kaszy gryczanej, czarny sos z powideł, tort brzoskwiniowy (bez jajek, mąki i cukru, naprawdę dużą niespodzianką było dla mnie przeczytanie, co „udaje” warstwę ciasta kruchego dla tego tortu – ale pomysł jest genialny:). Na pewno wypróbuję też kilka
Qlinarnie i QlinarnieOtwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam
W kuchni Karmel-itki