proste ciasto - 15398 przepisów (strona:427/1027)

Kokosanki 341

 Gdy zostaną nam białka, warto zaszaleć I zrobić przepyszne I proste w wykonaniu - kokosanki. Największą zaletą tych pysznych ciasteczek jest to że są niemal

Smaki Edyty
Czekoladowy sernik na zimno 1030

Pyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.składniki:500 g serka mascarpone300 ml

Monia miesza i gotuje
Błyskawiczne pączki z likierem Amaretto i ricottą 163

proste w wykonaniu. W ciągu 15 minut były gotowe. Jajka roztrzepać widelcem, pozostałe wszystkie składniki wrzucić do jajek i dokładnie wymieszać. Jeśli chcecie , żeby dzieci jadły to można alkohol pominąć. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak niżej. Rozgrzać olej i do gorącego oleju wrzucać ciasto na pączki. Użyjcie

Kuchnia Pokoleń
Prosty chleb szklankowy 229

mojprzepisna.pl | Prosty chleb szklankowy Prosty chlebek na śniadanko, zdrowy, z mąki z pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody(...)łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna, ok 10 min intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość, może

moj przepis na
Żurawina szroniona w cukrze – nie tylko do dekoracji 223

naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna(...)zostawiamy sobie do wykorzystania tylko całe, zdrowe i twarde owoce. W rondelku zagotowujemy wodę ze 150g cukru i z wybranym aromatem – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i gotujemy taki prosty syrop przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Ściągamy rondelek z ognia, dajemy syropowi cukrowemu 2-3 minuty przestygnąć i wrzucamy do niego naszykowaną wcześniej żurawinę (jeśli musicie umyć swoją

Karo in the Kitchen
Strucla z powidłami 184

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka(...)cieple.  2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.  3. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mleka i letnie stopione masło oraz pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką (lub mikserem z hakiem).  4. Gdy zacznie odchodzić od łyżki/ haka, rozwałkujemy na grubość 1 cm, formując prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie powidłami, uważając, żeby

Domowa Cookierenka Agi
Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 164

ziemi wielobarwny dywan. To czas na proste, nieskomplikowane, rustykalne dania, niosące pokrzepienie dla ciała i ducha, to czas kiedy kubek gorącej herbaty z malinami i kawałek domowego ciasta smakuje niebiańsko. Jesień kojarzy mi się również bardzo mocno z dzieciństwem, z ogródkiem dziadków, ze starą gruszą w której co roku pomieszkiwały pszczoły, z uroczymi fioletowymi kwiatami, których nazwy

Słodki Kompromis
Babka majonezowa 163

tego, żeby było jeszcze prościej wszystkie składniki na tę babkę zwykle każdy ma w domu! Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na świąteczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)!Babka majonezowaSkładniki: (w temperaturze pokojowej

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 156

godziny. Ciasto właściwe po wyrobieniu, zanim włożyłam do foremki, odpoczywało około 30 minut. Foremkę i wierzch ciasta wyłożyłam liśćmi pokrzywy, ale to już bardziej zabieg wizualny bez wpływu na jakość chleba. Bardzo polecam ten przepis, bo chleb jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Poza tym mąka orkiszowa jest o wiele zdrowsza od zwykłej pszennej. Przepis podaję z moimi niewielkimi(...)210g wody, ·         165g mąki orkiszowej jasnej. Składniki mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na 12-24 godzin. Ja ciasto właściwe przygotowałam w 15 godzinie fermentacji. Ciasto właściwe ·         Cały zaczyn, ·         110g wody, ·         1 szklanka ugotowanej

Leśny Zakątek
ŚMIETANOWIEC 135

Ciasto z którego najbardziej zadowolone będą dzieci :) Chociaż dorośli również nie pogardzą kawałeczkiem tego deseru do kawy. Bardzo proste, lekkie i kolorowe. Możemy zrobić z dowolnymi owocami i ulubioną galaretką. Polecam :) BISZKOPT : 3 jajka 3/4  szklanki cukru i mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 2 szklanki mleka 3,2 % duży kubek jogurtu greckiego(...)zacznie tężeć na masie układamy delicje lub owoce i zalewamy galaretką. U mnie niestety cała się nie zmieściła. Chowamy do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Najlepiej na całą noc. Ciasto delikatnie obkrawamy i ściągamy obrzeże. Smacznego :) MAŁA RADA : Ciasto możemy również zrobić na biszkoptach

Pani na deser
Słoneczna tarta z budyniem i pomarańczami 164

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną słoneczną tartę z budyniem i pomarańczami. Prosta w wykonaniu i szybko znika z talerzyków : Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 290 g mąki + ewentualnie do podsypania 100 g cukru 100 ml oleju 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy  600 ml mleka(...)budynie waniliowe Winiary 1 łyżeczka mąki Wykonanie :   Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i śmietaną, następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto.  Blaszkę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę, spód nakłuć widelcem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto około 10 minut. W połowie mleka rozmieszać mąkę i budynie, wlać

Sama słodycz i szczypta chili
Rafaello jaglane 145

Mleczne rafaello było jednym z naszych ulubionych ciast zanim przekonwertowaliśmy się na roślinną dietę. Teraz ta wegańska jaglana wersja od Veganbandy podbiła nasze serca i zachwyciła nasze podniebienia . Prosta w wykonaniu, w dodatku bez pieczenia. Polecam! Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 6-10 łyżek syropu z agawy 200 g wiórek kokosowych(...)zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie, dolewamy szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe (zachowujemy około 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta). Dodajemy też syrop z agawy lub inny słodzik smakując aż do uzyskania odpowiadającej nam słodyczy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Masę

Lamarida.pl
Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską 345

poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie gdy taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.  Oto jedna z propozycji na pyszną i wykwintną przystawkę. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca) - ciasto francuskie mrożone - żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia) - sól, pieprz, oliwa

Aromatyczne Podróże
Galette jesienne 260

ręki, tak jakby od niechcenia. Jego sposób wytworzenia jest na tyle prosty, że każdy z nas da radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym

Słodkie Przyjemności
Muffiny ze śliwkami węgierkami 212

height: 1em;" /> Połączenia smakowe też przychodzą mi do głowy coraz nowsze i tak w trakcie poszukiwań przepisu na ciasto ze śliwkami wymyśliłam sobie, że dodatkiem muszą być orzechy. I tak powstał przepis na muffiny ze śliwkami i orzechami. Proste, pyszne i... jak to muffiny... niezawodne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Muffiny ze śliwkami węgierkami(...)sól w jednej misce. W drugiej misce roztrzepujemy mleko, jajka i masło. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Dodajemy śliwki pokrojone w grube plasterki i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę posypujemy posiekanymi orzechami delikatnie je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego!!! Artykuł

sierotka maRysia w kuchni