chrupie pod zębami, użyłabym teraz cukru pudru, a do samego ciasta dodałabym zdecydowanie mniej mąki, by nie było ono tak kruche i sypkie jak na kruszonkę alee.... powiedziałam sobie NIE! Nic nie zmieniam, ma smakować tak jak za tamtych czasów wbrew wszystkim i wszystkiemu ;). No i są! Proste czekoladowe ciasteczka, czyli wspomnienie moich początków z wypiekami! Zachęcam(...)budowa cepa.. ;). Wszystkie składniki bez wyjątku siup do miski. Całość potraktować mikserem, aż powstanie coś a'la kruszonka. Wtedy odłożyć mikser i użyć swoich silnych rączek. Zagnieść ciasto w jednolitą kulę (gdyby mocno się kruszyło, można dodać 1-2 łyżki mleka). I teraz dwie możliwości: 1) Z ciasta uformować wałek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalniku przez
Nastoletnie WypiekanieDelikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona jest galaretką z owocami. Bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. 🙂 Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli 4 łyżki masła Dno blachy o wymiarach 36×20 wykładamy papierem do pieczenia. Przeczytaj cały przepis - Ciasto owocowe z galaretką i kremem czekoladowym at AleTorcik
AleTorcikKsiążka jest pełna przepisów prostych, które być może są już nam dobrze znane - np. twarożek śniadaniowy, pasta z makreli czy jajecznica. Często jednak Autorka dodaje jakiś nieoczywisty składnik, który zmienia i uatrakcyjnia potrawę. Mamy tu dania naszej rodzimej kuchni, ale też inspiracje kuchnią międzynarodową - wszystko w zdrowym wydaniu! Podzielona jest na kilka działów: - śniadania (tu ulubione przez wszystkich(...)ciepłe propozycje na zupy - od kartoflanki do tajskiej, makarony, dania główne, ale też dodatki - sosy, puree czy surówki) - desery (ciasta, puddingi, solony kajmak i oczywiście kilka rodzajów trufli :)) - napoje i przetwory (koktajle, smoothie, kompoty, powidła). Przepisy przedstawione przez Patrycję są proste, a zarazem pomysłowe.Mnie bardzo przypadły do gustu, bo są tu rzeczy, które po prostu lubię
Moje Kuchenne Rewelacjepoczątku planowałem zrobić ciasto przekładane masą gruszkową i karmelem bez pieczenia, ale moi rodzice wypili wszystek sok gruszkowy, który musiał być bazą do masy, a więc musiał wymyślać coś innego. Po prostu w myślach wyobraziłem to samo ciasto jedynie bez masy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix. Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało(...)masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 200 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku łączymy masło, cukier trzcinowy, prosty cukier, miód, mleko i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 min do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Karmel lekko studzimy, będzie się wydawał zbyt płynny, ale po zastygnięciu zmieni swoją konsystencję
Kuchnia Łukaszasmaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia(...)Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli
Book of spellssmaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia(...)Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli
Book of spellsTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z konfiturą malinową okazało się bezbłędne i zachwyciło wszystkich wygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! ;)Biszkopt:Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój(...)puder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek
Food SquareCiasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany(...)rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam. Wierzch: Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam do musu z truskawek . Jak zacznie tężec wylewam na ciasto. Dekoruję
wesoła kuchniaPyszna rolada na walentynki, jest lekka i prosta w wykonaniu oraz bardzo efektowna. Idealna na święto zakochanych i nie tylko a smakuje każdemu. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju(...)Biszkopt- białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i ciągle miksujemy. Wlewamy żółtka i olej, mieszamy, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 lub od razu na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem. Ciasto rozsmarowujemy na długość formy keksowej w której umieścimy biszkopt. Pieczemy go 25 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioliinnym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)). Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 3 szklanki mąki orkiszowej 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego(...)opcjonalnie) mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć
FitKotMożna by powiedzieć, że to jabłko z bogatym wnętrzem, a i na zewnątrz ma się czym pochwalić :). Banalnie prosty przepis na nie banalne podanie jabłka! Składniki : 12- 15 jabłek , (ja wolę małe) 30 dag mąki pszennej 18-20 dag masła lub margaryny szczypta soli 2 żółtka 8 łyżek soku jabłkowego słoik konfitur całe migdały ok 30 sztuk(...)Mąkę, margarynę, sok, sól i żółtka zagnieść i odstawić do lodówki aby się schłodziło. Jabłka obrać z łupiny i wydrążyć gniazda nasienne, nadziać je konfiturą i migdałami. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na paseczki i owijać jabłka, na górze zrobić ozdobne dekoracje. Ciasto na jabłku smarujemy białkiem. Piec ok 25-30 minut w tem. 200 C. Wspaniale smakują na gorąco
Apetyczna babeczkadorosłych. Moje ulubione z czekoladową polewą...💜 Bardzo proste i szybkie do zrobienia! Do przygotowania muffinek możecie zachęcić Wasze pociechy, z pewnością będą zachwycone 😊 Składniki: ciasto: mąka 500 g, cukier 350 g, masło 250 g, jajka 4 szt, mleko 250 ml, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier waniliowy 1 opakowanie, polewa: czekolada mleczna
kulinarne odsłony patijagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej. Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl
Ze smakiem bez glutenujagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej. Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl
Ze smakiem bez glutenudziś naszło mnie na takie proste, znane i bardzo lubiane danie! Właściwie to może deser... zwał jak zwał ... smakują mega! Składniki na ciasto; 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju 3 duże jabłka olej do smażenia cukier do oprószenia Przygotowanie; Wszystkie składniki na ciasto miksujemy
Radość kipiąca uśmiechem.