proste przepisy - 3500 przepisów (strona:63/234)

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem 108

Karnawał w pełni stąd kolejna z karnawałowych przekąsek. Tym razem z przepisu Pascala Brodnickiego. Proste i szybkie do zrobienia roladki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia okraszone sezamem to idealna zakąska, która efektownie ozdobi nasz stół podczas towarzyskich spotkań

Milion Smaków
Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym 79

Przygotowanie od podstaw domowej granoli od dawna chodziło mi po głowie. Dziś żałuję, że tak długo zwlekałam. Przygotowanie jest banalnie proste a smak tak pyszny, że teraz wiem, że więcej nie kupię tej domowej w sklepie. Swoje ulubione składniki po prostu mieszamy, pieczemy w piekarniku i przechowujemy w słoiku. Pierwsza tura u mnie zniknęła w kilka dni. Przygotowując

Milion Smaków
Kotlety mielone nadziewane serem 95

Lubię kotlety mielone - ale nie mogę się oprzeć wprowadzaniu do nich różnych modyfikacji. Ta jest prosta i smaczna a samo połączenie dość naturalne - na tym samym przecież bazują popularne cheeseburgery

Milion Smaków
Szybkie grzanki z rukolą 91

Prosta propozycja szybkiego śniadania o niebanalnym smaku. Połączenie chleba razowego z lekko słonym salami i słodką rukolą a do tego ser żółty jako wypełnienie. Chrupiące i sycące

Milion Smaków
Rabarbar kontra tiramisu 199

biszkopty z Sanu. Są posypane cukrem pudrem i muszę przyznać, również super nasiąkają. Do tej wersji są chyba nawet lepsze, bo robią się fantastycznie mięciutkie. Nasączanie biszkoptów to prosta sztuka, w której można łatwo walnąć babola. Ciastka nie mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik

les mirabelles
Banoffee Pie 2182

razu zapasła decyzja, że zrobię banoffee. Pyszny deser bananowy z karmelem i bitą śmietaną. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga ono pieczenia. Wykonanie jest niezwykle proste, ale uwaga znika z talerza z prędkością światła

Ditecz
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 246

jest żeby nie wkładać za dużych porcji na raz i najlepiej na przemian wkładać miękki i twardy owoc, wtedy wszystko sprawnie idzie, nie trzeba nawet używać popychacza. Takie proste a jednocześnie super pyszne. Do picia na pierwszy ogień poszedł nietypowy sok Składniki: - 4-5 marchewek, - pół pęczka białych szparagów, - 4 duże łodygi selera naciowego. Wykonanie: Przy

Co na wege obiad?
Nie tylko dla dzieci 192

wszystko brudzące i lepiące kremy. Zjedzą łyżeczkę, może dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klops pieczony z kaparami 129

Proste i szybkie. Smaczne na ciepło i na zimno. Może więc być częścią obiadu albo służyć za domową wędlinę. Mało roboty, dużo smaku, czego chcieć więcej :) 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mały słoiczek kaparów musztarda sól olej Cebule obrać i podsmażyć na oleju. Wystudzić. Kapary odsączyć

Polska Zupa
Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi 181

Bardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki

KreatywnePiny
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 308

możemy zjeść sobie kluseczki gotowane a drugiego - obsmażane). Do tego dwie różne suróweczki i mamy urozmaicone menu :) Ja swoje "krokieciki" podałam z jedną z moich ulubionych surówek - szybką i prostą, a do tego bardzo smaczną: Marchewka z chrzanem 1 marchewka 1 łyżeczka chrzanu (daję trochę więcej) 1 łyżeczka majonezu

Kto ugości moich gości?
Poniedziałkowy "fit" - Kolorowa surówka z białej kapusty 249

Rozpoczynając kolejny tydzień zapraszamy Was na coś lekkiego. Dzisiaj prosta, klasyczna  ale z pewnością kolorowa i smaczna surówka ze świeżych warzyw. Idealna na ciepłe dni. To również świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 172

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam. Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki  (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć

Stare Gary
Łosoś z cytryną i koperkiem 149

Całkiem niedawno wspominałam, że łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-) 500g filetów z łososia 1 cytryna kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz

Szefowa kuchni
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 156

jednak przygotować je jak najwcześniej. ZIELONE SZPARAGI: Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Im szparagi młodsze, tym odcięta końcówka powinna być krótsza. Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu. Gotujemy je na stojąco, związane nitką ( by równo się gotowały ) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru

Ostra na Słodko