Dziś przepis z serii szybkich i prostych, ale takie przecież też muszą się tu pojawiać. Surówka z kapusty kiszonej z marynowaną papryką jest smacznym dodatkiem zarówno do rybnego jak i mięsnego obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej SKŁADNIKI: 200 g kapusty kiszonej 150 g marynowanej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacuszki z otrębów pszennych i żytnich z dodatkiem suszonej żurawiny to pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie. Przygotowuje się je właściwie w 5 minut i jest to dziecinnie proste. Placuszki te możemy również podać w towarzystwie owoców, lub dodać do nich drobno posiekane ulubione bakalie. Placuszki otrębowe z suszoną żurawiną SKŁADNIKI: 1 jajko 20 g otrębów żytnich
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszamy dziś na bardzo prostą w przygotowaniu i bardzo czekoladową w smaku babkę. Pomysł na babkę powstał bardzo spontanicznie, gdyż w ostatniej chwili znalazłam w internecie konkurs na wypiek, w którym nagrodą były warsztaty w manufakturze czekolady. Nie ukrywam, że nagroda mi się bardzo spodobała i niewiele myśląc postanowiłam szybko coś upiec i uznałam że ciasto z dodatkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż po Świątecznie za to szybko i smacznie. Mam tak, że po okresie kiedy spędzam intensywny czas w kuchni przychodzą takie dni kiedy lubię szybkie, proste i smaczne obiady. Do takich można właśnie zaliczyć wszelakie dania makaronowe, a że ja je uwielbiam podsuwam Wam taki oto pomysł... Moja mama często powtarzała, że szybkie dania to takie, które nie szybko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszamy na szybki obiadek. W moim domu często goszczą na obiad wszelakie kotleciki z mięsa mielonego. Dla urozmaicenia przygotowuję je z różnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie. Kotlety mielone ze szczypiorkiem SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli w ten zimowy czas macie ochotę na trochę witamin, a przy okazji chcielibyście zadbać o walentynkowy klimat mam dla Was prostą i super smaczną propozycję. Do przygotowania moich owocowych koktajli wykorzystałam dojrzałego ananasa, dwa melony - miodowy i galię (tak myślę, że to właśnie był taki ;) ) i kaki. Świetnie pasowałby też różowy arbuz, ale niestety nie udało mi się
Ciastkozercyżółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę, przycisnąć drugim blatem.Wierzch posmarować resztą kremu, posypać
kgwjanczewoGlukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? Glukoza, zwana cukrem gronowym, jest cukrem prostym, który odgrywa największą rolę w organizmie człowieka. Wszystkie spożyte przez nas węglowodany, przed wchłonięciem w jelicie cienkim, są rozkładane na jednocukry (głównie są to glukoza i fruktoza), wraz z krwią z jelit wędrują do wątroby, z fruktozy wytwarzana jest glukoza i to ona jest
Przepisy i porady kulinarnedodajemy 2 łyżki letniej wody na 1 całe jajko. Pędzel po skończonej pracy dokładnie myjemy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i dokładnie suszymy ! Prawda że proste ? Stosując się do tych wskazówek nasze ciasta będą pięknie wyglądać ! Gorąco pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnezimnej wody, a tą od dołu włożyć do ciepłej wody. Wtedy pod wpływem różnicy temperatur, jedna szklanka się skurczy, a druga rozszerzy i wyjmiemy je bez trudu. Prawda że proste
Przepisy i porady kulinarneSzybkie proste, zero myślenia czy produkty suche pierwsze czy jednak nie. Zawsze mi wychodzą, zawsze, pyszne, lekkie, a co najważniejsze nigdy nie są suche ! Ostatnio w mojej szkole organizowana była akcja charytatywna, a na stole zagościły moje muffiny.. -( mam nadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki
Garnkowe fanaberieSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!możemy wykorzystać, aby uszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy
mojewypiekiinietylkochmur wyszło słońce więc i we mnie wstąpiła nowa energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu wychodzę na prostą to i na blogu będę częściej gościć z jakimś nowym przepisem. Tymczasem dziś będzie łosoś. Kupiłam go w innym celu. Też kulinarnym, żeby nie było niedomówień, jednak zamysł wykorzystania go był
Przysmaki Karolki