tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę włożyć do wyłączonego
Marcepanowa kuchniaSzybka, prosta, zwykła, tania babka. Nie wymaga ani dużego nakładu pracy ani nawet miksera a zawsze się udaje. Wystarczy tylko kilka składników, a gdy dodasz do niej ulubiony aromat za każdym razem wyjdzie inny jej smak :) Swoją babkę wzbogaciłam o pyszną domową konfiturę z borówki amerykańskiej od Przetwory z borówki . Babkę upiekłam(...)foremce aluminiowej z papierem od Stella . Foremka ta to doskonałe rozwiązanie do pieczenia babek czy pasztetów. Wyłożona została papierem silikonowym, który zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. Bardzo jestem zadowolona z tych właśnie foremek . Składniki na babkę: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju * 1 łyżeczka proszku
Zrób to smaczniepuszysty. Delikatny i chrupiący. Nieznośnie biały. Więc z zarodkami :) Moje Dzieci kochają go Miłością Dozgonną (przynajmniej na ten czas). My, wstydliwie przyznając, również :) I do tego taki prosty w wykonaniu. I taki szybki. Naprawdę wstyd. (że dopiero teraz) Składniki 20 g świeżych drożdży 30 g zarodków pszennych 370 g mąki pszennej chlebowej 200 ml wody (najlepiej ciepłej) 50 ml mleka(...)obsypania chleba Przygotowanie Mleko wymieszajcie z wodą, lekko podgrzejcie. Masło roztopcie, ostudźcie. Do mleka i wody wkruszcie drożdże, pozwólcie im się rozpuścić. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i zagniećcie ciasto, możecie użyć również miksera (końcówka hak). Wyrobione ciasto przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na ok 40 minut do wyrośnięcia. Przygotujcie formę- keksówkę. Nasmarujcie ją masłem, obsypcie mąką. Przełóżcie do niej ciasto
OliveandThymePyszne placuszki z dodatkiem proszku budyniowego, który sprawia, że mają delikatnie chrupiącą skórkę, a smakiem i konsystencją przypominają nieco biszkopty. Są dość zwarte, nie tak lekkie
babka w formiemodyfikacjami - po upieczeniu doskonały - chrupiąca skórka, lekko wilgotny miąższ, puszysty i pachnący ziołami. Dobrze znosi mrożenie więc najlepiej ostudzony chlebek pokroić w kromeczki i zamrozić, bo niestety szybko czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam. SKŁADNIKI: 500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn) 1 łyżeczka soli 30g babki jajowatej(...)łyżeczki suszonych drożdży Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej. W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę oraz zioła. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia bezglutenowaoponki, które są bardzo puszyste :) Zazwyczaj oponki, pączki i chrust pieczemy tylko na karnawał, ale kto powiedział, że w zwykłym tygodniu nie możemy się troszkę rozpieszczać? Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu a dekoracja należy już do naszej wyobraźni. Zapraszam! Oponki z serkiem i gałką muszkatołową Składniki: 1/2kg serka typu twarożek lub Philadelphia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2kg(...)łyżki cukru pudru szczypta soli olej do smażenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na około 0,5cm. Wycinać krążki a w każdym na środku wyciąć jeszcze mniejsze koła tak, żeby powstała oponka. Kłaść na dobrze rozgrzany olej łyżką cedzakową. Smażyć
Tagebuch po polskuciasto, jak formować bochenki, czy bułki - same pożyteczne wskazówki i rady. I w końcu, gdzieś w 1/3 grubości książki dochodzimy do przepisów. I tutaj moje uwagi: przepisy są naprawdę fajne, ale mam wrażenie, że raczej przeznaczone dla nieco bardziej doświadczonych "piekarzy". Z autopsji wiem, jak również z miliarda blogów, które czytam, że ludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy są naprawdę "egzotyczne", często wymagające różnych zakwasów (sposób zrobienia każdego z tych zakwasów jest oczywiście szczegółowo opisany), sam proces "produkcji" chleba często jest
Marder&Marder ManufactureWszyscy lubimy pączki. Niestety ich przygotowanie wymaga trochę czasu. Jednak swój głód pączkowy możemy zaspokoić takimi prostymi i szybkimi pączusiami z serka homo. składniki: 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (po 150g lub 175 g) 1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 2-3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do głębokiego smażenia cukier puder(...)wbić jajka. Dodać serek homogenizowany i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Dobrze rozgrzać olej. Smażyć pączusie. Łyżkę zanurzać w oleju następnie nabierać ciasto i ponownie włożyć do oleju aby ciasto się zsunęło do oleju. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron, podczas smażenia jeśli będą miały dość miejsca to same się obracają
