Makaron z kurkami to u mnie danie obowiązkowe w każde lato. Bo zawsze dostaniemy od rodziców trochę aromatycznych kurek, bo jest szybkie do przyrządzenia, proste
Poezja smakuCzęsto najprostsze przepisy są najsmaczniejsze. Według mnie nie warto szukać wyrafinowanych dań składających się z mnóstwa składników. Dlatego zaproponuje wam dziś pyszną, tanią, prostą i zdrową
Fit&Fast KitchenDziś dla Was przepis na wiosenną zupę, którą chyba każdy zna, czyli na botwinkę. Niby prosta zupa, niby znana, oklepana ... Ale ... Zwykle staram się nie rozprawiać
Garniec MagalieFasolka po bretońsku to jedna z potraw, którą chyba każdy zna… Jedni bardzo ją lubią, inni mniej… Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu
UgotujmyTo.plchemii lub pokrojone w kawałki jako dodatek do obiadu np. do zupy ziemniaczanej z soczewicą (przepis już wkrótce). Jest kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania i miksowania, a później już tylko wmasowywanie sosu w kapustę. Proste i łatwe Kimchi ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych: zawiera zdrową(...)kapusta pekińska upakowana w naczyniu Zwykle dociskam talerzykami ciasno upakowaną kapustę w naczyniu do kiszenia Przygotowane kimchi fermentuje Bąbelki zwiastujące ukiszenie Propozycja podania – pokrojone kimchi jako dodatek do obiadu w formie surówki Artykuł Wegańskie kimchi (bez gotowania) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plpoleżeć dłużej niż kilka dni czy tydzień, to kupuj więcej - ja np. kupuję mrożone warzywa, pomidory w puszce w Lidlu, ryż, kaszę jaglaną, ziemniaki itp. i w sytuacji awaryjnej obiad jak znalazł. To samo tyczy się owoców i warzyw, których nie trzeba zjadać natychmiast - jak jest promocja, warto zakupić więcej. Tak robiłam np. z bananami, których potrafiłam kupić nawet(...)Zawsze robię tak z truskawkami i szpinakiem - kiedy jest okres, że te produkty są najtańsze, kupuję więcej, myję, rozdzielam w woreczki i mrożę. 4. Nie zapominaj o prostych i niepozornych produktach. Może się wydawać, że z marchewki, buraka czy pietruszki nie można nic ciekawego zrobić. Otóż wcale, że nie! I doskonale potwierdza to Marta Dymek z Jadłonomii. która
Bananowe Polerównież dobrze smakują jako dodatek do mięs czy zup, jako kanapki na ciepło z serem albo z jajem w koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były wypiekane na kamieniu, potem na płycie kuchni a teraz można je piec jak uważacie: na patelni suchej
Moje Małe CzarowanieDzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam przepis na wyśmienite bułki zapiekane z farszem. Jest to przepis niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Jednak na jego przygotowanie naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Bułki są idealne zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych
Kolizje SmakówO ten przepis prosiło mnie już wiele osób. Poza tym to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Są proste i szybkie. Jedyna ich wada jest taka, że
Ratunku obiadktore poznalam wczesniej, a inspiracja jak to ostatnio czesto u mnie bywa stala sie ksiazka "Cuisine minceur". Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na dodatek mimo weglowodanow w postaci ziemniakow swietnie pasuje do mojej diety :) Lubie, gdy szybki obiad robi sie sam i do tego nie odklada sie na biodrach. skladniki: 2 papryki czerwone 2 papryki zolte okolo
Przysmaki KarolkiSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze
IzaGotujePo prostu pomidorówka. Nie z "rosołu z wczoraj" 😂 Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Przepis prosty i szybki, a efekt
Zdrowie na języku :PPrzepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama
KuchniaWeDwoje.plW moim domu uwielbia się dania z młodą kapustą i makaronem. Dziś zapraszam Was na pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty . Pyszne, proste w
Słodkie okruszkiW przypływie natchnienia takie cudeńko mi się stworzyło:) Podobno pyszne, szczególnie w opinii mojego synka;) Bardzo proste w wykonaniu i o dziwo szybko
Lawendowe NieboProste, pyszne, lekkie i ekspresowe danie typu comfort food. Przygotujecie je bez zbędnego bałaganu, na jednej patelni, z ogólnodostępnych składników. Idealne, gdy nie ma czasu na długie stanie w kuchni. Fajnie wygląda, smakuje jeszcze lepiej. Sprawdzi się na codzienny obiad jak i na wszelkiego rodzaju imprezach. Smakuje także dzieciom. Aby ryż nie sklejał się podczas smażenia, nie należy smażyć
cool and mintyPodrzucam Wam dziś jeszcze jeden bardzo prosty przepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili d oskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad. Tartaletki ze szparagami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje
Kulinarne przygody GatityDietetyczna pasta kanapkow a tak jak pisałam wcześniej, świetnie nadaje się na zamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na
IzaGotujebył szybki obiad dla mnie, Cioci K. i dzieciaków. Córcia wpierw zrobiła awanturę, że groszku jeść nie będzie. Gdy nie miała wyboru zaczęła jeść i uśmiech zagościł na jej buzi. "Pyszne!" orzekła :) i ja się ucieszyłam widząc po chwili pustą miseczkę :)Proste, sycące danie pełne smaku i aromatu, polecam! Przepis podpatrzony w "Nigellissimie".Risotto makaronowe z zielonym groszkiem
Dzieje kuchennej WiewióryPierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami:Składniki:3
Walijskie Pichceniepieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois
Chilli Czosnek i Oliwa