Monia miesza i gotujedzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny, a przy okazji przepyszny! Może się skusicie i podacie kawałek z gałką waniliowych lodów? Zapraszam na kruche ciasto z nektarynkami." Składniki : 420 g mąki pszennej 140 g maki kukurydzianej 200 g masła 150 g cukru 3 jajka(...)łyżki cukru kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie PrzyjemnościBabka drożdżowa z rodzynkami, a raczej ogromna baba z dodatkiem rumu! Nie sądziłam, że wyrośnie, aż tak bardzo Na początku martwiłam
KuchniaWeDwoje.plBardzo prosty, puszysty chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka
wyzwania kuchennePizza bez zagniatania, która robi się sama – idealna dla leniwych, ratunek dla tych, którzy nie mają wałka! Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, zamieszać łyżką
Niedzielny kucharzNie wiem dlaczego, ale pomimo ostrej zimy otaczającej nas dookoła, miałam ogromną ochotę na coś lekkiego, przypominającego słoneczne letnie popołudnie. To chyba za sprawą tęsknoty za
Pieguskowa KuchniaDzisiaj będzie szybko, krótko i na temat Nie będę się tu rozwodzić nad techniką przygotowania, ponieważ większość z was wafle, lub inaczej andruty, jadła i robiła
Relaxtimejednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się za bardzo lepi można dodać odrobinę mąki (! ale nie należy przesadzać z jej ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy(...)ziołową. Mieszamy, smażymy kilka minut, aż nasze kawałki kurczaka dobrze się zarumienią. Gdy ciasto podrośnie układamy je w blaszce do tortów wysmarowanej margaryną i delikatnie ugniatamy miejsce przy miejscu, aby ciasto wypełniło całą blaszkę. Jeśli nie zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt
Słodkie okruszkiTruskawki już są właściwie wspomnieniem (chociaż nadal można je kupić, to chyba na te najsmaczniejsze trzeba będzie poczekać do przyszłego lata), a teraz królują borówki, więc
FitkotSynek często namawia mnie do zrobienia na kolację szybkiej "pizzy" z patelni, a ja przyznać muszę, że czasami ulegam. Taka kolacja jest atrakcyjna, bo inna niż
babka w formiebardzo przypadły do gustu i które będzie mąż przygotowywał razem z dziećmi to: orzechowa wariacja, jaglanka układanka, owocowe jo jo, naleśniki jak u babci, zupa cytrynowa, zakręceni szpinakiem, kuroburger, szybkie ciasto marchewkowe z odpadów po soku, czy sok na wyciszenie :-) Autorzy w książce namawiają i odkreślają jak ważny jest udział dzieci w przygotowywaniu dań. Zachęcają i dzieci i tatusiów(...)przyrządzi pyszny posiłek nie tylko dla dzieci, ale zaskoczy też żonę :-) To świetna pozycja, która była potrzebna na rynku. Pięknie wydana, wszystko bardzo czytelnie i zrozumiale opisane, przepisy proste, bardzo smaczne i pomysłowe. Większość będziemy musieli wypróbować. Tytuł: "Ugotuj mi tato" Autor: Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak Okładka: zintegrowana Stron: 224 Cena okładkowa
kruche babeczkiDobry wieczór :) Dzisiaj zapraszam Was na zawsze pyszne i w dodatku bardzo szybkie i proste muffinki z nutellą i bananami :) Pychota :). Składniki: 3 banany 2,5 szkl mąki tortowej 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 szkl mleka 125 g roztopionego i schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny nutella Wykonanie: Banany pokroić w kostkę(...)cytryny. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszać z bananami. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i masłem. Dodać resztę składników, przełożyć ciasto do foremek i do każdej muffinki dodać łyżeczkę Nutelli. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 20 minut. Smacznego
Trufelkowopieczeniu ciast z owocami. Napisał, że odpadają ucierane, drożdżowe itp oraz , że najlepiej aby był to przepis na tortownicę 20 cm. Takową właśnie Pan Arkadiusz psiada, a więc sami widzicie, że powstała niezła lista. Tak sobie pomyślałam, że znów trzeba się zwrócić w kierunku ciasta sypanego. Ono nie ma nigdy zakalca, rąk się nie brudzi, szybko robi i świetnie się
Dieta moja pasjażyją spontaniczne zakupy! - aż chce się powiedzieć. Sięgnęłam jednak po jedną z moich ulubionych książek, The hummingbird bakery: Kagedage Tarka Maloufa, i w niej objawiło mi się ciasto. Banalnie prosta babeczka, w której zmniejszyłam tylko ilość cukru o mniej więcej jedną trzecią, a i tak wyszła dość słodka (dlatego zrezygnowałam z posypywania cukrem pudrem). Jest tak obłędnie maślana, mięciutka(...)wychodzi jakaś bardzo duża...). Jagody dodają jej świeżości; soczyście fioletowe wyglądają prześlicznie. Moje opadły na dno, dlatego przed dodaniem do ciasta polecam obtoczyć owoce w mące. Ale nawet jak zapomnicie, ciasto zniknie tak szybko, że i tak nikt się nie zorientuje... Maślane ciasto z jagodami i creme fraiche Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajdzie Was ochota na coś słodkiego, a nie macie zbyt wiele czasu ani żadnych szczególnych składników, polecam te ciastka. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu a do tego naprawdę smaczne :) Składniki: 200g masła lub margaryny, 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki, 2 żółtka + 2 białka, 2 łyżki śmietany(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego
Z miłości do słodkościSkładniki: 4 jajka 1 szklanka cukru ( jak ktoś nie lubi strasznie słodkich ciast niech da mniej niż szklankę) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do
W Moim Magicznym Domudużą zawartością skrobi i tylko takie powinniśmy wybierać. Kopytka to jedno z popularniejszych dań w polskich domach - t akie kluseczki to idealnym pomysł na podwieczorek lu b nawet prosty i szybki obiad. Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka - Składniki: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli masło cukier(...)odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy m ąkę pszenną, zi emniaczan ą , sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto - starajmy się nie dosypywać mąki. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża
Słodka Stronamojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis naskładników musiałam szybko improwizować. Mogłoby się wydawać, że improwizacja w przypadku ciasta na ważne wydarzenie to nienajlepszy pomysł...W pewnym sensie jest w tym trochę racji, z drugiej strony "kto nie ryzykuje, nie pije szampana" :) W przypadku tego ciasta improwizacja wcale nie zaszkodziła, a wręcz przeciwnie, bo "Śliwkowo-kawowa furora" zrobiła tytułową furorę i była najbardziej rozchwytywanym ciastem. Zostałam nawet(...)poproszona przez jedną osobę o natychmiastowe podanie jej przepisu i pisałam go na znalezionej pod stołem starej kartce :) Ciasto jest proste w wykonaniu, wygląda bardzo elegancko i myślę, że nada się nawet na tort :) Śliwki i kawa tworzą znakomite połączenie, dopełnione czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami na wierzchu... CIASTO ŚLIWKOWO-KAWOWA FURORA przepis autorski // keksówka o dł. 20cm
chili & sugarJak co roku 17. maja to Światowy Dzień Pieczenia. W skrócie, chodzi o to, aby upiec coś dla konkretnej osoby. Ja postanowiłam upiec coś dla Was
Codzienna kuchnia niecodziennaupieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż bardzo szybko się rumienią. Składniki: 10 białek (normalnie od 3 do 5 białek ) 3/4 szklanki cukru pudru ( przy mniejszej ilości białek - mniej cukru ) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 150 g wiórek kokosowych ( dwa małe opakowania(...)sztywna pianę dodając porcjami cukier. Miksując, wsypuję proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180'C . Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę łyżeczką niewielkie porcje ciasta. Wstawiam do piekarnika na 12-15 minut uważając by nie spalić kokosanek. www.comfortfood.pl Biorę udział w Rozdaniu u Marty z bloga http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html
Ciasteczkowy Potwórnaprawdę nie szkodzi w niewielkich ilościach? Ja z mąki pszennej korzystać (chyba?) mogę, ale dla tych którzy nie mają tej sposobności mam super prosty przepis na kruche ciasto idealne na ciasteczka, blaty do ciast czy na Wielkanocne mazurki. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chłodzenie już trochę więcej. Ale dla takiego smaku, warto poczekać! Składniki : 300 g mąki kukurydzianej(...)cynamonowego Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ulubiony ekstrakt i całość szybko zagniatamy. Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli
Słodkie PrzyjemnościPizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu. Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i
Słodka StronaNiedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem. Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen . Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola(...)smak każdego z nich, a jednocześnie łączą się one w całość idealną. Polecam, póki sezon na figi trwa. Pizza z figami, kozim serem i rukolą Składniki: (na 2 pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRewelacyjna babka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu(...)używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem
Praktyczna pl